Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Gyerekeknél hogyan derül ki,...

Gyerekeknél hogyan derül ki, ha rövid- vagy távollátó?

Figyelt kérdés

Nemrég vettem át az új szemüvegemet, rövidlátó vagyok (felnőttkorra alakult ki).

Kíváncsiságból rákérdeztem, hogy a 3 éves lányomat is behozhatom-e vizsgálatra, hogy milyen a látásélessége. Mondták, hogy ők ilyet nem tudnak vizsgálni, mert hiába ül meg nyugodtan egy kisgyerek a vizsgálat alatt, a szeme alkalmazkodóképessége miatt fals eredményt adna a gép.

Náluk csak pupillatágítóval, szakrendelőben lehet látásélességet vizsgálni.

Itt merült fel bennem, hogy ez nem egy fogorvos, ahová fél évente beülteti az ember a gyereket, hogy nézzenek szét a szájában. Csak úgy kétlem, hogy kitennék pupillatágításnak a gyereket.

Mégis vannak szemüveges kisgyerekek. Náluk hogy derült ki vajon, hogy rossz a látásuk?

2017. máj. 9. 09:16
 1/7 A kérdező kommentje:
Természetesen 6-7 év alattiakra gondolok, mert afölött észrevehető, ha bizonyos méretű, távolságú feliratokat nem tud elolvasni.
2017. máj. 9. 09:17
 2/7 anonim ***** válasza:

Gyerekszemészetnek kell lennie szerintem.

Mivel szemüveges vagyok, a fiamat elég korán kellett vinni látás vizsgálatra. Ovis korú volt.

Nem számok, képek vannak a táblán amit látnia kell.

Persze pupilla tágitás nem volt. Azt csak akkor csinálták mikor a konkrét dioptriát kellett megállapitani 7 éves korában.

2017. máj. 9. 09:22
 3/7 anonim ***** válasza:

Én egyik szememmel többet pislogtam és már 3 évesen szemészetre vittek. Távolra rosszul is látok, az egyik szemem elfogadható, a másik rosszabb. Állitólag a szemem és a fejem is sokat fájt.

Emlékszem, mikor gyerekkoromban cseppentettek a szemembe, pupillatágítás céljából.

A kisfiam még kisebb, másfél éves múlt, kancsalságszűrésre kell vinnünk gyerekorvos szerint, elvileg szintén pupillatágítás lesz.

2017. máj. 9. 09:40
 4/7 anonim ***** válasza:
Gyermekszemész dolga ezt felmérni, nyilván. nem kezdeneke egyből pupillatágítással. Először jönnek az egyéb módszerek és csak ha felmerül a gyanú, valamilyen rendellenességre, akkor hívnak vissza egy legközelebbi időpontra valószínűleg. Amúgy meg rendelő függő. Én a nem együttműködő, rosszul kommunkiáló (autizmussal él) gyerekem elvittem egy profi magánrendelőbe, ahol a szemfenék vizsgálat is funduskamerás módszerrel zajlik, így nem kell hozzá pupillát tágítani. Annyit megért a dolog, hamar megvoltunk vele, a gyerek a rendelőből is alkig akart eljöni, annyira gyerekbarát, a várakozó helyiségben meg egy komplett játszórészleg van kialakítva. Ha nem akarod sztk-ba vinni, vidd magánrendelőbe, akkor tutira jó élmény marad. de mondom, ha tb alapon vizsgálják sem esnek neki egyből pupillát tágítani, ha jó eredményeket produkál, nem fogják kitenni ennek. A nagyobbal évek óta sima rendelőbe járunk, neki még tágították anno, nagyon roszzul viselte, most már rutinosan jár az éves/féléves kontrollokra(azóta tágítani sem kell ugye), lévén kamasz. Anno még nem jártam utána ennyire, meg a kisebb ugye problémásabb gyerek. Simán láttam már ott sokkal kisebbekete is, minden további nélkül fel tudják írni a szemüveget pupillatágítás nélkül is, csak megfeleő, igen drága felszerelés kell hozzá, amivel nem mindenki rendelkezik. Ha komolyabb gond van, akkor meg továbbirányítanak, a SOTE a aszakmai hátterük, mi is voltunk ott tb alapon vizsgálaton később, ugyanannál a doktornőnél, aki magánban is viszgált, nem lehúzós módon a magánrendelőbe, hanem a Mária utcai ingyenesre rendelt később be (ultrahangos vizsgálat volt ott).
2017. máj. 9. 09:47
 5/7 anonim ***** válasza:

Èn németországban élek, és eleve a gyerekorvos csinál sima szemvizsgálatot minden státuszon kb 2 éves kortól.

Ezek egyszerübb, takard le az egyik szemedet vizsgálat...

De mindenki ajánlja, hogy kb 4-5 éves gyereket egy rendes átfogo szemvizsgálatra vigyenek el, hogy még az iskolás kor elött kiderüljön, ha nagyobb probléma van. Èn 3-5 évesek voltak a lányaim mikor elvittem gyerekszemorvoshoz, és igen is nekik is volt pupillatágítás...

Nem akarok bunkó lenni, de elég koklereknek vagy tudatlanoknak tünnek ez a hely ahol neked ilyet mondtak.

Pl koraszülött gyerekeket rendszeresen vizsgálnak, vagy ahol már korábban felmerült a kérdés... Söt nagyon fontos, hogy még iskolás kor elött kiderüljön ha valami van a szemmel.

2017. máj. 9. 09:58
 6/7 anonim ***** válasza:

A védőnő 3 éves kora óta nézi státuszvizsgálaton, hogy látja-e a táblát. Persze nem számok, meg betűk vannak rajta. Ha nem bízol benne elviheted gyerekszemészhez.

Nekem például (bár ez 25 éve volt) nem vették észre óvodában, hogy rossz a szemem, pedig nézték minden évben. Csak iskolában derült ki, mert nem láttam a táblát. Mindezt úgy, hogy az egyik szememre 8 dioptriás lencse kellett és ha óvodában kiderül akkor még többet javulhatott volna.

2017. máj. 9. 10:07
 7/7 anonim ***** válasza:
Elviszed gyerekszemészetre, ahol nem betűket és számokat olvastatnak vele, hanem "fésüket", meg kell mutatnia, merre állnak a fogai. Ha látja, már mentek is haza. Ha téveszt, akkor van a pupillatágítás, és azonnal kap szemüveget is, úgy értve, hogy azonnal meg kell csináltatni, lehetőleg még aznap, mert azzal jobban lát pupillatágítás után, így könnyebben megszokja.
2017. máj. 9. 10:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!