Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lehet baja abból egy kisgyerek...

Lehet baja abból egy kisgyereknek, ha 4,5-5 évesen kezdi az ovit?

Figyelt kérdés
Van valakinek tapasztalata erről vagy hasonlóról?
2013. dec. 15. 21:05
 1/10 anonim ***** válasza:

Én csak nagycsoportba jártam, mert anyu otthon volt a tesóimmal. Sok barátom volt, jó gyerek voltam, utána jól tanultam... nekem nem ártott meg :)

De tény, lakótelepen laktunk, ahol a házban volt 3 velem azonos korú gyerek, az utcában van 10, szóval volt korombeli társaságom, amíg otthon voltam.

2013. dec. 15. 21:09
 2/10 anonim ***** válasza:

Most nem kötelező 3 éves kortól az ovi?? :)

Egyébként baja nem lehet, ha Veled jobb és jártok gyerektársaságba, na meg Te jól fejleszted otthon, akkor miért lenne baj? :)

2013. dec. 15. 21:33
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem lesz baja, max nehezebb lesz beilleszkednie egy már meglévő társaságba. Bár nem tudom, ez ovisoknál mennyire jelent még gondot. Ha rendszeres a korabeli gyerektársaság, tehát megfelelő szocializációban van része, és kézügyességileg, tudásilag fejleszted azokkal a dolgokkal, amiket az oviban is csinálnak, akkor semmi baja nem lehet.

Tapasztalat pedig: Párom 5 évesen kezdte az ovit (bár ennek már 30 éve, akkor ez nem volt kirívó eset), és annyit lehet rajta észrevenni, hogy nincs őszinte mély barátja. Tehát haverok vannak, a "barátok jönnek, mennek" fajtából, és van olyan barátja is, akivel gyerekkora óta tartják a kapcsolatot, de vele sem, és mással sem tud őszintén mélyen feloldódni, elmondani bármelyiküknek is azt, ami esetleg a szívét nyomja. Plusz még annyi, hogy nehezebben nyílik meg, oldódik fel társaságban, mint pl én. De ezekről nem állítom, hogy amiatt lennének, hogy később került társaságba.

2013. dec. 15. 22:10
 4/10 anonim ***** válasza:
28%
Hát egy baromi fontos szociális fejlődés kimarad az életéből, szóval igen.
2013. dec. 15. 22:56
 5/10 anonim ***** válasza:
Az én lányom 4 év 2 hónaposan kezdte az ovit, vegyes csoport, úgyhogy nem egy összeszokott csapatba kellett beilleszkednie. Vannak barátai, semmi gond nem volt a beilleszkedéssel, szereti mindenki. És imád oviba járni.
2013. dec. 15. 23:23
 6/10 anonim ***** válasza:

Én is későn kezdtem, nagyon nehezen illeszkedtem be, délutánra ott se lehetett hagyni, mert nyafogtam. De ezt nem hiszem, hogy a késői kezdés hibája, mert pl. a tesóm is későn kezdte és ő nem ilyen. Sőt a két gyerekem közül a nagyobb egy nagydumás, bárhová megy egy perc alatt feltalálja magát, míg a kicsi, aki 2 évesen kezdte a bölcsit tisztára olyan mint én. Most már nagyok, voltak pár közösségben (ovi, két iskola), a kicsi mindenhol pont úgy viselkedik mint ahogy én annó... A nagyobb meg tisztára az apja, aki azonnal a társaság középpontja.

Szóval szerintem baja nem lesz belőle.

2013. dec. 16. 00:06
 7/10 anonim ***** válasza:
Én hiába kezdtem hamar a közösségbe járást,jártam bölcsibe is és oviba is, végig lelkibeteg voltam,rengeteget sirtam, sose éreztem magam jól. Nem tudtam megszokni nagycsoportosan sem. Minden nap szomorú voltam. Kisfiamnál ezt nem akartam,hogy igy legyen. NAgyon anyás volt, tudtam,hogy ha ebben az időszakban válunk el,nagy traumát fog kapni. Ezért 3 évesen se adtam be oviba,mert tudtam,hogy még nem alkalmas rá,nem szeretett gyerekekkel játszani, félt tőlük, mindig csak velem stb. Majd 1 évvel később már nyitott volt a gyerekek felé,ő kérte,hogy játszanak vele,bátrabb lett,már nem okozott gondot,ha én elmentem nélküle valahova stb. Ekkor láttam,hogy már nem lesz gond és szépen felkészitettem lélekben,hogy oviba fog járni. 4 éves és 3 hónapos korában kezdte és semmi gond nem volt! Első nap már ott kellett hagyni délig, beszoktatás se volt,mégis mosolyogva jött ki,nem sirt. Szóval a gyereknek meg kell érni az elválásra. Semmiről nem marad le,ha később kezdi,sőt,szerintem kiegyensúlyozottabb is lesz , mert már megérti,hogy mi miért van. Orvosok szerint is a legalkalmasabb az ovodakezdéshez a 4 éves kor.
2013. dec. 16. 09:22
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!!
2013. dec. 16. 13:59
 9/10 anonim ***** válasza:
Az én kisfiam 5 évesen fogja kezdeni az ovit. Nem értem, mitől lenne jobb neki 3-4 évesen óvodában, mint a családjával? Nem burokban nevelem addig sem, és próbálok sok mindent meg tanítani neki, ami érdekli őt. Ha játszótéren vagyunk, vagy bárhol, akárcsak egy üzletben is, udvarias, nagy dumás, mindenkivel megtalálja a hangot, és csodájára járnak, hogy korához képest milyen választékosan beszél, viselkedik. Nagyon könnyen tanul, sok mindenre tanítom. Szerintem egy óvodában sem foglalkoznának vele annyit, mint én, az anyja. Így is központban van bárhol vagyunk, az oviban sem lesz szerintem másképp. Nyitottnak neveljük, és a személyisége is megvan hozzá. Kiegyensúlyozott, boldog gyerek. Sajnos az anyukák többsége (tisztelet a kivételnek) ha van egy kisebb gyerek, lepattintják a nagyot oviba, ezzel nem is tudják milyen kárt okoznak a nagyobbnak. Nekem ez nem volt kérdés.
2013. dec. 17. 21:18
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!
2013. dec. 19. 08:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!