Megváltoztathatják a gyerekek a vezetéknevüket?
Van egy 7 és egy 8 éves lányom, apuka lelépett, nem törődik velük. Ma előálltak azzal, hogy a vezetéknevüket szeretnék megváltoztatni. Apa nevén vannak anyakönyvezve, és vagy a páromét vennék fel, akivel a második leányzót születésekor kihoztuk a kórházból, aki imádja, neveli őket, vagy az én nevemet.
Meg lehet változtatni? Vagy csak ha már nagykorúak? Hogy működik ez?
Ha meg lehet változtatni, attól még a gyerektartást fizetnie kell?
Én azt mondtam nekik, ezt még gondolják át, mert ez egy fontos döntés.
Nem én beszéltem rá őket. Légyszives ne támadjatok. Tanácsoj kérnék.
Mindenképp azt próbálnám forszízozni, amennyiben a névváltozás mellett döntötök, hogy a te nevedet vegyék fel. Mert mindenképp te vagy a legbiztosabb pont az életükben, veled tartoznak össze leginkább. Egyébként te nem a volt férjed nevét viseled? Elváltatok egyáltalán? Hogy lehet, hogy a második kislányt a jelenlegi pároddal hoztátok haza a kórházból? Terhes voltál, amikor szétmentetek a férjeddel és összejöttetek a mostani pároddal?
Amennyiben viszont a gyerektartásra igényt tartasz, ezzel elismered a volt férjedet mint apát, következésképpen a lányoknak is ő nevét kellene viselniük, hisz hozzá tartoznak. Az ember nem választja meg az apját, van egy apád és kész. Ez esetben ráadásul az sem helytálló, hogy az apa nem törődik veletek.
Tök maguktól ötlötték ki a lányok a névváltoztatást? Honnan jut ilyesmi eszébe egy kisgyereknek?
Végül, érdemes lenne pszichológiai szempontból is megkapirgálni a kérdést, gyerekeknél bizonyos életkorban akár önazonossági zavarokat is okozhat a névváltozás. Ugyanis a kisgyerekek bizonyos korig nem tudják különválasztani a nevet a dologtól vagy élőlénytől, ami vagy aki viseli. Számukra a név nemcsak egy mesterségesen kreált jel, hanem maga a dolog vagy személy. Ha valakit egyik nap még így hívnak, másik nap már úgy, akkor számukra nemcsak a név változott meg, hanem a személy is új személy lett. De lehet, hogy 8 évesen ez már nem téma. Én biztos utánajárnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!