Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Külföldre kivándorolt anyukák!...

Külföldre kivándorolt anyukák! A gyerek előtt vagy után mentetek ki? Hogy viselte a család?

Figyelt kérdés
Ha van kedvetek írni a körülményekről, annak örülnék! Hány éves volt a gyerek, hogy ment ott a bölcsi/ovi? Ti mit dolgoztok, a férjetek mit dolgozik? Miért jobb ott, ahol vagytok, hol vagytok? Hogyan jutottatok ki? Mik voltak a nehézségek a családdal kapcsolatban? Minden érdekel, bármi másról is írhattok!:)
2016. aug. 15. 08:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
77%
A mi kitelepedésünk eléggé viszontagságos volt.Lelkileg megviselte az egész családunkat.Az egész ott kezdődött,hogy a páromat kirúgták a munkahelyéről,és akkor pánikba estünk,mert devizahitelünk van és két lakáson van rajta a jelzálog.Az én ápolónői fizetésem nem fedezte volna az egyhavi törlesztőrészletet sem.A párom felhívta egyik ismerősét Németországba,és megkérdezte,tudna e neki munkát.Az ismerőse rögtön igent mondott,és beígérte a páromnak,hogy beviszi a céghez ahol ő dolgozik.A párom jól beszéli a nyelvet,jobban mint az az ismerőse.Ez azért lényeges,mert mikor a párom kiutazott ehhez a pasihoz,kiderült az kihívta a fiát és annak a barátnőjét is,és megkérte a páromat segítsen nekik munkát keresni,mert azok nem tudnak németül.Szó sem volt arról,hogy ez a "haver" beviszi a páromat a cégéhez dolgozni.A párom ott kint szembesült vele,hogy átverték,és ő tolmácsnak lett kihívva a fiatalok mellé.Nagy veszekedés volt,de nem volt mit tenni,elindultak munkát keresni.Majd egy hónapba telt mire sikerült.Én addig otthon voltam a 2 és féléves kislányunkkal.Nagyon sokat aggódtam a párom miatt,akinek alig volt pénze tejre meg kenyérre.A végén már csak ásványvizet tudott venni,tejre már nem futotta.Ritkán tudtunk beszélni,mert telefonkártyára se volt pénz.Amikor a párom megkapta a fizetését befizettük a törlesztőt.Én két és fél hónapra rá mentem ki utána,addig nyelvtanfolyamra jártam.Amikor kimentem nehéz szívvel hagytam otthon a pici lányunkat a mamánál.Olyan volt mintha a szívemet tépték volna ki.Találtam munkát el is kezdtem dolgozni,de nem volt olyan nap,hogy ne sírjak.Azt az időszakot kitörölném az életemből.Megbeszéltük anyósommal,hogy ha sikerül egy jó albérletet találnunk,mert munkásszállón laktunk,ahová a gyereket is lehet normális körülmények között tenni,kihozza és akkor végre együtt lehet a család.Négy kemény hónapunkba került,mire a kaucióra és az albérletre összekapartuk a pénzt.Nagyon megviselt mindannyiunkat ez a nagyon hosszú várakozás.Anyósom amikor kijött a kislányunkkal,a kicsikénk nem akart az ölembe ülni.Nem ismert meg!!!!Teljesen kész voltam,az örömkönnyek elkeseredett zokogásba törtek ki belőlem.Rendesen hozzánk kellett szoktatni a saját gyerekünket.A szobatiszta kislányunk újra bepisilt az ágyba,és nagyon elhúzódó volt tőlünk.Akkor pszihológus kellett volna nekünk,de mivel annyira jól nem tudjuk a német nyelvet,így megpróbáltuk átvészelni segítség nélkül ezt az időszakot.Anyósom vigyázott a kislányunkra amíg mi dolgoztunk,minden jól ment.Elkezdtünk ovit nézni a kicsikénknek,de azt mondták majd ha betölti a 3. életévét.Anyósom mondta,hogy addig kint marad vigyázni rá,de sajnos 3 hét után anyósom elkezdett nagyon köhögni és mivel nem volt kint biztosítása haza kellett utaznia orvoshoz.Addig nem tudtam dolgozni,és féltem is nehogy kirúgjanak,hiszen próbaidős voltam.Sajnos anyósom többet nem jött ki utána,mert kiderült nagyon beteg,áttétes tüdőrákja van.Egyszerűen borzalom volt amin a családunk átment,nem tudtunk hazamenni anyósomhoz segíteni neki,mert a hitel miatt dolgoznunk kellett.A kislányunkat beírattuk az oviba és kerestünk neki egy bébiszittert is aki oviba vitte,mivel mi hajnali 5-kor már dolgozni mentünk,és az ovi csak 7.30 -tól nyitott ki.A kislányunk szerencsére nagyon alkalmazkodó volt,szeretett oviba is járni,és a bébiszittert is szerette.Viszont lelkileg gyötört minket a lelkiismeret furdalás,hogy nem lehetünk anyósom mellett a betegsége elleni küzdelmében.Szegény anyósom rá egy évre eltávozott tőlünk.Én egy könyvraktárban dolgozom,a párom meg húsüzemben.Félévente tudunk hazamenni,és nagyon hiányzik nekünk Magyarország.Nekünk nem jobb itt kint élni,csak is a pénz miatt vagyunk itt.Itt nem tudunk normális baráti kapcsolatokat kiépíteni,otthon vannak a barátaink a rokonaink.Hiányoznak nekünk nagyon.A devizahitel tette ezt velünk,ezért kell kint élnünk,mert az otthoni fizetésből nem tudnánk fizetni.
2016. aug. 15. 09:35
 2/11 anonim ***** válasza:
72%
hű..! ezt még olvasni is fájdalmas volt! kitartást nektek!
2016. aug. 15. 09:54
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Úristen, ez rettenetes, amit az első írt...

Mi Skóciába költöztünk egy éve, a gyerekek akkor voltak 5 és 3 évesek. Nem vagyunk klasszikus értelemben kivándorlók, a férjem tanul kint, ha vége az egyetemnek, visszaköltözünk Magyarországra.

Az elejét nagyon megszenvedtük, és most sem egyszerű. A férjem tanul, én takarítok hajnalban. Magyartanári végzettségem van, azzal itt nem megyek sokra, ráadásul az óvoda napi 3 óra délelőtt, így még egy kávézóba sem tudok elmenni felszolgálni. A fiam, ő a nagyobbik, elég jól veszi az akadályokat, most kezdte a második osztályt, szereti az iskolát, angolul is kommunikál már alapszinten. A kislányom ellenáll, még mindig hiányzik neki a régi ovija, az ottani barátok, a nyelv sem igazán ragad rá.

Bár már lassan kezdjük megszokni itt, nagyon hiányzik Magyarország, a család, a régi barátok. A helyiekkel nem tudunk kapcsolatot kialakítani, még mindig nagyon nehezen értjük az akcentust (a skót angol már önmagában sem egyszerű, de ahogy ebben a városban beszélik, egész UK-ben hírhedt), a többi magyarral barátkozunk, és vannak jó ismerőseink, akik Angliából vagy más országból költöztek ide. A klíma rettenetes, gyakorlatilag nincsenek évszakok, egy kezemen meg tudom számolni, ezen a nyáron hány nap volt, amikor le tudtuk venni a kabátot. A szüleim is hiányoznak, de ők jönnek 4-6 hetente.

Szóval mi már nagyon várjuk, hogy hazajussunk, reméljük, visszatekintve azt tudjuk majd mondani, hogy megérte.

2016. aug. 15. 11:56
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi a gyerek előtt jöttünk ki, 5 és fél éve. Kisfiam itt született, most 14 hónapos.

Család nem örült a költözésnek, egy ideig vissza akartak csábítani nagyon. Az én szüleim jobban viselték. Ma már elfogadják, de mióta van ukona, újra feljött a téma.

Otthon mindkettőnknek volt (viszonylag) jó munkája, illetve lakásunk is volt (azon hitel). Nem csak a pénz miatt jöttünk ki. A jövőkép hiánya miatt.

Itt megtaláltuk a számításunkat, párom műszaki rajzoló, a szakmájában dolgozik. Én piackutató vagyok-könyvkiadáson dolgozom, egy nemzetközi cégnél.

Találtunk itt igazi barátokat is (spanyolok), volt kint magyar barátunk is és később testvéremék is kiköltöztek.

Mi szeretünk itt, csak a nyár hiányzik, de az nagyon! :) (UK)

Évente 1x, 2x járunk haza.

2016. aug. 15. 13:43
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy írtatok! Persze várok további sztorikat is!
2016. aug. 15. 13:58
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

A férjem külföldi, de remélem azért releváns a válasz :) mo.-n ismerkedtünk meg aztán kiköltöztünk németoba. Még családalapítás előtt.

A férjem gépész nekem tolmács diplomám és logisztikus szakmám van, az utóbbiban dolgozom.

A bölcsi, ovi nekem itt nagyon tetszik mert rugalmas, szabadon választható hány órára viszed a gyerekeket és hány napot. Mivel vegák vagyunk nagy pozitívum, hogy lehet ételt beadni amit megmelegítenek, sokszor sajnos nincs húsmentes menüre lehetőség amit viszont szomorúnak tartok. A reggeli nagyon jó, sok zöldség, gyümölcs van és teljes kiőrlésű pékáruk.

Negatívum az hogy víz helyett valamiért azt hiszik jótékony a cukrozott 1-4 arányban higított almalé...

Azért jobb itt, mert jól keresünk, nagyon jól megélünk, van egy szép nagy házunk, jó a közbiztonság, az emberek vidámak, pozitívak, barátságosak, nem szólnak bele a másik életébe. Kiváló az egészségügy, jó az utal minősége

Ami rossz: az isitől félek mert a német gimikről csak rosszat hallottam. Sokkal alacsonyabbak az elvárások és szinte semmilyen nemzetközi alapismeretet nem oktatnak (töri, irodalom, filozófia, stb.), csak helyit és ha muszàj a környező országokét. Földrajz szintén. De olyan szinten, hogy a gimit végzett ismerőseim nem hallottak még Tolsztojról, nem tudnak a r&j-n kívül egy Shakespeare művet megnevezni, az Odüsszeia is ismeretlen számukra, Krétáról fogalmuk sincs mi a történelmi jelentőssége (sőt, többen azt sem tudták hol van), stb...

Szóval ettől nagyon tartok sajna :(

2016. aug. 15. 14:01
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Évente amúgy 2x megyünk autóval egész család, 2-3x repülök vagy én vagy a gyerekekkel együtt, 1-2x nyaralunk együtt a családommal és 2-3x jönnek ők hozzánk így kb. 1-1.5 havonta látjuk egymást. Anyu lassan nyugdíjba megy akkor majd többet jön :)
2016. aug. 15. 14:04
 8/11 A kérdező kommentje:
6-os: akkor ezek szerint mégsem az általános iskolai tananyag működteti a gazdaságot.:)
2016. aug. 15. 14:12
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

"akkor ezek szerint mégsem az általános iskolai tananyag működteti a gazdaságot.:)"

A skóciai válaszoló vagyok, de az itteni középiskolákban is hasonló a helyzet, talán nem baj, ha reagálok. :)

Nem tudom, Németországban mi a helyzet, de az az igazság, hogy nálunk - hála a szörnyen alacsony színvonalú oktatásnak - az átlagember rettentően tájékozatlan és BUTA. Noha ennek megvannak időnként a kellemetlen következményei (Brexit és társai), a vezető rétegnek nem érdeke, hogy széles néprétegeket emeljenek ki a sötétségből. Nekik megvannak a drága magániskoláik, amik valóban minőségi oktatást nyújtanak, ezekből lehet eljutni a nagy hírű egyetemekre, az itt végzettek kerülnek vezető pozícióba a politikában és a gazdaságban, de a népesség túlnyomó része számára ez elérhetetlen. Ők maradnak műveletlenek.

Pont tegnap kérdezte meg tőlem egy helyi, hogy Magyarországon milyen nyelvet beszélnek. De ő legalább megkérdezte, sokan egyszerűen elkönyvelnek lengyelnek. Tragédia? Nem. De otthon hasonló azért nem sűrűn fordulhat elő.

2016. aug. 15. 14:26
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, igen sajnos itt is az a helyzet, hogy az átlagember nem túl értelmes. Bár ha belegondolok, otthon sem, de ott legalább nem az oktatáson múlik. Azért ott aki gimit végzett, többnyire értelmes. Itt meg azoknak is max a 20%-a.

Ellenben a szakoktatás kiváló és az egyetemi oktatásis jó itt. Ez pozitívum.

A nyelvoktatás siralmas. Még az angollal sem birkóznak meg, második nyelv szinte szóba se jön...

2016. aug. 15. 14:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!