Indulatkezelesben hogy lehet segiteni egy ovodas/kisiskolas koru gyereket?
Nagycsoportos a fiam es ahelyett, hogy javulna a helyzet, csak romlik. Illetve lehet csupan stagnal, csak epp ahogy no, egyre tobbet varna el a kornyezet (azaz mi...) tole, igy egyre nagyobbra nyilik az ollo.
Hirtelen haragu, konnyen felrobbano, kiabalo, hisztizo. Testileg nem agressziv, bar neha emelgeti a kezet, de vegul nem csap oda (a tesoira pl) - csak leuvolti a fejuket. :( Viszont egesz nap egy feszultsegforras vele, nagyon konnyen felkapja a vizet es akkor robban.
Eddig amiket probaltunk semmi sem hasznal. Barmilyen jo konyvet, cikket is szivesen fogadok a temaban.
Meg tapasztalatot.
Az én kisfiam középsős ovis (4,5 éves). Az Ő alaptermészete is nagyon hirtelen, sajnos, én is ilyen vagyok, apukám temperamentumát örököltem. Én próbálok lehiggadni, szerintem rengeteget változtam pozitív irányban, de kutyakemény meló.
Én úgy gondolom, van az a pont, amikor egy szülő nyugodtan kérjen külső segítséget, szaksegítséget. Én még saját erőmből tanítgatom a kisfiam, vezetem az úton (a saját indulatkezelési technikáimat próbálom gyermekbarát formában átadni Neki), az óvó nénik partnerek ebben, imádják a kisfiamat, nagyon segítőkészek, tehát nem vagyok egyedül.
Te viszont egy lassan iskolaérett gyermeket nevelsz, a ti esetetekben indokolt lenne gyermekpszichológust bevonni. Én pár hete jártam a kisfiammal egy gyermekpszichológusnál, mert agresszí volt szeptemberben az ovikezdés idején. Jól jött az a pár alkalom, a kisfiam játszott körülöttünk, mi beszélgettünk, és játék közben figyelte a kisfiam. Kötetlen, felszabadult hangulatú beszélgetések voltak, segítettek nekünk.
Szval én a gyermekpszichológust ajánlom.
Koszi szepen!
Es mi a te technikad, ha megkerdezhetem? Mit probalsz te alkalmazni?
Tavaly beszeltem tobbszor az ovi pszichologusaval, a keresemre csoportban is figyelte, de nem erezte szukseget, hogy akar en, akar a fiam menjen hozza akar csak par alkalomra is.
Mivel a fiam nem agressziv (testileg) "csak" kiabalo es felfortyano - a csoportban sem szamitott soha a problemasabbb gyerekek koze.
Meg aztan rajtunk otthon csattan a bent felgyulemlett frusztracio es feszultseg, az oviban, egyeb tarsasagban sokkal jobban tartja magat. De ez szo szerint tartast jelent, mert aztan az egeszet rank zuditja.
Hat nem tudom. Mar en is gondoltam ra, hogy ujra felkeresem a pszichologust es megint kerek tole idopontot.
Ahogy az első is írja, a módszer elsősorban a gyermek megfigyelésétől függ, és részben egyénfüggő. Nincs recept a gyermeknevelésre.
Viszont léteznek ötletek, irányvonalak -pl hogy mikor és hogyan magyarázzunk a gyermeknek, mikor fegyelmezzünk, vagy épp ignoráljuk őt, és hogyan stb-, de a helyzet adja, és a gyermek személyisége és temperamentuma adja, az életkori sajátosságok is befolyásolják, mikor miként, hogyan érdemes cselekednie a felnőttnek.
És még valami: a gyermek előélete is. Azt is mind jobban ismerni kell, az ő lelki működésmódjával együtt.
Egy (kompetens) gyermekpszichológus tud segíteni ebben valóban, a gyermek játékának megfigyelésével (ha már rajzol, azon keresztül is), de sokszor elég jól következtet egy kompetens óvodapedagógus is, egy óvodás korú gyermek esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!