A 15 hónapos babám még nem mondd semmit, mikor kell beszélnie?
1. vagyok.
Semmiképp ne erőltesd, bár ezt szerintem nem is lehet. Persze beszélj hozzá, lapozgassatok képeskönyvet, esetleg mesélj neki, mondjuk ezek nem minden gyereket kötnek le, úgyhogy ha őt sem, ne aggódj. Az én fiam 2 évesen épphogy csak mondott pár szót, én is paráztam, hogy jaj, mi lesz, most 3,5 éves, és talán mondanom sem kell, teljesen normális, értelmes kisfiú, egyáltalán nem látszik rajta a különbség azokhoz képest, akik másfél évesen már mondókáztak.
Gagyarászik? Szórakoztatja magát hangadással?
Megért egyszerű kérdéseket, utasításokat akkor is, ha nem látja az arcod, illetve nem lehet a szituációból kikövetkeztetni, mit mondtál éppen? Tehát ne sétára készülődéskor kérdezd meg, hogy "hol van a cipő?", hanem valami közömbös helyzetben.
Ha feltűnően nem érti még a legegyszerűbb tárgyak illetve a családtagok nevét, és nem gagyog, indokolt lenne hallásmérést végeztetni. Már a nagyothallás is hátráltatja a beszédfejlődést, és azt a hétköznapi helyzetekben nem könnyű felismerni. A mélyebb frekvenciájú hangokat esetleg jól hallja a gyerek, tehát oda fog fordulni, ha szólítod, de a nagyothallás miatt mégsem nem hallja jól a sz, t, f, h stb. hangokat, nem tudja megkülönböztetni az ú-ó, ű-ő párokat, és így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!