Kb. mikortól nem rantott le mindent a gyereketek asztalrol, polcrol?
Az én 5 éves kisfiam a mai napig mindent azonnal megfog. Persze, már sokkal ügyesebb, nem rántja le, ritkán tör össze valamit, vagy önt ki valamit, de szereti megfogni a dolgokat. Komoly munkába telt megtanítani Neki, hogy a boltban az árut (főleg a pékárut, gyümölcs-zöldséget, amin nincs csomagolás) nem fogdoshatja meg. Már tud uralkodni magán, de ha nem ilyen komoly a helyzet, még mindig mindent a kezébe vesz, megtapintja. Neki fontos az érintés útján történő érzékelés, a mai napig pl. birizgálja a könyökömet, imád gyurmázni, homokot szitálni az ujjai között, imádja érezni a különféle anyagok közötti különbséget. Ha mást nem zavarunl, hagyom megfogni a dolgokat. A boltban például a csomag tésztát, a konzerveket stb. nyugodtan megfoghatja.
A kislányom nem egy fogdosós fajta, soha, kicsi korában sem igazán fogdosta meg a dolgokat, sosem vett például a szájába semmit. A fiam sokáig mindent a szájába tömött. Különbözőek.
Én engedem, hogy a fiam kielégítse ezt a fajta kíváncsiságát. Ki tudja, mi lehet az oka? Művészi hajlam? Vagy bármi.
Lehet, hogy a Te gyermeked is ilyen lesz, akkor pedig igazán sosem fog leszokni róla, max. megtanulja, hogy hol miket nem fogdoshat össze.
Nem emlékszem, hogy a gyerekeim bármit is lerántottak, "megkaparintottak" volna.
Amit féltettem a mancsaiktól, olyan helyre raktam, ahol nem érték el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!