Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 20 hónapos kisfiam nem beszél....

20 hónapos kisfiam nem beszél. Aggódnom kellene?

Figyelt kérdés
A mozgása nagyon gyorsan fejlődött. 4,5 hónaposan kúszott, 6 hónaposan mászott és felállt,kapaszkodva lépegetett. 11 hónaposan önállóan járt. Alig mond pár szót: anya,nem,add ide,(ezeket hónapok óta) az ott mi. Ennyi. Se apa, se bab, se bácsi amit ilyenkor már azért szoktak mondani.Minden utasítást megért,és meg is csinálja.Ha akar valamit akkor megfogja a kezem,mutatja hova menjünk és odahúz. Hiába mondom a választ az az ott mi kérdésére nem ismétel semmit :(

2015. máj. 13. 14:12
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Igen a nagykönyv szerint. 2 évesen nekem aztán nem mondott mondatokat, csak szavakat és amit tudott sem használta igazán. Mi sokat jártunk gyerekközösségbe, ahol voltak tanácsadók ott a logopédus mondta, hogy ha van kb 50 szó amit ismer/használ nem kell napi szinten és ebbe az is bele tartozik, hogy a gombát ő sokáig bombának hívta (meg volt pár ilyen szó), akkor nincs vele semmi gond. Ne idegeskedjek majd beindul. Na ahogy elkezdte 2,5 félévesen a csanát onnantól megindult (ott ugye muszáj volt megértetnie magát, mert itthon ugye már sokszor a hangsúlyból, mutatásból értettük mit akar), és onnantól kezdve be nem áll a szája.
2015. máj. 13. 14:58
 12/25 anonim ***** válasza:
2. vagyunk. Nálunk is a csana hozta a nagy beszédfejlődést :)
2015. máj. 13. 15:02
 13/25 anonim ***** válasza:

kérdező: az én lányomnál ugyanez volt, a nagymozgása úgy alakult, ahogyan a fiadnak. Ez nagyon gyors, tehát náluk a nagymozgás (finommozgás is volt nálunk) megelőzte a beszédfejlődést. Mi ezt a diagnózist kaptuk egy fejlesztőházban. Úgy beszélt, mint a te fiad.

Elmondanám, hogy 3 évesen még nem beszélt mondatokban, de mondta már, hogy esik eső, stb. És 3 évét betöltötte, majd rohamosan elkezdett fejlődni, és azóta töretlen. Most 4 éves múlt már, és nagyon bő szókinccsel rendelkezik, jó a dumája és nagyon élénk a fantáziája. Kisebb hanghiányosságai vannak még (r betű és az s betű) de majd kitisztul neki. :) Ne aggódj, be fog indulni. Bár könnyű mondani, én is aggódtam. Nem is keveset.

2015. máj. 13. 15:34
 14/25 anonim ***** válasza:
Végső soron nyilván minden szülőnek a saját kompetenciája eldönteni, min aggódik vagy min nem :)
2015. máj. 13. 15:42
 15/25 anonim ***** válasza:
Ez természetes, Utolsó.
2015. máj. 13. 17:09
 16/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azért is aggaszt mert a gyerekek akikkel körül van véve és vele egyidősek már elkezdtek beszélni. Meg hát persze jó lenne ha szavakkal értetné meg magát. Remélem attól, hogy később tanul meg beszélni, nem lesz butább iskolában. De pl ma is mondtam neki, hogy ott a bácsi, mondjad hogy bácsi. Azt mondta, hogy nem :)
2015. máj. 13. 18:28
 17/25 anonim ***** válasza:
Szerintem ne aggódj! A fiam 3 évesen kezdte az ovit, rajtunk kívül senki nem értette mit beszél! A többi gyerek között nagyon gyorsan megtanult rendesen beszélni, egy ideig erősen pösze volt, most 5 éves és gyönyörűen beszél a nap 24 órájában kb., mert még álmában is beszél!:)
2015. máj. 13. 20:42
 18/25 anonim ***** válasza:
Az én fiam 3 éves múlt és nem beszél. Csak szavakat mond, de azt se sokat. Mindenhol minden eredménye ok, a dokik szerint fiúból van és lusta.
2015. máj. 14. 09:30
 19/25 A kérdező kommentje:
:D
2015. máj. 14. 13:30
 20/25 anonim ***** válasza:

Az én fiam is dettó ugyanez :D Bár ő most 25 hónapos, 20 hónaposan alig beszélt valamit, most viszont rohamosan fejlődik. Rengeteg szót tud, de nem beszél összetett mondatokban.

Azt mondják, ha egy gyerek előbb kezd mászni, állni, akkor a beszédfejlődése lassabb. Nálunk szinte alig mászott, már állt és kapaszkodva sétált, 10 hónaposan meg már egyedül totyogott. Nem erőltettünk soha semmit.

Én most azt a taktikát vezettem be védőnő tanácsára, hogy nem ugrok a mutogatásra, vagy ha húz valahova, hanem megvárom, amíg szól, hogy "gyere anya". Nekem azt mondta a védőnő, első gyerkőcnél megeshet az is, hogy amíg az összes igénye ki van elégítve, addig nem érzi szükségességét a beszédnek. Így most egyre többször kér enni, inni, magyaráz, egyre többször érthetően, tisztán. Köszön egyre többször, és semmi gond nincs. Nekem sem ismétel el mindent, néha kis fáziskéséssel jön és ismétel, de nem gondolom azt, hogy sürgetnünk kellene. Ha ennyit sem beszélne, nyilván nagyon aggódnék, de anyu szerint én sem voltam hajlandó sokáig beszélni :)

2015. máj. 14. 22:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!