Mi lehet a baja, mije fájhat?
Éjjel is sírva ébredt, illetve a délutáni alvása is felsírással kezdődött. A "mi a baj?" kérdésre sírva mondta, hogy "fááj". Kérdeztem, hogy hol fáj, mintha a szájában matatott volna, de nem volt egyértelmű a dolog.
Konkrétan nem akartam rákérdezni egyes testrészekre, mert egyszer már befürödtünk egy ilyennel (- Fáj a nadrágod? Fáááj!!), mivel mi adtuk a szájába, hogy mije fáj.
2 éves, a négy hátsó őrlőn kívül az összes foga megvan. Tegnap lámpával a szájába világítva végignéztem az összes fogát, teljesen egészségesnek tűnnek. A szájüregben, torokban sem láttam semmi oda nem illőt.
Füle nem fájhat, mert az odakapkodással szokta jelezni, vagy mondja, hogy fáj a füle.
A beszéde még alakulóban van, kevés 2-3 szavas mondatot mond, így kikérdezéssel még nem tudunk biztos eredményre jutni.
Éjjel végül reggelig aludt és reggel normálisan ébredt. Most délután is némi megnyugtatás után elaludt és már egy órája csend van.
Tanácstalan vagyok, mert nincs kísérőtünete, nem tűnik betegnek. Napközben kifejezetten energikus, jókedvű.
Azért is vagyok tanácstalan, mert minden főbb testrészt ismer, elvileg meg tudná nevezni a fájdalom helyét.
Eséseknél, amikor egyértelműen látjuk, hogy mit ütött be, meg szoktuk kérdezni, hogy hol fáj. Akkor válaszol és jó testrészt mond.
Nekem az a tapasztalatom, hogy hiába tudnak már elég jól beszélni a gyerekek, amikor valami bajuk van, sokszor "visszafejlődik" ez a tudás is.
Az, hogy azt mondja "fáj", nem biztos hogy fizikai fájdalmat jelent. Lehet bármi mástól diszkomfort érzete.
Félhet valamitől, erre az életkorra jellemző. De mivel azt pl. nem tudja mondani, hogy "félek", mert nem ismeri a jelentését pontosan, ezért azt mondja, fáj.
Nekem volt egy ilyen gyerekem, nem akart elaludni, valahogy rájöttünk, hogy azt hitte, az ágya alatt van valami/valaki.
Mindig együtt ellenőriztük lefekvés előtt, aztán rendbe jöttek a dolgok.
Nagyon élénk ilyenkor még a fantázia, és nem tud különbséget tenni álomvilág és valóság között.
Persze nem mondanám biztosra, hogy Nálatok most erről van szó, de ez is egy lehetséges ok.
Most már nekünk is az a két sejtésünk van, hogy vagy izomláza van (tegnap este rengeteget mászott, saját testsúlyát húzta fel létrán, stb.), vagy rosszat álmodott és ezen borult ki.
Tegnap egy kislány elvette a motorját, akár ez is lehetett akkora trauma az ő szemével, hogy alvás közben felidézte és ugyanúgy elsírta magát rajta.
Fizikai fájdalom jelét továbbra se látjuk. Eszik, aktív, végignyomkodtam mindenét, nem fáj nyomásra semmije sem.
Lehet növekedési fájdalom, az jellemző az alvási időszakra.
A végtagok szoktak fájni.
Mondjuk nálunk olyankor meg tudják mutatni hogy hol fáj, de lehet hogy ő épp ehhez még kicsi.
Nem nő éppen intenzíven?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!