Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit jelent az óvodákban az,...

Mit jelent az óvodákban az, hogy összevont csoport?

Figyelt kérdés
Valaki mondta, hogy már két éves kortól lehetőség van oviba adni a gyerkőcöt, úgynevezett összevont csoportba. Tudja valaki ennek a törvényi hátterét vagy egyáltalán tudtok róla valamit? Annyit mondtak róla, hogy a kisccsoportosok közé illesztik be a 3 év alattiakat, de mást nem tudok róla. Mivel lassan aktuális lesz nálunk a kérdés és a faluban, ahol lakok, bölcsit nem tudnak nyitni, így arra gondoltam, hogy ezt kellene kezdeményezni, ha ehhez nem kell annyi feltétel, úgyhogy aki tud bármit erről, légyszi írjon. Köszi előre is!
2010. jan. 20. 19:42
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia! ilyenről én még nem hallottam, pedig óvónő vagyok. Az óvodai törvényt belinkelem, itt se találsz mást, csak azt hogy a gyermek 3 éves korától járhat oviba :"A Közoktatási törvény 24.§-a az óvoda intézményéről:

Az óvoda a gyermek hároméves korától „...az iskolába járáshoz szükséges fejlettség eléréséig ...nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik.

Az óvoda a gyermek hároméves korától ellátja – a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint – a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is."

Az összevont csoport nem az, amiről te írsz! Másképpen vegyes vagy osztatlan csoportnak is nevezik. Azt jelenti, hogy egy-egy csoportba nem korcsoportokra osztva járnak gyerekek, hanem 3-az iskolába menőkig több korosztály.

Szerintem az, hogy esetleg már 2 éves is oviba járhasson, csakis magán vagy alapítványi óvodákban, esetleg egyes egyházi ovikkban lehetséges, államiban nem. Nem is nagyon megoldható, hiszen egy 2 évesnek egészen mások az igényei, mint egy 7 évesnek, de még a 3 évesekétől is nagyban különbözik... Ja! Az óvodába csak szobatiszta gyerekeket vesznek fel, mert nincs lehetőség a pelenkázásra....

2010. jan. 20. 22:02
 2/5 anonim ***** válasza:

Nálunk-falun úgy próbálják megfogni a gyerekeket,hogy felajánlották a szülőknek,hogy 2,5 évesen,ha szobatiszta a gyerek,akkor be lehet adni.

Valamiféle bölcsődei státuszt is kapott az ovi,így lehetséges,de pelenkázásra nincs lehetőség,tehát ezért a megkötés...

Az összevont csoport tényleg azt jelenti,amit az előző hozzászóló írt,hogy több korosztály van egy csoportban:kis-,középsős-,és nagy csoportosok vegyesen.

nálunk is így van,mert pl:68 a létszám,de ebből csak 7 nagycsoportos van,20 kiscsoportos,és 41 középsős.Tehát aránytalanul lennének elosztva a gyerekek.

(bár én nem értek egyet ezzel a módszerrel,de ha így jobban meg tudják oldani a felügyeletet,ám legyen.

2010. jan. 21. 09:35
 3/5 anonim ***** válasza:
Pedig jó a módszer! A picik igyekszenek egyre önállóbbak lenni, utánozva a nagyokat, a nagyok pedig megtanulnak segíteni a piciknek pl. öltözködésben, cipőkötésben stb. Sokan mondják ellenérvként, hogy a picik nem hagyják fejlődni a nagyokat. ez csak az óvónőn és a megfelelő szervezésen múlik, nem azon, hogy esetleg külön csop.-ban vannak-e az azonos korúak...
2010. jan. 21. 09:49
 4/5 anonim ***** válasza:
Mi egy kis községben lakunk, most épült uj ovoda. Ide, ha szobatiszta a gyerek, felveszik, un. mini csoportba. De csak 2-3 ilyen idős gyereket, mert velük másképp kell foglalkozni, meg ugye az étkezésük is más. Ezt onnan tudom, h beszéltem a vezető ovónővel. És nekem ezeket mondta. Én beadhatnám 2 évesen, de szerintem 2.5 évesen fogom beadni.
2010. jan. 21. 10:47
 5/5 A kérdező kommentje:

Amiről én írtam, az az egységes óvda-bölcsöde, közben már tájékoztattak róla és elolvastam a törvényi hátterét is. Ennek a lényege, hogy max. 5 fő 2-3 év közötti gyerkőcöt betesznek a kiscsoportba, amihez előírásként plussz ellátó személyzet szerepel (dajka, szakgondozó).

Egyébként mint megtudtam, itt a környéken több faluban is indul ilyen, mivel bölcsire nincs keret, de ez kevesebb anyagi ráfordítással jár.

Ja és egyébként 2,5 éves korban nálunk is beveszik az oviba a szobatiszta gyerekeket, ez évek óta így megy.

Azért köszi a válaszokat!

2010. jan. 22. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!