3 eves gyereketek mit tud mar onalloan csinalni?
ha 2,5 leírhatom?
és a te gyermeked kérdező?
Kislányom tud orrot fújni. Öltözésben nem túl ügyes, de most kezdte az ovit és sokat ügyesedett. Bugyit, nacit felhúz. Levetkőzni le tud. Pakolni is tud, ha erősen hatok rá. Este, ha olyan kedve van megcsinálja az ágyát is.
A fiam ennyi idősen már ügyesebben öltözött, viszont még most sem tud orrot fújni, tavasszal lesz öt éves.
had gondolkodjam:
játékait nagyjából elpakolja maga után(kérésre)
egyedül eszik, kanalat, villát szépen használ
orrot fúj egyedül, zsebkendőt kukába dobja
harisnyán kívül mindent egyedül vesz fel és vesz le, nagyjából összehajtja a nadrágját, pulcsiját
segít teríteni, ötből négyszer helyes oldalra rakja az evőeszközöket
biciklizik két keréken
szín szerint szétválogatja a dolgait
alap fűszereket ismeri és odahozza(só, bors, oregánó, pirospaprika)
piros lámpánál megáll biciklivel, úttesten nélkülünk nem megy át
ismeri a szelektív hulladékgyűjtést, alkalmazza is
5-10 soros verseket, mondókákat ismer és mond
hirtelen ennyi jut eszembe
2,5 évesen eszik kanállal, villával (de lassan és levest nem tud)
cipzáros dolgokból tud csak levetkőzni, és tépőzáras cipő le-felvét megy(de képes keresztbe tépőzárazni:)), pelenkát is leveszi
szereti bilibe végezni a dolgát, de nem szobatiszta még
orrát kifújja, de én tartom a zsebkendőt (de otthon orrszi porszi megy, mert az alaposabb)
köhögésnél szája elé teszi a kezét(ezt a gondozók taníthatták neki)
fogát mossa egyedül, de nem hagyom rá, mert pl a rágók belső oldalait és metszőket kívül nem mossa, szóval hibás a system :).
pohárból iszik, de az esti, reggeli tejitalt még cumisüvegben kapja
fürdésnél popót, pocakot, hónaljat, lábbujjakat, hajat mos, de ezeket sem hagyom még rá :)
mosogatóba rendszerint kivisz minden poharat, cumisüveget, tányért, de inkább gyors elpakolok én
játékokat csak akkor pakol össze, ha én is pakolok mellette, a rendmánia korábban kb 1,5-2 évesen volt rá jellemző, mindent mindig a helyére, a hűtőben sem volt mindegy neki hogy melyik polcra tettem vissza amit kivettem :) a dackorszakban viszont inkább szétdobálni szeret és csakazértsem helyretenni
Fiam le van maradva a korához képest. 3 éves múlt.
Egyedül eszik, iszik, fogat mos, wc-zik, nadrágot, cipőt egyedül vesz fel-le, enged magának a csapból vizet, ha szomjas, vagy gyümölcslét tölt, pótkerékkel bicajozik, verset mond. Ollóval még nem jól vág, de alakulgat. Ennyi jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!