Nagy hátrány, ha úgy kezdi a kislányom az első osztályt, hogy nem tud olvasni?
Nem hátrány, ha nem tud olvasni.
Erre van az iskola, hogy megtanítsa a gyerekeket, ha valaki előbb megtanul az előny, de ha nem az nem hátrány.
Az iskola dolga megtanítani a gyereket olvasni. Az hogy van 1-2 gyerek aki annyira érdeklődik az olvasás után hogy 5 évesen megtanul olvasni az egy dolog, egyáltalán nem ez az általános.
Miért lenne hátránya? A tanár attól még leadja rendesen az olvasás órát, hogy a 30 főből 10 tud már olvasni, szóval nincs mihez képest hátránya. Első osztályban kell megtanulni olvasni.
Köszönöm a válaszokat, mentek a zöld kezek 😊.
Külön köszönet Neked, aki belinkelted a saját kérdésedet. Kolléganőm fia szeptemberben kezdte az elsőt egy elég erős suliba és ott csak az ő fia nem tudott olvasni. Ez elbizonytalanított. A nevét nyomtatott nagybetűvel leírja, de pl. a szóláncot nem igazán érti.
nekem a fiam nyári, 6 évesen ment suliba... bekerült egy olyanba, ahol olvasni kell, mert pont. két hét alatt megtanult. Ennyi. semmiféle hátrányban nem volt. Én voltam hátrányban, mert közölte a tanár mi lesz az első felmérőben, és oldjuk meg a felkészülést :D Megoldottuk. Akkor még kaptunk egy beszólást, a többiek még csak a rövid mondatoknál tartanak. Én meg mondtam, hát megtetszett a gyereknek az olvasás, no meg az egyik ismeretterjesztő könyv (A földről szólt, hogy milyen belülről, hogy keletkeznek a vulkánok, stb) És azt olvasgatja evvan.
A lányom is hat évesen ment, ő se tudott, ott nem szóltak semmit a tanárok, ő ennyire nem tanult gyorsan azért, de differenciáltan tanítanak, és mivel érdekelte, így karácsonyra meglett minden betű, és érti amit olvas. Van aki 7 éves, és nincs meg az összes betű, és az se gond náluk. a lányom viszont kicsit több gyakorlásra szorul írásból, így kap olyan feladatot, ha hamarabb végez míg akik azokkal olvasással nehezebben haladnak, azokkal külön foglalkozik a tanítónéni. Ennyi.
Alapvetően így vagy úgy, de nem hátrány, azért a legtehetségesebbek se írnak 6-7 évesen novellát nem kell izgulni, ha csak suliban tanul meg olvasni szépen évvégére az összes betűt mint a tananyag. Ezért van az iskola. De hat évesen csak akkor add, ha várja a sulit, és érdekli azért, hogy ő majd önálló legyen, meg majd megtanulja betűket, számolást stb. Nálam ez mindkettőnél maximálisan megvolt, így hiába van aki másfél évvel idősebb náluk az osztályban, mint szociálisan, mind tanulmányban simán veszik a sulit. Így a korukból se éri őket atrocitás a gyerekek közt se. A szociális érettség, lelki érettség az nagyon fontos! sokkal fontosabb ebben a korban, minthogy tud e már olvasni. Olvasni megtanul ott, de nagyon nagy váltás a suli amúgy. Erre fel kell legyenek készülve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!