Gyerekeknél hogyan derül ki, ha rövid- vagy távollátó?
Nemrég vettem át az új szemüvegemet, rövidlátó vagyok (felnőttkorra alakult ki).
Kíváncsiságból rákérdeztem, hogy a 3 éves lányomat is behozhatom-e vizsgálatra, hogy milyen a látásélessége. Mondták, hogy ők ilyet nem tudnak vizsgálni, mert hiába ül meg nyugodtan egy kisgyerek a vizsgálat alatt, a szeme alkalmazkodóképessége miatt fals eredményt adna a gép.
Náluk csak pupillatágítóval, szakrendelőben lehet látásélességet vizsgálni.
Itt merült fel bennem, hogy ez nem egy fogorvos, ahová fél évente beülteti az ember a gyereket, hogy nézzenek szét a szájában. Csak úgy kétlem, hogy kitennék pupillatágításnak a gyereket.
Mégis vannak szemüveges kisgyerekek. Náluk hogy derült ki vajon, hogy rossz a látásuk?
Gyerekszemészetnek kell lennie szerintem.
Mivel szemüveges vagyok, a fiamat elég korán kellett vinni látás vizsgálatra. Ovis korú volt.
Nem számok, képek vannak a táblán amit látnia kell.
Persze pupilla tágitás nem volt. Azt csak akkor csinálták mikor a konkrét dioptriát kellett megállapitani 7 éves korában.
Én egyik szememmel többet pislogtam és már 3 évesen szemészetre vittek. Távolra rosszul is látok, az egyik szemem elfogadható, a másik rosszabb. Állitólag a szemem és a fejem is sokat fájt.
Emlékszem, mikor gyerekkoromban cseppentettek a szemembe, pupillatágítás céljából.
A kisfiam még kisebb, másfél éves múlt, kancsalságszűrésre kell vinnünk gyerekorvos szerint, elvileg szintén pupillatágítás lesz.
Èn németországban élek, és eleve a gyerekorvos csinál sima szemvizsgálatot minden státuszon kb 2 éves kortól.
Ezek egyszerübb, takard le az egyik szemedet vizsgálat...
De mindenki ajánlja, hogy kb 4-5 éves gyereket egy rendes átfogo szemvizsgálatra vigyenek el, hogy még az iskolás kor elött kiderüljön, ha nagyobb probléma van. Èn 3-5 évesek voltak a lányaim mikor elvittem gyerekszemorvoshoz, és igen is nekik is volt pupillatágítás...
Nem akarok bunkó lenni, de elég koklereknek vagy tudatlanoknak tünnek ez a hely ahol neked ilyet mondtak.
Pl koraszülött gyerekeket rendszeresen vizsgálnak, vagy ahol már korábban felmerült a kérdés... Söt nagyon fontos, hogy még iskolás kor elött kiderüljön ha valami van a szemmel.
A védőnő 3 éves kora óta nézi státuszvizsgálaton, hogy látja-e a táblát. Persze nem számok, meg betűk vannak rajta. Ha nem bízol benne elviheted gyerekszemészhez.
Nekem például (bár ez 25 éve volt) nem vették észre óvodában, hogy rossz a szemem, pedig nézték minden évben. Csak iskolában derült ki, mert nem láttam a táblát. Mindezt úgy, hogy az egyik szememre 8 dioptriás lencse kellett és ha óvodában kiderül akkor még többet javulhatott volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!