Ehető gyurmát, honnan székesfehérváron?
Kis gyereknek(2,5 éves) gyereknek szeretnék venni gyurmát.
De félek, hogy enne belöle és nem akarom, hogy baja lenne.
remélem tudtok segíteni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Magad is készíthetsz otthon "ehető gyurmát", ennek az a lényege, hogy eléggé kellemetlen legyen az íze (sós, keserű), de csöppet sem ártalmas, így a kicsi gyerek megtanulja, hogy ebből nem jó enni... :D
"..."Ehető" gyurma
2009.02.24. 21:26 :: Kataca
Gyurmát főztem a gyerekeknek. Régen csináltam már, hiszen a nagyok már nem gyurmáznak, Aprócska meg kicsi volt. A helyzet most: a nagyok nagyon élvezték a gyurmát, a Vince azonban még mindig kicsi hozzá...
A gyurma receptje:
20 dkg liszt
10 dkg só
1 ek.étolaj
3 dl víz
2 mokkáskanál citromsav
Ezeket egy lábasban fel kell tenni főni, szigorúan folyamatosan kevergetni, mert könnyen leég. Addig kell főzni, amíg "kifényesedik". Temperával vagy ételfestékkel színezhető, (színenként külön zacskóban szoktuk) a hűtőben kell tárolni. 3 adagot főztem, szerintem ennél kevesebbnek nem érdemes nekiállni :)
A mai adagot málnapiros ételszínezővel (rózsaszín), keserűmandula-aromával (zöld) és valamilyen más aromával, amin nem volt már meg a felirat (narancssárga) színeztem, számítva rá, hogy a Vince megkóstolja. Azért írtam, hogy "ehető", idézőjelben, mert ha megeszi, semmi baja nem lesz tőle, de iszonyatos íze van, egyszerre nagyon sós és nagyon savanyú. Tehát ehetetlen :)..."
"...Ehető gyurma
2008. 05. 05.
Ez egy rendkívül egyszerű , könnyen elkészíthető gyurma , mely a legkiválóbb szórakozást nyújtja gyermekeinknek (legyenek akárhány évesek) , és persze ha szeretsz gyurmázni és kreatív vagy, akkor neked is!
Könnyen gyúrható, hamar szárad, ezért ajánlatos egy zacskóban, hűvös helyen tárolni.
Lehet belőle bármit készíteni, így pl.:
- állatfigurákat,
- gyümölcsöket,
- zöldségeket,
- gyöngyöt ---> ez a kézügyességét fejleszti,
- fiúknak autót,
A színeket is lehet vele tanítani, de lehet karácsonyfadíszt, kis adventi koszorút (ennek az alapját hármasfonással is készíthetjük), hímes tojást, télapót, amit csak a kézügyességünk és kreativitásunk elbír.
Nagyobb gyerekeknek is lehet készíteni, ők már maguknak csinálhatnak gyöngyöket más formájúakat, vagy éppen színűeket és már ők is használhatják fantáziájukat. Ők már képeket, de akár térbeli képeket is alkothatnak.
Érdemes több színt is csinálni: sárgát, barnát, kéket, pirosat, fehéret, esetleg zöldet, mert ezekből az összes színt ki lehet keverni.
A receptje :
1/4 kg liszt
3 evőkanál só
3 dl víz
1/2 evőkanál tempera
2 evőkanál olaj
1 evőkanál borkősav
Simára keverjük, főzzük, amíg a fakanálra össze nem áll, kis lángon.
Hűlés után jól kigyúrjuk..."
Én tempera helyett ételfestéket vagy valami természetes színezőt használnék (kakaópor, kurkuma, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!