Meseolvasás 4 évesnek (tudományos szemmel), de hogyan? Mi a legjobb?
1. Lámpafénynél, meseönyvből, hogy a gyerek lássa a képeket? 2. Sötétben, fejből mesélni, ahol a gyerek saját maga képzeli el az eseményt, és nem úgy, ahogany mások látják? Így jobban fejleszthető a vizualitása?
Előnyök, hátrányok, érvelést kérek :)
Bizony, együtt, és mindent!
Estefelé, ha már nincs dolgom, mesekönyvből mesét olvasok a 4 éves lányomnak, képeket nézegetünk, a kistesó is odajön, sőt a lányom neki is szokott "olvasni" mesét engem utánozva, meglepően választékos szókinccsel adja vissza a már többször hallott meséket.
Esténként meg elalváskor a sötétben az ágyuk szélén ülve fejből mondok mesét, ezekben általában ők a szereplők, majd altatót dalolunk, imádkozunk, ez az esti ceremónia.
Nekem a könyvből mesélésnél nem a képek a lényeg, hanem a szókincsfejlesztés, olyan szavakat, kifejezéseket tanulnak meg, amit a hétköznapi életben ritkán használunk, nincs olyan sok kép egy-egy meséhez illusztrálva, hogy attól ne nőne a fantáziája, nem képregények ezek. Néha kell is, amikor új dologról van szó, pl. egy mesében a páva szerepelt, a lányom megnézte a képen, hogy néz ki a páva, mert még sosem látott ilyet.
Hátrányok nincsenek, csak előnyök vannak abban, ha az anyuka mesél, akár fejből, akár könyvből, mindkettőre szükség van.
"Tudományos szemmel" nem a vizualitása fejlődik, mert az inkább kirakózás, rajzolás közben alakul, hanem a fantáziája, képzelőereje, szókincse, kifejezőkészsége, beszédkészsége, memóriája stb.
Tudományos szemmel.....ez a mai világ mindent tudományosan közelít meg. Ahogy a gyerek szeretné.
A 2 évesem a képeskónyveket szereti, a 4 évesem pedig azt, ha én mesélek neki kitalált mesét, de úgy, hogy ő mondja meg, hogy miről szóljon. Általában a napi tórténésekre aktualizált mese lesz belőle.
Szerintem nem az esti mese milyensége fogja meghatározni a gyerek vizuális és egyéb fejlődését.
Ő mit szeretne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!