Gyermekotthonban lehet önkéntesmunkát végezni?
Ez az a kötelező "önkéntes" munka,ami van a középsulikban?
Mert ha igen,akkor az iskola köt az adott gyermekotthonnal szerződést és mehetsz is.
Ha nem,akkor sajnos nem tudok segíteni.
Én szociálpedagógiát tanultam főiskolán, számtalan gyakorlaton kellett részt vennünk, de az iskola csak előírta ezeket, a helyet és hogy hogy intézi el az ember, hogy oda mehessen, azt mindenkinek önállóan kellett intéznie. Én mindig az általam kinézett intézménybe mentem be, elmondtam, hogy mit tanulok, mi a követelmény az adott gyakorlattal kapcsolatban (megvolt a szempontsor, hogy mit kell megfigyelni, a végén naplóba foglalni a gyakorlati időt), és megkérdeztem, hogy fogadnak-e.
Ez szerintem az esetedben is járható út, keresd meg az intézmény vezetőjét, kérj tőle időpontot, mondd el, hogy mik a jövőbeli terveid, és ehhez kéred a segítségüket, van-e lehetőség arra, hogy ott legyél, figyelj, részt vegyél a gondozók, nevelők munkájában önkéntes segítőként. Teljesen elképzelhető, hogy a szárnyaik alá vesznek, lehet, hogy az iskoládból valamelyik tanárodtól kérnek ajánlást, hogy milyen ember vagy (megbízható, szorgalmas stb.).
Szerintem abszolút érthető, hogy tájékozódni akarsz, mielőtt elköteleződsz valamely irányba.
Arra készülj fel, hogy lelkileg nagyon erősnek kell lenned, egy gyermekotthon (főleg, ha speciális gyerekekkel foglalkozik), nem sétagalopp. A lelkiviláguk, a gondolkodásuk, az életkorból adódóan a személyiségfejlődés más lehet, mint amit megszoktál magad körül. Egy teljesen más világba csöppensz, és nem azt mondom, hogy az a világ nem jó. Nekem nagyon megható élményeim vannak a gyermekotthonról, a gyerekek szeretetéről. A dolgozók között sajnos több olyan volt, akik az ember háta mögött rosszindulatúak, de ilyenekkel mindenhol találkozol.
A másik, hogy habár nagyon szép terület, de egyrészt veszélyes a kiégés, ami sokkal hamarabb jön, mint más szakmáknál, ha ilyen "segítő" szakmát választasz, másrészt az anyagi oldala. Én titkárnőként 3x annyit kerestem (most otthon lévő anyuka vagyok), mint azok az emberek, akik szívvel-lélekkel dolgoztak ezeken a gyakorlati helyeken. Tehát nekem inkább "személyiségfejlesztő kirándulások" voltak ezek, nem érte volna meg pályát módosítani.
Ami még jó lehet a gyermekotthon mellett/helyett, a kerületi önkormányzatok családsegítő, gyermekjóléti központjai. Ott is próbálkozhatsz segítőként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!