5 éves lányom az ujjaival számol. Meddig normalis ez, vagy egyáltalán nem jó?
6 éves lesz nemsokára, kb 4 eves kora óta érdeklik a számok, szeret összeadni, kivonni egyjegyű szamokkal. Mindig a kezén számolja ki az eredményt. Nem tudom ez mennyire baj, ha iskolába kerül esetleg hátrányt jelent, rossz szokáskent jelentkezik. Egyszer az oviban az óvónő is rászólt, hogy ne az ujjaival számoljon, hanem fejbe. Szoktassam le róla?
Jövőre megy csak iskolába egyébként.
Ameddig szüksége van rá. Teljesen norális még iskolában is. Sokszor én is hasnálom az ujjaimat számoláshoz (lehet kinevetni :))
Óvónő egy igazi gyöngyszem lehet. Nem, ne szoktasd le róla. Majd ha már tud annyira absztrahálni, hogy nem lesz rá szüksége (nem úgy mint én...) akkor majd nem használja.
5 éves, könyörgöm...
Majd általános suli 2.-3. osztályban a tanító néni lassan leszoktatja róla őket, addig semmi baj vele.
A lányom most végezte az elsőt.
Konkrétan tanították nekik, hogyan számoljanak a kezükön. Nehogy leszoktasd! :)
Óvónőnek meg anyja kínja...
Első osztályosok nagy része is így számol. Sőt van, aki másodikban is tizesátlépésnél. pl: 12+9=12+8+1=21
A lányod még nagyon kicsi. Eszközökkel számolni pl. rakj ki annyi villát, ahányan ebédelünk. Apa ma mégsem ebédel itthon, akkor mennyi villa kell? Ezt lehet próbálgatni. Vagy ceruzák számolása, csoportosítása színek szerint, bevásárlásnál ő számolja a kosárba a paradicsomokat, stb. Mindenhol lehet "matekozni". Majd elhagyja az ujjakon való számolást, ráér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!