Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ki ismeri ezeket a játékokat?

Ki ismeri ezeket a játékokat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Én olyan régi játékokat szeretnék feleleveníteni, mint pl. régi mondóka közben a lányok egymás tenyerét "paskolták",

vagy amikor volt egy 4 méteres gatyagumi, és két gyerkőc bokájára volt rakva, a harmadik pedig ugrált rajta különböző figurákban,

vagy pedig az, amikor a kézre rátekertek valamilyen formában egy madzagot, a másik gyerek pedig átvette.

HA VALAKI EMLÉKEZIK VALAMI HASONLÓRA, VAGY VALAMILYEN MONDÓKÁRA, VAGY ESETLEG RAJTA VAN NET BÁRMELY OLDALÁN, ÍRJON!!!!!

2013. okt. 9. 21:43
 1/10 anonim ***** válasza:

- Rózsa, szegfű, tulipán ( ugrálóköteles )

- Cicalabda ( két ember egymással szemben dobálja egymásnak a labdát, közöttük áll a harmadik ember, ő a cica és el kell kapnia a labdát )

- Volt még egy ugrálóköteles, a nevét nem tudom, körbe kellett állni több embernek, középen állt egy ember, aki az ugrálókötelet forgatta körbe és a többieknek át kellett ugrani rajta és mindig egyre magasabban kellett hajtania a kötelet.

2013. okt. 9. 21:57
 2/10 anonim ***** válasza:

Az első az Antanténusz, taps,jobb kéz, taps, bal kéz, taps mindkét kéz, ez folyamatosan.

A gumis figuráit én itt nem tudom leírni, olyasmi, mint az ugrókötélnél van.

A madzagost is ismerem, de azt csak mutatni tudnám(:

Meg labdajáték falon a 12-zés, azt ismered? Az is jó volt.

Ugrókötéllel pedig a Mackó, mackó...

2013. okt. 9. 22:00
 3/10 anonim ***** válasza:

Ja, és a mondókák:

- Apacuka

Apacuka fundaluka,

fundakávé kamanduka.

Apcuk fundaluk,

fundakávé kamanduk.

- Ekete-pekete-cukota-pé

Ekete-pekete-cukota-pé,

Ábel-Bábel dominé.

Csiszi á, csiszi bé,

Csiszi-csuszi kompodé.

- Antanténusz

Antanténusz szórakaténusz,

Szóraka tikitaka,

Alabala bim bam bum.

2013. okt. 9. 22:11
 4/10 anonim ***** válasza:

Dó ré mi,

Endó endó, suádá suádá,

donátiszápesszó páty páty páty,

donátiszápesszó donátiszápesszó,

donátiszápesszó páty páty páty :D

2013. okt. 9. 22:55
 5/10 anonim ***** válasza:

Áj láv bébi a bébi bébi,

szup szup bébi a messzi sztori,

gimi gimi jaguár gimi gimi ó,

gimi gimi jaguár gimi gimi ó,

Áj láv bébi, Áj láv tusá,

Áj láv bébi, Áj láv tusá,

egy pohár wiskey a temetőbe viszki kutykurutty... :D

Gyerekkorunk halandzsái! :DD

2013. okt. 9. 23:03
 6/10 anonim ***** válasza:

A gumis játék emlékeim szerint így volt:

10ig kellett számolni, annyiszor ugrani a középső gyereknek

1. sima: 1 bent, 2 kint, 3 bent, 4 kint, 5 bent, 6 ráugrani a gumira, 7 bent, 8 kint, 9 bent, 10 kugrás oldalra.

Aztán jött a fűzés: oldalról át kellett ugrani a két gumit úgy, hogy az ugráskor a bokánkkal vittük a hozzánk közelebb első gumit és a másik gumi oldalára érkeztünk. Aztán hátratolatás és vissza kellett ugrani pont az átugrott gumiszálra, miközben elengedjük a bokánkról ugrás közben a másikat és aztán erre az elengedett szálra is.

Ha valami nem sikerül ezelből, akkor helyet cserél a gyerek valamelyik gumit tartó társával.

A töbi feladat alapja ugyanez a sorozat.

2. fordított: ahol a páratlan ugrások vannak terpeszben kint és a páros bent

3. vasaló: ugrás után/közben hátrafelé húzzuk is a lábainkat

4. lépés: nem kell ugrani, csak kilépegetni a feladatot

5. guggolás: minde ugrást onnan kezdeni és oda érkezni

6. csukott szem

7. csukott szem fordítva

Sokkal több ilyen volt, most ennyi jut eszembe.

Ami még változatossá tette ezeket a feladatokat, azoka szintek voltak:

1. szint: bokánál tartják a gumit

2. szint: lábszárközép

3. szint térd

4. szint: combközép

5. szint: csípő

6. szint derék

Amin mi mindig összevesztünk és fontos elem: a két gumitartónak egyforma terpeszben kell állnia és nem mozoghatnak :)

Nekem még a körjátékok ugranak be: elvesztettem zsebkendőmet népdalra körben állunk, egy valaki kívül- leejtünk egy zsebkendőt

- kint a bárány, bent a farkas: hasonló felállás, csak a mondóka végén felemeljük a kezeinket, ezzel kinyílik a kapu és a kinti farkas berohanhat elkapni a bárányt, az meg fut ki-be amerre lát

- adj király katonát, ha nem adsz szakítunk: két ellenséges tábor láncot alkot, az egyik csapat nekifut a másiknak és a kézfogásoknál megpróbál mindenki kitörni. Ahol a kézfogás elszakad, azokat a katonákat a támadó csapat magával viszi

- kidobós: két csapat 1-1 négyzetben, mögöttük az ellenséges csapatból 1-1 ember áll. A kidobáskor hol az ellenséges négyzetből dobnak, hol a hátsó dobó ember. Cél eltalálni mindenkit a négyzetben. Akit eltaláltak az kiálll vagy ha nehezítettet játszunk, akkor beáll a hátsó kidobó mögé és ö is dobálni kezdi a korábbi csoporttársait.

Remélem, érthetően írtam le őket :)

Szép napot.

2013. okt. 10. 09:19
 7/10 anonim ***** válasza:

Kedves 6os. Jujj emlékszem a gumis játékra. hogy szerettük alig vártuk, hogy kicsengessenek óráról és mehessünk gumizni :D

A mondókáira nem emlékszel? Nekem valami ilyesmi ugrik be:

Elefánt ül a fán,

pólyában ringatják,

most ugorj ki,

csavarincs, be ki,

:D

2013. okt. 10. 13:17
 8/10 anonim ***** válasza:

6. válaszoló vagyok.

Nekünk a gumizáshoz nem volt mondóka, csak csináltuk az egyre nehezebb feladatokat, egy párat leírtam, de ennél lényegesen több volt és mindenből becsukott szemmel, fordított és ezek kombinációja :)

Az jutott eszembe még, hogy nagyon ajánlom a Szalay kiadó kis A/5 formátumú színes mondókás könyvecskéit (puhakötéses), az ára olyan 3-400 Ft/db (3-4féle van) és össze van benne szedve a sok régi klasszikus :)

Gyakran látom őket ilyen outlet könyvesboltokban, láttam már tescoban könyves-újságos soron is.

Szép napot.

2013. okt. 10. 15:54
 9/10 anonim ***** válasza:

En valami ilyesmi mondokara emlekszem a gumisnal:

usza usza uszasza pipi duga csavar ki

2013. okt. 11. 22:21
 10/10 anonim ***** válasza:
Falhoz dobalni a labdat, majd elkapni es közben ezeket csinalni: egyet dobtam, csattintottam, elöl taps, hatul taps, elöl hatul taps, forgas
2013. okt. 11. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!