5 éves gyerek esete a dackorszakkal? Mit lehet tenni?
A lányom 5 éves. Fejlesztő tornára kell járnia, aminek az egyik következménye az idegrendszer kis mértékű visszafelé fejlődése. Vannak gyerekek, akik ilyenkor ujra bepisilnek pl.
Na az én lányom teljesen úgy viselkedik, mint egy 3 éves. (Két 3 éves is van a baráti körben, teljesen azonos a viselkedése velük.)
Mindenen kiakad, megdértődik, főleg ha nem az ő akarata érvényesül. Semmire nem kérhetem meg, mert a válasz azonnal nem. "Csakazértsem." Ráadásul sokkal érzékenyebb is, ha valamit szóvá teszek, azonnal zokogás lesz belőle.
Az a bajom ezzel, hogy nem a saját 3 éves szintjére fejlődött vissza. Mindig is egy jo természetű, könnyen kezelhető gyerek volt. Voltak hisztis meg dacos időszakok, de ennyire durva soha nem volt. Most meg fogom a fejem, és nem tudok mit kezdeni vele.
Van ennek valami racionális, tudományos magyarázata is? (torna hatása a fejlőséi visszaesés)
A ti esetetekben nem látok a kettő között összefüggést. Inkább a viselkedés okát kellene megvizsgálni, ha kell, akkor szakemberrel.
Bocs, nem akartam még elküldeni.
A lényege a korábbi idegrendszeri állapotban rejlik, így függ össze a regresszióval. A primitív reflexek egy életkorban normál esetben is megvannak, majd kialszanak, hogy a következő szint felépülhessen. Ha azt a területet éri intenzív inger, ami korábbi állapot kioltását célozza, az agy keresi az utakat, próbál kompenzálni. A többinek tényleg olvass utána.
Ne haragudj, velem ne kötekedj. Keress rá, az internet, könyvtár nyitott előtted is.
Tudod ezeket éveken keresztül tanulják, én is tanultam anno, remélem nem képzeled, hogy itt fogom összefoglalni.
Leírtam, amit érdemesnek tartottam. Ha érdekel, fordíts rá energiát nyugodtan.
Eddig nagyon tetszett neki a torna, de most mióta ez a dackorszak van, azóta nem akar menni. Múlt héten teljesen kajla volt, ki is lett küldve, hogy ha tud koncentrálni, visszamehet. Pár percig kint volt, megnyugodott, visszament. Itthon viszont mutatja, mennyit fejlődött, teljesen büszke magára.
Neki azért kell járni, mert nem kúszott és mászott, így bizonyos idegpályák nem alakultak ki nála. Emiatt nem mennek a keresztpályás mozgások, illetve egyensúly zavara van, meg mozgáskoordinációs problémák. Másfél hónapja jár, tényleg ügyesedett, fejlődött mozgásilag. Csak hát ez a dacolás brutális. De igyekszem türelmes lenni akkor, és remélni, hogy hamar továbblép. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!