Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan válaszoljak a halállal...

Hogyan válaszoljak a halállal kapcsolatos kérdésekre?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4,5 éves, mostanában sokat kérdezhet a halàlról. Mi lesz azzal, aki meghal, stb.

Mindenhol azt olvasom, hogy a legnagyobb természetességgel válaszoljunk, őszintén, a gyerek szintjéhez megfelelően. Pl felment a mennybe és onnan néz minket, stb. De hogy megy fel? Mikor a testét eltemetjük? Nem tagadhatom le magát a temetést, de egy ekkora nem érti azt, hogy test ès lèlek.... Félek, hogy sokkoló neki az, h az elhunyt rokonok teste a föld alatt van. És akkor jön a következő kérdés: mi történik ott a testtel a föld alatt? Erre hogyan vàlaszoljak konkrétan őszintén, hogy ne legyen számára sokkoló?

Mert nem éri be azzal, hogy a mennyországból néz le rànk.....Mert akkor most a föld alatt van, vagy fent a mennyben??? Ezt hogyan magyarázzam el neki?

Hálás vagyok a válaszokért, köszönöm!

2015. ápr. 21. 13:07
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Mindenhol azt olvasom, hogy a legnagyobb természetességgel válaszoljunk, őszintén, a gyerek szintjéhez megfelelően."

Nagyon jól mondod, és igaz! A gyerek a szüleire van hangolódva. Egy gyereknek csak azt érdemes mondani, amit te magad is igaznak tartasz, mert egy gyerek érzelmi lény, és egyből észreveszi, hogy hiányzanak a szavaidból a megerősítő felhangok, és a testbeszéded is arról árulkodik, hogy nem azt mondod, amiben hiszel, amit igaznak tartasz. Ezt a gyerek egyből kiszúrja, és zavarja őt, és tovább kérdez...

Te magad hogyan gondolod? Hogy a szíve mellől a lelke angyalka formájában felszáll a mennybe? Azt mond neki, amiben te magad hiszel, és igaznak tartod.

"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."

>Müller Péter<

2015. ápr. 27. 14:51
 12/13 anonim ***** válasza:

3 évesen megkérdezte, hol az én apukám. És apa anyukája.

A menyországba. -miért? -mert meghalt és a menyországba ment. -milyen a menyország? -nem tudom, még nem jártam ott.

És ezzel le lett zárva a téma. Mostanába ha valami baj történik valakivel vagy beteg: meghalt? megfog halni? a menyországba megy? stb...

2015. júl. 17. 10:36
 13/13 anonim ***** válasza:
Ja és nem rég nagyon szomorú volt, kérdeztem mi a baj. Fáj a lelkem és mutatott a mellkasára. Lélekről eddig szo sem volt köztünk :) Ennyi. Hidd el, jobban tudják mint mi :D
2015. júl. 17. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!