Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan fejlődik a beszéd? A...

Hogyan fejlődik a beszéd? A szavak utánzása után mi következik? Másfél év körüli beszélő manók anyukáitól kérdezném.

Figyelt kérdés
A fiam 2 éves múlt, de a beszéde megkésett, mivel eddig semmit se beszélt. Most 2 hónapja már legalább ismételgeti a szavakat így lett kb. 30 szava amit én értek és bizonyos dolgokra használja csak. Innen hogyan van tovább a fejlődés? Mert ő még ha szeretne vmit, nem használja ezeket a felszedett szavakat, csak utánozgatja.
2010. ápr. 16. 10:04
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Megkésett beszédfejlődésről akkor beszél a szakma, ha a gyerek még 3 évesen se beszél... Szóval a te kisfiad egyáltalán nincs semmiről lemaradva. Egyébként a fiúk áltlában eleve később kezdenek beszélni. Ahogy írod, van 30 szós szókincse, ez nagyon jó, hisz beszél. még ha csupán te érted is meg (ilyenkor még beszédhibáról se lehet beszélni!!). Majd alakul idővel a kiejtés és a szókincs is. Beszélj hozzá sokat, mesélj neki, de ne várd, hogy utánozzon 1-1 általad mondott szót! az a fontos, hogy megértse, ha hozzá beszéltek, megértsen egyszerűbb utasításokat. Ha így van, akkor minden ok, beszélni fog, ha ő akar, megérik hozzá :)) De ugye mindent ki tud fejezni a megfelelő szavak nélkül is ? :; 4 gyerekes, pedagógus anyuka [link]
2010. ápr. 16. 10:29
 2/4 anonim ***** válasza:

A szavak utanzasa azert is jo, mert egyre tobbszor fogja hallani a szamara gyakran elofordulo, fontos szavakat, es ezutan mar sajat maga is mondja. Utana szokapcsolatokat fog mondani, eloszor a ragozas persze meg nem fog menni, de nehany honap utan jol fogja mar hasznalni a ragokat is. Es ebbol jonnek aztan a rovid mondatok. Legalabbis az en fiamnal igy van. Az uj szavakat egyre gyorsabban fogja megtanulni, es utana mar eleg 1-2-szer hallania egy szot, legkozelebb mar tudja hasznalni is. Es a ragozas is fog menni automatikusan, sot, teljesen logikusan megprobal o maga jol hangoznak tuno szavakat krealni (Pl: kisfiam a szundikal helyett gyakran azt mondja, hogy szundik, mert ugy ragozza, mint a jatszik szot). :)

Az enyem 2 eves lesz majusban es rovid mondatoknal tartunk. A tied sincs lemaradva egyaltalan, szerintem 2-3 honap mulva mar o is mondatokban fog beszelni.

2010. ápr. 16. 12:02
 3/4 A kérdező kommentje:

köszönöm. a fiam amúgy 2 és fél éves. jártunk logopédusnál, ő azt mondta h lányoknál 2 éves kor után, fiúknál 2 és féléves kor után beszélünk megkésett beszédről. Nos a fiam 2 hóval ezelőttig egyetlen szót se használt, semmit se lehetett felismerni, és semmit se ismételt utánam.

Most ugye felszedett 30 szót. De a logopédus mondta h figyeljem, hogy a fejlődés folyamatos e. Ezért kérdeztem, mik a beszéd lépcsői, mert a főképp hangutánzó szavak én úgy tudom 1 - másfél éves korra jellemzőek.

A fiamnak ahhoz hogy ovira utolérje a társait gyorsabb fejlődést kellene mutatnia, hiszen már nem áll plusz egy év a rendelkezésére mint egy 1 másfél évesnek.

És egyébként nem érteti meg magát mutogatással, hanem én próbálom kitalálni mit akar aztán vagy sikerül vagy nem:)

Félreértés ne essék, nem hajszolni akarom a fiamat beszéd ügyileg, csak aggódom mert szeptembertől menne oviba elvileg, de így hogy senki se érti csak én...hát elég aggasztó.

2010. ápr. 16. 13:32
 4/4 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Óvónőként nem egy olyan gyerekkel találkoztam, aki szinte semmit sem beszélt 3 évesen, mikor bekerült hozzánk.. ott meg megnyílt a gyerekek között. Ha valakinek mondjuk, biztosan nem hiszi el, hogy a 2 hónapja oviba járó, csacsogó gyerkőc 7-8 hete alig beszélt... [link]
2010. ápr. 16. 16:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!