2 es fel evesem most tanul beszélni, picit csúszásban vagyunk, de naponta gyarapodik a szokincse. A problemam az, hogy vannak kedvenc szavak, melyeket gyakran ismétel. Ez belefér még a normálisba?
Nekem annak idején minden logopédus azt mondta, és mindenhol azt olvastam, hogy a beszéd megindulása nagyobb részt genetikailag és kisebb részt a környezet által meghatározott dolog. (Gondolom, a beszéd minősége, később a szókincs gazdagsága viszont épp fordítva.) És hogy a beszéd megindulásának időpontja egyáltalán nincs összefüggésben, sem egyenes, sem pedig fordított arányban, a kognitív készségekkel. Konkrétan itt van Édesanyám, aki ötéves korában kezdett beszélni, akkor se szívesen :) de a nyelvekhez való tehetségemet pont tőle örököltem...
Nem igazán tudom egyébként elképzelni, hogy bárki meg tudná ítélni, mennyire képes a másik ember elmélyült gondolkodásra. Az, hogy a bizonyos szűk téren kiemelkedően teljesítő emberek, például tudósok, sok más területen, például szociálisan vagy beszédfejlődésben, elmaradnak az átlagembertől, közismert tény, ezt mi is megfigyelhetjük a környezetünkben. De ez kicsit más tészta szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!