Lehet baja abból egy kisgyereknek, ha 4,5-5 évesen kezdi az ovit?
Én csak nagycsoportba jártam, mert anyu otthon volt a tesóimmal. Sok barátom volt, jó gyerek voltam, utána jól tanultam... nekem nem ártott meg :)
De tény, lakótelepen laktunk, ahol a házban volt 3 velem azonos korú gyerek, az utcában van 10, szóval volt korombeli társaságom, amíg otthon voltam.
Most nem kötelező 3 éves kortól az ovi?? :)
Egyébként baja nem lehet, ha Veled jobb és jártok gyerektársaságba, na meg Te jól fejleszted otthon, akkor miért lenne baj? :)
Nem lesz baja, max nehezebb lesz beilleszkednie egy már meglévő társaságba. Bár nem tudom, ez ovisoknál mennyire jelent még gondot. Ha rendszeres a korabeli gyerektársaság, tehát megfelelő szocializációban van része, és kézügyességileg, tudásilag fejleszted azokkal a dolgokkal, amiket az oviban is csinálnak, akkor semmi baja nem lehet.
Tapasztalat pedig: Párom 5 évesen kezdte az ovit (bár ennek már 30 éve, akkor ez nem volt kirívó eset), és annyit lehet rajta észrevenni, hogy nincs őszinte mély barátja. Tehát haverok vannak, a "barátok jönnek, mennek" fajtából, és van olyan barátja is, akivel gyerekkora óta tartják a kapcsolatot, de vele sem, és mással sem tud őszintén mélyen feloldódni, elmondani bármelyiküknek is azt, ami esetleg a szívét nyomja. Plusz még annyi, hogy nehezebben nyílik meg, oldódik fel társaságban, mint pl én. De ezekről nem állítom, hogy amiatt lennének, hogy később került társaságba.
Én is későn kezdtem, nagyon nehezen illeszkedtem be, délutánra ott se lehetett hagyni, mert nyafogtam. De ezt nem hiszem, hogy a késői kezdés hibája, mert pl. a tesóm is későn kezdte és ő nem ilyen. Sőt a két gyerekem közül a nagyobb egy nagydumás, bárhová megy egy perc alatt feltalálja magát, míg a kicsi, aki 2 évesen kezdte a bölcsit tisztára olyan mint én. Most már nagyok, voltak pár közösségben (ovi, két iskola), a kicsi mindenhol pont úgy viselkedik mint ahogy én annó... A nagyobb meg tisztára az apja, aki azonnal a társaság középpontja.
Szóval szerintem baja nem lesz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!