Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Komolyan probléma, ha az...

Komolyan probléma, ha az okkal hisztiző gyermekemet nem zárom be a szobájába, hanem foglalkozom vele és megpróbálok rájönni, mi a gondja?

Figyelt kérdés
Van egy 2,5 éves kislányunk, nagyon értelmes, dackorszakban lévő gyermek. Akaratos, de nem hisztis, mindig lehet vele beszélni, kompromisszumot kötni. Ha mégis jelentkezik nála a hiszti, annak mindig oka is van, többnyire az, hogy fáradt, vagy a nagyobbak piszkálják, és besokall. Tegnap vendégségben voltunk, ahol a kislányunk szintén elkezdett hisztizni, fáradt lett. (Beteg volt, emiatt borult a napirendje, így hamarabb kel, hamarabb is fárad el.) Az ölembe vettem, foglalkoztam vele, hogy kiderítsem, mi a gondja, eltereljem figyelmét, aztán meggyőződtem róla, hogy bizony elfáradt a leányzó, nincs mese, vagy hazamegyünk, vagy esetleg megvárjuk, hátha átlendül a holtponton. Erre a kedves házigazda elkezdett bírálni magyarázni elsősorban a körülöttem lévőknek magyarázva, hogy nem így kell ezt csinálni, elkapatom, hisztis lesz, vagyis már most hisztis, követelőzik, nem bírja, ha nem ő van a középpontban, irigyli a többiektől (például az ő fiaitól) a figyelmet, képtelen elviselni, ha nem rá figyelünk, belőlünk hülyét csinál, irányítgat minket kedvére. Nem kellene foglalkozni azzal, amit csinál, helyette be kellene küldenem az egyik szobába, ahol nincs senki, büntiszékre ültetni és rácsukni az ajtót, hogy megtanulja, mi a rend és fegyelem. Ő ezt csinálta a két gyerekével, és azok nem hisztiznek (nem a fenét!). Közben végig minősített engem, így fogtam magam és a gyermeket, és szó nélkül ott hagytuk az összejövetelt, mielőtt kijött volna belőlem minden, ami nem nőies. Próbáltam neki magyarázni, de egyszerűen csak mondta a magáét. Ráadásul én nem akartam az ő gyerekeit minősíteni, mert ők sem tökéletesek, ahogy senki sem. De most komolyan ilyen béna anya vagyok? Én úgy érzem, ez a jó a lányomnak, ismerem őt, és azt szeretném, hogyha azzal, hogy ma komolyan veszem a gondjait, azzal később, tiniként, felnőttként is érezze, komolyan veszem a gondjait, érdekel mi van vele, miért borul, ha kiborul. Tényleg rosszul csinálom?

2016. márc. 21. 12:06
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Úgy érzem, nem jutalom az, hogy foglalkozom a hiszti kiváltó okával. Tekintve, hogy a kislányunk tényleg okkal szokott kiakadni. Tehát a klasszikus hiszti már nincs nála, persze, nem állítom, a dackorszak elején voltak bepróbálkozások. De szerintem, ez minden gyermeknél előfordul, és biztos vagy benne, még fogja feszegetni a határait.
2016. márc. 21. 13:24
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
No, 2 gyerekem van! A nagy befelé vonuló, elzárkózó fajta. Ha ő hisztizett nem volt más megoldás mint hagyni hogy a szobájában kitombolja magát, hiába akartam megbeszélni vele ő elvonult kiduzzogta magát aztán kész, elmúlt a hiszti! A kisebb csak akkor tudja túltenni magát egy hiszti rohamon, ha megdajkálom, megmagyarázom neki hogy miért nem lehet az amit ő szeretne, miért kell ezt és ezt így csinálni. Nála nem megoldás az elszeparálás! Szerintem nagyon jól teszed amit teszel és ne hallgass sosem másra te ismered a lányod a legjobban, nem más! Te tudod hogy ez kell neki, akkor csináld ezt. Csak így tovább! Ne hallgass a rosszindulatú emberekre, sajnos sokan vannak!
2016. márc. 21. 13:54
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem értem, hogy ha van egy vendéglátó, aki "megsértődne, ha nem mennénk" és ilyeneket csinál, tehát tudható róla, hogy bunkó, ahhoz minek mentek egyáltalán el?

Mert a téma lehetett volna a súlyod, a hajszíned, a politikai nézeted, a végeredmény ugyanez lett volna. Miért barátkozol valakivel, vagy adsz egyáltalán a véleményére, ha ennyire nem jöttök ki?

2016. márc. 21. 14:22
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, pontosan mit takar ez az ölbevevős módszer, de nem is az én dolgom. A házigazdának sem dolga, nincs joga kioktatni. Jogod van hozzá, hogy te magad döntsd el, hogyan kezeled a helyzetet, még ha az nem biztos, hogy jó.
2016. márc. 21. 14:26
 15/18 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem nagyon jól csinálod! Ugyanezzel a megértő-problémafeltáró-támogató módszerrel csodákat lehet tenni az egyébként dackorszakos 3 éves kisfiammal. Én meg szoktam ölelni a legnagyobb hisztije kellős közepén, Ő pedig egy pillanat alatt elernyed a karjaim között, és higgadtabban elmondja, mi is konkrétan a baja. Egy-egy nagyon durva hisztije végződik úgy, hogy beküldöm a szobájàba pl. ha egymásnak esnek a tesójával, de akkor mindkettő megy a szobàjába, ilyenkor kifejezetten hasznos a szeparálás.

Hagyd a csudába ezt a bizonyos vendéglátódat!

2016. márc. 21. 15:08
 16/18 anonim ***** válasza:

Szerintem nem szép dolog kérés és kérdés nélkül oktatni az embert arról, hogy nevelje a gyerekét.

Mondjuk nekem van olyan ismerősöm, akit kerülünk. Én egy szót sem szóltam, mert nem akarok kellemetlen helyzetbe kerülni, de az igazság az, hogy ő is ilyen szövegeket tolt, hogy ezért meg azért csinálja úgy, meg ez működik, a valóság meg az, hogy ha a gyereke a környéken van, akkor semmit nem lehet csinálni, mert különben hisztizik és vagy körülötte forog a világ, vagy nem is szükséges, hogy körülötte forogjon szószerint, akkor is ülhetünk kukán, nehogy a gyerek újra rákezdje. Hát én nem így kívánom eltölteni a szabadidőmet, úgyhogy nem járunk hozzájuk és őket se hívjuk. Valószínűleg nem én vagyok a helikopter, mert a többi közös ismerősünk is így van vele. Persze ő pedig meg van róla győződve, hogy ő kezeli jól a hisztit, vagy urambocsá' nem is hiszti az.

2016. márc. 21. 17:49
 17/18 anonim ***** válasza:
17%

Én is eljöttem volna, és nem is mennék oda többet.

Nekem nagyon hisztis a gyerekem, most vizsgálják, hogy autista-e, de én lassan már sehova nem megyek,mert mindenhol bírálnak emiatt.

Én totál ki vagyok emiatt akadva, senkinek semmi köze hozzá, hogy ki hogy neveli a gyereket.

Ez a módszer kb. a hitleri Németországban terjedt el, ahol tökéletes állampolgárokat és katonákat akartak nevelni, ha rossz, büntesd meg, de még ölelni is tilos, nehogy valami kötődés alakuljon ki anya-gyerek közt, mert akkor nem lesz mintakatona.

(A család fontosabb lesz, mint a haza.)

Azóta ezt a módszert már felülbírálták, én őszintén sajnálom azokat a gyerekeket, akiket így nevelnek.

2016. márc. 22. 21:42
 18/18 anonim ***** válasza:

"ha rossz, büntesd meg, de még ölelni is tilos, nehogy valami kötődés alakuljon ki anya-gyerek közt,"

Ne haragudj, de attól, hogy nem hagyom szó nélkül, uram bocsá' még következménye is van annak, ha rosszul viselkedik, még nincs ridegtartásban a gyerek. Mi kifejezetten bújós, ölelgetős család vagyunk, a gyerekeink rengeteg gyengédséget kapnak, de ha kihúzzák a gyufát, annak olykor bünti a vége. A legtöbb családban, akiket ismerek, hasonló a rendszer, és mindenhol normálisak a gyerekek.

2016. márc. 23. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!