Ti hogyan beszélnétek (vagy beszéltek) 5 év körüli gyermeketeknek a halálról, ha arról kérdez?
Kisfiam mostanában napi szinten foglalkozik a halál gondolatával. Sokszor kérdezi, hogy mindenki meg fog halni? Ő is meg fog halni, én is? Mi lesz azután?
Többször mondja, hogy Ő nem akar meghalni. Szerintem még túl kicsi ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon. Én az első érdeklődéséig még nem beszéltem Vele a halálról, valószínűleg egy (vagy több) mesében látta. (Hófehérke, Jancsi és Juliska, Mackótestvér, Kungfu Pand stb... mindegyikében valamilyen formában megjelenik a halál)
Én mindenesetre megpróbálok pozitívan mesélni a témáról, de szerintetek mi a helyes?
Szerintem nem korai, sőt, jobb is így, mintha rögtön személyes érintettséggel indulna nála a téma, mondjuk egy nagyszülő halálával... :(
Mindenképpen őszintén válaszolnék a kérdéseire, pl. ha megkérdezi, hogy mindenki meghal-e, megmondanám, hogy igen. Nem csak így kegyetlenül "bele az arcába", hanem szépen elmesélve, hogy az emberek megöregszenek, sok szép dolgot átélnek addigra, szerelmesek lesznek, gyerekük lesz, aztán unokájuk... stb., és igen, a végén meghalnak. A "mi történik akkor"-kérdésre kb. annyit mondanék, hogy elalszanak, ill. a "mi lesz utána"- kérdésre én vagy azt mondanám, hogy semmi (szerintem ez kevésbé jó, a gyerek nem tudja hova tenni a "semmi" fogalmát, legalábbis ilyen megfoghatatlan kontextusban), vagy azt, hogy felszállnak az égbe/mennybe/stb... (később majd eldönti, hogy Istenhívő lesz-e, ennek önmagában még nincs vallási vonatkozása - nekem is ilyesmit mondtak az ateista szüleim). Az egész témával kapcsolatban azt próbálnám hangsúlyozni, hogy ez természetes dolog, az élet velejárója, de emellett azt is, hogy nagyon-nagyon messze van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!