Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 4-5 éves gyereknél normális,...

4-5 éves gyereknél normális, ha zöngés hangok helyett t hangot mond?

Figyelt kérdés

A sajátom még kisebb, így nem tudom, hogy ennyi idősen hol kell tartania a beszédfejlődésnek.

Szállodában reggelinél a szomszéd asztalnál ült egy család egy 4-5 éves kislánnyal (arról is beszélgettek, hogy nagycsoportba megy szeptembertől). A kislány beszéde nekem fura volt a korához képest, például:

"Hodd le a tobából!" (Hozd le a szobából!)

"Nem térek paraditomot" (Nem kérek paradicsomot)

Néha a hanglejtése is furcsa volt, ahhoz hasonló, mint amikor fogyatékosokat karikíroznak és elnyújtottan, elmélyülő hanglejtéssel beszélnek.

Viszont nem tűnt elmaradottnak szellemileg, így nem tudom hova tenni. Ennyi idősen itt tart még a beszédfejlődés?

2015. aug. 11. 21:53
 1/8 anonim ***** válasza:

Ennél szebben kellene már beszélnie, de kicsi még, ez sokat változhat, valószínűleg fog is. Szóval nem, nem itt kellene tartania a beszédfejlődésnek, de nincs behozhatatlan hátránya.

Egyébként nem a zöngés hangok helyett mond t hangot a példákban, de ez részletkérdés :)

2015. aug. 11. 21:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem mindegy, hogy 4, vagy 5 éves. Nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogai. És sok egyéb dolog sem. Tehát mivel a gyerekről semmit nem tudsz, így nem lehet erre válaszolni. A beszédfejlődés hosszú folyamat, nincs lekésve, ha szakemberre lenne szüksége. Nyilván nem ez az általános.
2015. aug. 11. 21:59
 3/8 anonim ***** válasza:
A két példa közül egyikben sem mond t hangot a gyerek zöngés hang helyett. Ettől függetlenül ezzel logopédusnak kellene foglalkoznia, valószínűleg foglalkozik is.
2015. aug. 11. 21:59
 4/8 A kérdező kommentje:
A cs, sz nem zöngés hangok? Akkor én tudtam rosszul.
2015. aug. 11. 22:02
 5/8 anonim ***** válasza:
Ez részletkérdés. A lényeg az, hogy nyilván hallottad te is, hogy nem normális, de van ilyen és kezelhető.
2015. aug. 11. 22:11
 6/8 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy hallássérült a kislány.
2015. aug. 11. 22:26
 7/8 anonim ***** válasza:
Ezek nem zöngés hangok, hanem a sziszegők (c, sz, z). A zöngés hang attól zöngés, hogy amikor kimondod, zeng a nyakad (tedd rá a kezed). A sziszegők a zöngétlenek közé tartoznak. Egyébként pedig nem normális. Egy ismerős családban mind a két fiúgyerek így beszél, pedig az egyik már másodikos, a másik most megy elsőbe (mindkettőt visszatartották óvodában, tovább már nem lehet). Képtelenség őket megérteni. :(
2015. aug. 11. 23:38
 8/8 A kérdező kommentje:

#7 Köszi, akkor egy rosszul rögzült adat most a helyére került nekem. Pedig elvileg egy szemeszter fonetikát és fonológiát végigültem, de rég volt már :)

Apámnak logopédiai végzettsége van, anyám meg pedagógus és amikor elmeséltem a sztorit, komoly szakmai vita kerekedett közöttük, ezért is érdekelt, hogy vajon melyiküknek volt igaza.

A saját gyerekem még másfél éves sincs, így saját tapasztalatra nem tudok alapozni, ő még a szótagoknál tart, prompt kiejtés még messzebb van.

2015. aug. 12. 00:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!