Hogyan és mikor mondjam el 5 éves kislányomnak, hogy az ő szeretett egyetlen dédije meghalt?
Most. Katika, tudod a dédi nagyon beteg volt és most végleg elaludt, nem ébred fel többet. Saját hited szerint mondatod tovább, hogy pl az angylok között van, vagy hogy a lelke továbbra is mellette van, stb.
Részvétem
Köszönöm!
Nem volt beteg, nagyon is aktív volt korát meghazudtoló módon. Szombaton beszéltek egymással telefonon és megbeszélték, hogy hamarosan itt a jó idő, dédi feltölti az elektromos 3 kerekű biciklije akksiját és mennek vele egy kört. :) Aztán hétfőn meghalt... Na ezt nehéz így elmondani, megértetni.
És azt sem tudom eldönteni, hogy "való-e" egy 5 éves gyereket elvinni temetésre, vagy jobb, ha nincs ott.
Temetesre en nem vinnem.
A beteg volt részt akkor cseréld ki "elfáradt mert nagyon öreg volt"-ra, az megfelelő lesz
Ahogy az első írta. A legfontosabb, hogy ne hazudj neki semmiről, persze nem kell mindent részletekbe menően elmesélni. Ha nem volt beteg, akkor esetleg azt, hogy nagyon idős volt már.
A temetéssel kapcsolatban szerintem nem mindegy, hogy milyen a szertartás. Szerintem a hamvak zenés elmosatására még csak-csak, de egy felravatalozós dologra nem kéne elvinni, mert ijesztő lehet a számára.
Unokaöcséim a nagypapánk temetésén még kicsik voltak, nem értették mi van, a rokonság zokogott, ők meg jól elvoltak, kérdéseket tettek fel hangosan, ami frusztráló lehet a többi embernek is.
Úgyhogy szerintem még nem szükséges elvinni, később is valószínűleg kénytelen lesz szembesülni a halállal, nem muszáj ilyen hamar. De nyilván ahogy te jónak látod a dolgot.
én pont azt nem mondánom amit az első írt, hogy elaludt. te a többivel maximális egyetértek, csak azt a bizonyos szót fontold meg. ha azt mondom, hogy örökre elaludt, akár a lányodban olyan félelem is kialakulhat, hogy nem akar majd lefeküdni, nem meri majd becsukni a szemét, nehogy meghaljon. szerintem jobb a felköltözött a Jézuskához vagy tudod a dédi szülei a mennyországban laknak, és nagyon hiányzott már neki ezért felköltözött hozzájuk. mi ezt mondtuk neki. teljesen tisztában van a halállal mint olyan, ő úgy gondolja, hogy ha már fönt unatkozunk akkor újraszületünk :) okosak ám a gyerekek. de 5 évesen még nincs tisztában azzal, hogy a testünk itt marad, csak a lelkünk megy el. nem is kell még ezt tudni.
temetésre ne vidd, nem való oda. nekünk sajnos nagyon sok szerettünk ment el az utóbbi évben, mi a torra mindig vittük, egy kis boldogságot hozott a családnak a gyászban és azt is tudta, hogy kitől búcsúzunk, ő is sírt... de azt, hogy a koporsóban van a mamája és elássuk a föld alá, na azt tuti nem tudná feldolgozni 5 évesen, ne tedd ki ennek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!