Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 6-7 éves korban alvásproblémák?

6-7 éves korban alvásproblémák?

Figyelt kérdés

Tapasztalatokra lennék kíváncsi, akinél volt bármi ilyesmi, mi volt a baj/tünet, hová fordultatok, mi segített/nem segített, sikerült-e rendezni a problémát, hogyan és mikorra...? minden érdekel!

6,5 éves a lányom, pár hete kezdte, hogy nem hajlandó/tud elaludni a korábbi szokott módon, fél (szorong?), szülői jelenlétet igényel egész éjjel. Semmi szokatlan nem történt vele mostanában, nyugis az esti menetrendünk, van szokásrendszer, szerető légkörben neveljük, játékszituációban/beszélgetve sem bukkantam nyomára mi nyomaszthatja esetleg.

De egész egyszerűen ezer fokon megy a hiszti, ha nem vagyok ott egész éjjel (pedig nem hisztis gyerek egyébként, mindig mindent meg lehet vele beszélni! - minden mást), a férjem meg totál elutasító, mondván majd megtanulja hogy nem rángathat kedve szerint minket... már teljesen tanácstalan vagyok, hogy hosszú távon mivel teszek jót a gyereknek, ha következetesen maradok a régi menetrendnél, vagy ha mellébújok stb, de nem tudom hová vezet egyik/másik módszer :(

Próbáltam szaksegítséget szerezni, de csak a hónap legvégére kaptunk időpontot, addig nem tudom mi lesz, már 4 hete megy a parádé, totál kivan az egész család.

Próbálkozunk Sedatif Pc-vel, tökmindegy bevett-e vagy sem, nélkülem elaludni sem tud, és ha megébred azonnal keres, kijön utánam a wc-re is akár.

2015. márc. 6. 13:39
 1/6 anonim ***** válasza:
Biztos van oka. Én pszichológushoz vinném. Hová kértél időpontot? A szeretet mindig megtérül, aludj vele, szeresd,bújj hozzá. addig mindenképpen, amíg ki nem derül az oka. Az én kislányom is ennyi idős, de ha ezt igényelné, biztos megadnám neki. :)
2015. márc. 6. 14:02
 2/6 A kérdező kommentje:

igen igen, gyerekpszichológushoz viszem majd, de csak 31.-ére kaptunk időpontot. És ez is magán, mert a nevtan-ban április végére lett volna időpont, ezért kezdtem keresgélni más szakembert, magánúton ( ez is milyen már, hátrébb sorolják, mert "most az iskolaérettségi vizsgálatok folynak és nincs egyébre kapacitásuk").

Igen, ott alszom vele. A házasságom meg romokban emiatt, ami a gyerekeknek sem jó nyilván.

És az sem, hogy hiába van nyolckor ágyba menetel, direkt ébren tartja magát órákon át akár, és azt lesi, mikor indulok ki mondjuk fürödni és akkor indul a hiszti. Mert hiába vagyok örökké következetes, soha nem csaptam be semmivel, amit ígérek mindig betartom, meg is mondom neki, hogy most fürödni fogok aztán apával beszélgetek, vagy tanulnom kell még (fősulis járok levelezőn!) és utána jövök ide hozzád aludni.. nem, az neki nem jó, ki se menjek. Ezt meg nem tudom megcsinálni, mert még dolgom van esténként, nem tudom úgy alakítani, hogy este nyolckor véget ér a napom. És azt sem lehet, hogy ő egyedül kisajátít, ott van férjem, + egy 5 éves fiunk is (aki szintén nem tud aludni miatta, és bár rohadt türelmes volt eddig a nővérével, tegnap megmondta neki, hogy mostmár elegem van belőled, ő az én anyukám is, mégse visítok minden este, hogy demellettemaludjéscsakazajóamiténakarok! pedig megtehetné, és jogos is lenne lassan a részéről)

annyira igyekszem minőségi időt juttatni nekik, de szétszakadni nem tudok. és azt sem akarom, hogy az öccse hátrányt szenvedjen szeretetből-figyelemből stb csak azért, mert türelmesebb típus. És persze szeretném helyreállítani az egyensúlyt a férjemmel is - csak épp nem tudom miféle kompromisszum lenne a jó :(

2015. márc. 6. 14:28
 3/6 anonim ***** válasza:

A férjed munkahelyén minden rendben van? Vagy nálad az iskolában? Valami valahol történhetett, ha nem a gyerekkel, akkor a szülőknél. A gyerekek a szülőkre vannak hangolódva, ha ők nyűgösek, a gyerekek is nyűgösek lesznek.

"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."

>Müller Péter<

2015. márc. 6. 15:24
 4/6 anonim ***** válasza:

Próbálj napról napra valamit szigorítani, nálunk pl. a Kisfiam 3 éves koráig velem aludt egy ágyban. Utána a helyén kellett elaludnia, éjszaka ha átjött odabújhatott. Most a mi szobánkban alszik egy szivacson, de nem jöhet át éjjel az én ágyamba. Ez után lesz az, ha már ez nagyon jól megy, hogy a szobájában fog aludni.

Üljetek le a férjeddel, találjátok ki a férjeddel egy kompromisszumos megoldást. Ez az egy szobában, de külön ágyban jó lehet, vagy ami nektek megfelelő.

Ha megvan a terv, akkor egy tiszta pillanatában, mondjuk fürdés előtt mond el a lányodnak, hogy mától mi az új rend. Ha nem tetszik, akkor egyedül kell a saját szobában aludni, ahelyett, hogy nálunk a földön alszol a szivacson egyedül.. vagy ami nektek tetszik.

Legyél engedő, mindenkinek jó legyen, és utána ahhoz tartsátok magatokat.

Nekem már ez is nagy előre lépés, hogy a szobánkban alszik egy szivacson, és nem piszkál éjjel, végre átalussza az éjszakát. (Lassan négy éves)

2015. márc. 6. 18:47
 5/6 anonim ***** válasza:
65%
Nálunk hasonló a helyzet, csak nálunk fektetés után kijárkál titokban, leskelődik, kukucskál ki hogy mit csinálunk. Tettem már ki én is hasonló kérdést, pár hónapja volt ez nálunk is. Próbáltam én is rájönni mi baja, mert sírt, hisztizett, hogy fél hogy mi egyedül hagyjuk a lakásba pedig soha nem hagytuk egyedül 1 percre sem. 2-3 hónapon keresztül szépen kértük, beszélgettünk vele, mondtuk neki hogy jőjjön ki nyugodtan, menjen wc-re ha kell neki, inni, vagy csak ki akar jönni de kapcsolja fel a villanyt és tudjuk hogy kint van, de nem...ugyanúgy ment a leskelődés. Újra visszahoztuk az esti mesélést, de az sem használt. Mivel a kicsit kell még ellátnom miután ő fekszik ezért nem alhattam vele egy szobában, de egyébként sem aludtam volna vele. Mindenáron azt akarta, hogy velünk aludjon egy szobába, de azt nem engedtük, ert örülök hogy nagynehezen évekkel ezelőtt sikerült a szobájába szoktatni, ismerem annyira ha 1x nálunk alszik menne a hiszti hogy minden este ott akar. Szerintem nem megoldás az hogy vele alszol, csak roszabb lesz. Na meg ilyen idős korban már általában a valós probléma bolha, amiből lefántot csinálnak. Megmondom őszintén és lehet le leszek pontozva, meg ejj de rossz anya vagyok DE mikor már hónapokig ez a szépen mondom, beszélgetek vele, visszakísérem, stb és nem használt, leskelődött ugyanúgy hogy mit csinálunk az apjával kapott jópár nagyot a fenekére, és mondtam neki hogy érte meg eddig sose hagytuk itt, ezután se fogjuk de ha ezt nem fejezi be akkor mehet ki az ajtó elé aludni....csodával határos módom azóta nyugodtan alszik, ha kijön fel tudja kapcsolni a villanyt stb...nem azt mondom, hogy ennyire "határozottan" kell fellépni neked is, nem ismerem a te gyereked hogy miért csinálja ezt, de nem mindig a pszihológus a megoldás és jajj szegény gyerek lelkivilága, mert általában az esetek nagy részében aztán a gyereknek az égvilágon semmi baja csak hiszti, meg valami apróságot kitalál aztán belelovvalja magát a végén már sokszor azt sem tudják mi miatt félnek, haragszanak, hisztiznek...
2015. márc. 7. 16:38
 6/6 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

a héten javult a dolog, a következő változott:

betettem egy matracot az ágya mellé (a mi kuckónkba nem fér be, meg nem is akarnám, az apja rettentően horkol) , hogy éjjel én ide jövök lefeküdni amint végeztem a dolgommal. Eddig is volt éjjeli fény a szobájukban, de most vettem neki egy "álomhozó-angyalkát", kis porcelánszobor, pici led világít benne, lassan váltja a színét. ezt felakasztottam az ágyára és mondtam, hogyha éjjel felébred és nem vagyok még itt, akkor ezt nézegetheti míg elalszik, szép, kellemes hangulatú kis díszecske. Úgy tűnik bevált, a héten egyszer sem jött ki éjjel.

De az elalvás továbbra is gond volt. Tegnap viszont úgy tűnik megtaláltam a megoldást:

Elmondtam neki, hogy nekem nem ér véget a napom azzal ,hogy ő elalszik, ez-meg-ez a dolgom van, amit MUSZÁJ megcsinálnom, és ezért éjfél körül kerülök ágyba. Megmondtam neki szépen nyugodtan, hogy választhat: kijön velem, ott lehet mellettem, nem kell az ágyában sírni-ríni, kísérgessen nyugodtan ha úgy érzi ez nyugtatja meg őt. viszont nekem doglom van, nem tudok vele foglalkozni, és bár nem leszek mérges rá, nem fogm viszsazavargatni ha úgy dönt kijön, de mennyivel fáradtabb lesz reggel. VAGY: ha úgy dönt hogy marad, akkor szépen elalszik és pihen egy nagyot, én meg amikor végeztem jövök be a szobájukba aludni. végiggondolta és úgy döntött inkább megpróbál elaludni. Reggel azt mondta nehezen aludt el, de nem sírt. mondjuk szerintem zaklatott álma lehetett, mert reggel kutyául fáradtnak láttam. de haladásnak érzem, a korábbi állandó patáliához képest legalábbis.

2015. márc. 13. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!