Hogy vehetném rá 21 hónapos lányom, hogy elmondja, mi bántja?
Éjjel sokszor sírva ébred, nagyon meg van rémülve, nem tudom sehogy megvígasztalni. Gondolom én, hogy vagy rosszat álmodik, vagy olyat lát, amit mi nem.
Szeretném tudni, hogy mi bántja, talán annak tudatában jobban meg tudnám vígasztalni, megbeszélni vele, hogy félelmei alaptalanok.
Van tanácsotok?
Ma próbáltam kérdezni tőle, de másról kezdett el beszélni, és azt mondta, nem fél..
Nem tudom, hogy kérdezzek tőle, hogy a korához illően rájöhessek a gondjára.
Amúgy érdekelnének a 3 hete érkezett kistesójával kapcsolatos érzései is.
Ez tipikus parasomniás tünet, amit a kislányod produkál. Nem igazán tudsz semmit tenni ez ellen, maguktól kinövik többnyire.
Nem teljesen világos, hogy melyik kategóriába tartozik, de te biztosan el tudod majd dönteni.
Vannak az úgynevezett éjszakai pánikrohamok. A gyerekek 8-13 %-ánál fordulnak elő. Ezek az éjszaka első felében szoktak előfordulni amikor a legmélyebben alszik a gyerek. Általában ilyenkor hirtelen felriad a gyermek, rémülten kiabál, meredten néz maga elé, enyhén remeg és nagyon sír. A szülők viszont nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, semmire sem reagál mert - bármilyen hihetetlen - alszik közben. 2-10 percig szokott tartani ez az állapot és másnap a gyermek semmire sem emlékszik.
A másik lehetőség a lidércnyomások megjelenése. Ezek általában a hajnali órákban következnek be, de mindenképpen az éjszaka második felében. Ez attól különbözik az előzőtől, hogy a gyermek el tudja mondani, hogy mitől fél és kapcsolatot lehet vele teremteni, reagál. Ezt többnyire valami olyan trauma okozza, ami napközben érte a gyermeket. Különösen gyakoriak a lidércnyomások az óvodai évad kezdetekor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!