Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csináljak a 3,5 éves...

Mit csináljak a 3,5 éves fiammal? Már nem bírom.

Figyelt kérdés

3,5 éves fiam állandóan piszkálja 1 éves kisöccsét. Nem hagy neki nyugodtan játszani,enni. Már szóltam rá szépen,megbeszéltem vele milliószor a dolgokat,de nem hat rá semmi.

Ma pl ahogy felállt a kicsi,ő ellökte az ajtót amiben kapaszkodott az fejjel a foldre zuhant. Azt hittem infarktot kapok. KIabáltam rá. Már azt hittem,hogy meg is ütöm idegemben (amit nem tennék sosem), de inkább csak megfogtam és leültettem egy sarokba.

Tudom,hogy csupán az irigység jön belőle,de ugyanúgy foglalkozok vele is. Ha a kicsi alszik vele játszok, foglalkozok vele.

Ha ketten vagyunk nincs semmi baj. Haza jön az apjuk elkezd mindent előlről. HIszti hiszti hátán, rapli, felesel.

Már nagyon sok amit művel. Szeretem tiszta szívemből,de mikor már 20adszor kell neki valamit mondnai,hogy megcsinnálja vagy jöjjön enni akkor telik a ppohár és muszáj hangot emelni rá.

Mikor fog ez változni? Mit csináljak vele?

2017. máj. 9. 14:54
 1/9 anonim ***** válasza:
40%

Ha a kicsi alszik foglalkozol vele, tehát mondjuk napi egy órát? :(

Valószínűleg több figyelemre vágyik, és érzi hogy a kistesó az oka az "elhanyagolásnak", mindemellé még egy kis dackorszak is párosul.

Apa hazajön-kezdődik újra a hiszti-és akkor van közös program, játék?

2017. máj. 9. 14:59
 2/9 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem nem tudod sosem kárpótolni azért időben, hogy lett egy kistesója, mindig féltékeny lesz rá, legalábbis amíg ilyen kicsi. De a határokat meg kell szabni. Nem bánthatja, már ovis, megérti. Ha bántja, büntesd meg, büntiszék jó megoldás. Nekem is kis korkülös gyerekeim vannak, nem tudtam sosem annyi időt tölteni a naggyal, hogy az elég legyen neki, még a kicsi rovására sem. Ha van aki elviszi egyszer egyiket, másszor másikat külön játszani, az néha jó lenne, neked is. És maradj türelmes, amennyire tudsz, ő csak egy kisgyerek.
2017. máj. 9. 15:00
 3/9 A kérdező kommentje:

Presze hogy foglalkozok vele ha a kicsi alszik. Együtt készítjük az ebédet,aztán játszunk vagy kimegyünk az udvarra ha jó az idő (családiban lakunk). Ha ketten vagyunk semmi baj. Felkela kicsi mint aki 180an fokot fordul. El kell látnom őt is,hogy aztán együtt játszhassunk,de mire jön az alvásidő neki csak mintha a falnak beszélnék. Egyedül nem is hajlandó elaludni.

Nagyon anyás,de uszáj elfogadnia,hogy van rajtakívül másis.

Az apjuk haza jön akkor megint másképp viselkedik.Hol anygalka aztán meg kisördög ha nincs ráfigyelve,de tudnia kell egyedüll is játszani kicsit (amit azelőtt csinált.volt,hogy egy órát is el vot a szobájában szépen,mikor megunta mentem hozzá).

Szeretjük,imádjuk,de az utóbbi időben ha nincs felemelve a hangom akkor nagyon durvul a helyzet sokszor. Higgadt vagyok amíg tudok,nem bántom,nem ütöm.

2017. máj. 9. 15:07
 4/9 anonim ***** válasza:
Ő egy féltékeny gyerek, nem tudsz rá hatni észérvekkel. Azért írtam, hogy legyenek szabályok, hogy nem bánthatja a kicsit. Később könnyebb lesz.
2017. máj. 9. 15:13
 5/9 anonim ***** válasza:
83%

igen, az enyémek 3 és 1,5 évesek. Most így 1,5 év környékén megtanult az öcsi harapni. Kezdi nem hagyni magát és megmondom őszintén, nem avatkozok közbe. Ha nem sír senki, akkor nem reagálok (nekem innen indult a gond, véletlenül megütötte játékkal újszülöttként, megijedtem, után a aszemét nyomkodta hónapokig, ha a közelébe került...). Ez bejött úgy, ahogy amúgy, de azt várom, hogy a kisebb visszaadja, megvédje már magát, mert ha én avatkozok bele, akkor azonnal annál jobban.

Meg az i sbejött valamennyire, hogy a kicsit is leszidtam, már nem tudom miért először. A nagyobb látszott, hogy figyel. Pl. ha a kisebb beront a lakásba cipővel, a nagyobb hozza vissza, hogy nem nem le kell venni a cipőt. Együtt szoktam őket ledorgálni a kupiért stb stb. Nagyon sokat javult, én lettem a közellenség :D

Kinövik majd, és majd lesz újabb és ahogy a gyerekorvos fogalmazott - kialakul a dac-szövettség a szülők ellen :)

Magad miatt először szerintem abba törődj bele, hogy ez még egy évig minimum így lesz. Utána sokkal pozitívabb ötleteid lesznek, hogy add meg mind a kettőnek, amit szeretne. De, ez így marad még egy ideig sajnos, ezt fontos megérteni.

2017. máj. 9. 18:04
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha kiabálsz vele (tudom néha nincs más megoldás), akkor erősíted benne a féltékenységet! Vond be! Fogja a kanalat etetésnél, kenje be a popsikrémmel (majd korrigálsz), erősítsd az összetartozást bennük! Ha sétáltok fogja ő a másik kezét! Ha sír a kicsi, bíztasd a nagyobbat beszéljen hozzá! Mindkettőnek jó lesz, a kicsinek Úgyis bratyó a minden, a nagyobbik meg átlátja, hogy milyen törékeny öcsi! Ne zárd ki! És mindkettőnek jusson egy kis "anya vagy apa" csak az enyém érzés! Lehet ez egy 20 perces társas, de legyen rendszeres, mindennapos! Mindkettőnek!
2017. máj. 9. 23:57
 7/9 anonim válasza:

Szerintem azt kellene tenned, hogy a nagyibbik testvért állandoan foglalkoztasd, elsösorban a kistestvérrel kapcsolatos tevéklenységgel,öt kérd meg, ezt , vagy amazt odavigye, vagy játékot ( a sajátját is ) kölcsön adja a kistesonak.És kelts olyan hangulatot, hogy a nagyobbik bűszke legyen rá, hogy neki már feladatot is adhatsz. Amikor csak teheted, vásárolj mindkettönek egyszerre, pl két egyforma kis nadrágot,persze más mérettel . Mutass rá gyakran a kettejűk közötti kűlömbségre, probáld megértetni,

hogy Te mindkettöjűket egyformán szereted, de a kicsivel több gond van, ezért neki is kell segtenie.

Légy határozott, ha bűntetned kell,de ahányszor csak alkalom van rá, dicsérd,jutalmazd.

2017. máj. 12. 14:00
 8/9 anonim válasza:
Én az ilyet ugy oldottam meg hogy hívtam pl tisztába tenni a kistesót vagy etetni fürdetni öltöztetni és közbe beszéltem a babához hogy:milyen ügyes nagy tesód van neked..látod?Meg megdicsértem hogy ő milyen ügyes hogy már ilyeneket tud és hogy majd ezt megtudja majd tanitani a kistesójának mert ő még nem tudja mert pici és h nem olyan ügyes
2017. jún. 20. 21:11
 9/9 anonim ***** válasza:

Én pedig úgy oldottam meg, hogy mindig megöleltem a kisfiam, amikor bántotta a kislányomat. Közöttük is pici a korkülönbség, még a kisfiam is pici volt, amikor hugija született. Nem vártam el Tőle semmit, tudtam, hogy nekem kell mindent megtanítanom Neki. Rengeteget olvastam a második várandósságom alatt a témában: tudtam, hogy nem jön azonnal a testvéri szeretet, nem lehet elvárni Tőle, hogy szeresse a húgát. Meg kell tanítani szeretni, szeretettel közeledni Hozzá. Amikor a kislányom elkezdett mászni, és veszélyeztetni kezdte a kisfiam intim szféráját, tönkrezúzta a játékait stb. a fiam természetes módon tombolt, bántani akarta. Volt, hogy csúnyán megütötte, belerúgott stb. Persze, nem engedtem, dühös is voltam, de akkor is tudtam, hogy a legjobban a kisfiam szenved ebben a helyzetben, Ő érzi úgy, hogy egy betolakodó veszélyeztetni a családban elfoglalt pozícióját, elveszi az anyukáját stb. Én büntetés és a hangom felemelése helyett megöleltem az ilyen durva esetekben a kisfiamat. Sokszor éreztem, ahogy a megfeszült kis teste elernyed az ölelésemben, mert tudta, hogy rosszat tett, de fogalma sem volt, hogyan hozhatná helyre, meg hogy egyáltalán mi a helyes viselkedés.

Én nem büntetném a kérdező helyében. Amikor anno leguggoltam és megöleltem a kisfiam, mindig elmondtam Neki nyugodt hangon, hogy mit szeretnék, hogy hogyan viselkedjen, mit ne tegyen, helyette mit tegyen. Kutyakemény időszak volt, kábé két hónapig szabályos veszélyt jelentette a kisfiam a kislányomra, aztán kezdett csillapodni a helyzet. Szerintem jól tettem, hogy nem büntettem, helyette belehelyezkedtem a "cipőjébe", és elképzeltem, vajon hogyan érezheti magát és mennyire szenvedhet.

Kérdező! Ez a nehezebbik út, amit én választottam, vért izzadtam, de megérte. Most már nagyok: a kisfiam 4,5 éves, a kislányom mindjárt 3. Imádják egymást, a kisfiam él-hal a húgáért, persze, visszafelé is igaz😊

Tanítsd meg szeretni a nagyobb gyermeked! És szeress Te is, a példa a legerősebb, abból tanul a legtöbbet! Neked nagyon nehéz lesz, hinned kell a saját erődben, türelmedben!

Ne görcsölj! Ahogy írod, elég figyelmet adsz a nagyobb gyermekednek, ne ebben keresd a hibát! A hiba talán a reakciódban van: ő szenved a legjobban, óriási empátiára van szüksége!

2017. okt. 2. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!