Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez normális viselkedés? Többi...

Ez normális viselkedés? Többi lent.

Figyelt kérdés

Tehát, a környezetemben van egy 5 éves kisfiú.Szeretem a gyerekeket,de vele egyszerűen nem tudok szót érteni.Ha játszunk (társasjáték,memóriajáték stb.) nagyon erőszakoskodik.Az édesanyjával,nagyijával borzasztóan csúnyán beszél, követelőzik állandóan.Rúgdos,csíp,dobálózik a játékaival,szót nem fogad senkinek, de állítólag az oviban mintagyerek.

Nekem nincs gyerekem,de szeretném tudni,h ez ilyen korban normális viselkedés-e.Aki tud a érdemi segítséget adni,az tegye meg,kérem.

2016. nov. 2. 16:46
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Még mindig én vagyok, ez a mai harmadik hozzászólásom, javaslom visszalapozni az előzőekre is, mert úgy teljes a gondolatmenetem; most röviden még erre konkrétan reagálok:

"hogyan WC-zen egyedül.Mikor a családba kerültem,megdöbbenve tapasztaltam,hogy a gyerek sokmindenben le van maradva.Most azt tanítom neki,h hogyan kell helyesen fogni a kanalat,villát.Még ezt sem tudja."

Bár az átlag 5 évesek többsége tudja használni a kanalat, villát (éles kést inkább még ne adjunk a kezébe persze, csak tompát), de nem feltétlen elvárás, elég ha a 6. szülinapja táján képes rá, bár ehhez nem árt már 4 éves korától tanítani rá.

Csak amiatt jegyzem meg, hogy ne aggódj, nem katasztrófa, ha az 5 és fél évesnek ez még nem megy, bár 4 éves kortól tényleg hasznos gyakoroltatni a gyermekekkel.

Wc-zés: itt lehetnek egyéni eltérések alapvetően anatómiai okokból: kérlek, vedd figyelembe, hogy az első alkatváltás 4-6 évesen szokott bekövetkezni, egyénileg változó, hogy ezen belül kinél mikor! Van, akinek már 4 éves korában elér a saját keze a popsijához és ki tudja törölni önmagát kakilás után, de van, akinek csak 6 éves korára nyúlik meg a karja ennyire.

Tehát ez utóbbi nem pusztán képesség és tanulás kérdése, hanem anatómia is.

Épp így fürdés során: a hátát, popsiját meg kell mosni a gyermeknek, amíg nem ér el oda a keze, tehát akár az 5-6 évesnek is!

A nemi szerveit inkább csak baba korában, illetve amíg pelenkás, bár elegendő kb a 24. hónapig külön mosni a nemi szervét fürdetésnél; ha már legalább 3 éves, nem illik a felnőtt részéről, ezért kb 2 éves kortól szintén fontos tanítani a kisgyermeket erre is egyébként.

Lányok szeméremajkai meg hajlamosak összetapadni, fontos tanítani szintén 2 éves kortól, hogy a nagy ajkak alatt is mossa meg magának; a felnőtt pedig figyelje meg, hogy össze van-e tapadva, vagy nem, ugyanis hetente érdemes ezt is ellenőrizni, bármikor összetapadhat kb 24 (esetleg 36) hónapos korig.

Kisfiúk péniszét is szemrevételezni kell, de nekik kb 5 éves korig! (Persze csak szülő, vagy orvos tegye, a pedagógus is jó, ha a wc rápillant legalább heti egyszer, nincs-baj.)

A leggyakoribb gondok ezek lehetnek: fitymaszűkület, ritkán le nem szállt here/herék.

Vagy pl sok szó esik a fiú babák péniszén a fitymája "húzogatásáról" a szülők között, a "fitymaletapadást elősegítendő". Erről vita van orvosok között is, hogy szükséges-e, de manapság az orvosok többsége már nem erőlteti 4-5 éves korig és nem is műtik a letapadást addig (kivéve sajnos még némelyik orvost), mert van kisfiú, akinek csak 4, esetleg 5 évesen oldódik le a fitymája spontán, és hagyni javaslom 4-5 éves korig ezt a folyamatot. Az újszülött kisfiúnak még természetszerűleg egybe van nőve a fitymája a makkjával.

Ennyi jutott még eszembe az általad felvetett wc-zésre tanításról, meg a kanálfogásról.

Ha van még kérdésed, akár privátban is szívesen válaszolok, kedves kérdező. :)

2016. nov. 4. 22:58
 12/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos információt! Ha lesz még kérdésem,írok.Hirtelen ezek jutottak eszembe,de így sokkal jobban átlátom a helyzetet.
2016. nov. 5. 09:26
 13/13 anonim ***** válasza:
Szívesen. :)
2016. nov. 5. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!