Felcserelt massalhangzok a szavak elejen, mit jelent? Diszlexia?
3 eves mult a kisfiam es vannak szavak amiknek az elso 2 massalhangzojat felcsereli.
Pl:
Gabi-Bagi
Kapu-paku
Cipo-pico
Es hasonloak. Nem minden szonal csinalja ezt, ugy figyeltem h csak a rovid, kettaguaknal.
Mire utal ez a jelenseg? Ez a diszlexia?
Most kezdtuk az ovit, jeleztem az ovonoknek es oket is kerdeztem, de nem mondtak ra semmit, csak hogy majd logopedussal megnezetjuk.
Akinek diszlexias a gyermeke, o csinal hasonlo csereket a beszed kozben?
Koszonom a valaszokat!
egyetlen tünet semmit nem jelent az égvilágon. max ez alapján annyit feltételeznék, az apró részleteivel a beszédnek még nincs tisztában, de csak 3 éves..nem is kell.
az én gyermekem még 2 lesz, ő a hasonló szavakat is keveri.
ha kérem a lufit, akkor odahozza nekem, de biztos ami biztos, a nyuszit is...:D
kár, hogy nem jegyeztem fel, nem jutnak eszembe, de olyan szavak között talál hasonlóságot, hogy hihetetlen.
*és még azt is tanulja, hogy nem csak egy polc a polc, más polc is polc (ha kérek valamit, hogy tegye a polcra, vagy hozza a polcról, eleinte mindig csak egyetlen polcon kereste amit kérek, kicsit zavart volt, amikor közöltem, hogy a másik szekrényről a polcról.
ezek apró nyelvtani érdekességek, amik nem logikusak feltétlenül egy beszélni tanuló gyermeknek, ahogy pl a betűk sorrendisége sem a szavakban.
Így van, ahogy az első két válaszban olvasható (ahogy látom, azonos személy fogalmazta meg).
Kedves kérdező, a diszlexia egész mást jelent: lényegileg olvasási nehézséget, problémákat az olvasás készségével kapcsolatban.
Három évesen nem várható el az olvasás, nem cél, és nem is szabad erőltetni (más kérdés, ha a 6 év alatti gyermek önszántából, kedvtelésből tanulgat olvasni, de támogatni ebben ilyenkor SEM tanácsos, hanem csak hagyni, hadd játszadozzon a betűkkel, ha már annyira akar az adott gyermek).
Három évesen természetes a kiejtésben a betűcserélés. A beszéd és a beszédértés folyamatosan alakul. Egy logopédiai foglalkozás 5 éves kor alatt többet árt, hosszútávon, mint használ (még ha rövidtávú, látszólagos eredménye lenne is esetleg).
A kérdező által említett pedagógusok csak meg akarták nyugtatni a kedves szülőt a logopédus ígéretével, de ha jó szakemberek, akkor nem erőltetnek ilyesmit, ilyen esetben, ebben az életkorban, hanem bölcsen hagyják kibontakozni és játszani a kisgyermeket.
Egy óvodapedagógus.
Koszonom szepen, megnyugtattatok! :-)
Meg senkitol nem hallottam hasonlot a kornyezetemben, ezert tettem fel a kerdest.
Plusz az bizonytalanitott el leginkabb, hogy mikor emlitettem ezt az ovonoknek, az egyik huzta a szajat, mintha tenyleg komoly baj lenne. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!