Vegyes csoport az oviban?
Most tudtam meg hogy a körzetes ovodában vegyes csoportokban vannak a gyerekek. Nálunk jövőre lesz aktuális, de kicsit kiábrándultam ettől a vegyes csoporttól. :(
Jár valakinek ilyen csoportba a gyereke? Gondolom később megszokják a korkülönbséget, de először milyen volt? Nem volt konfliktus kicsik-nagyok között? Vagy ez az ovónőkön múlik?
Mi egy kis településen élünk, ahol annyira kevés gyerek van, hogy nem tudnak 3 csoportot indítani, így 2 vegyes csoport van.
Az idősebb középsősök vannak a nagycsoportosokkal, a kisebb középsősök pedig a kiscsoportosokkal.
A fiam most kezdte a kiscsoportot, de egyáltalán nincs gondja ezzel. El van az összes kisgyerekkel. Az idősebbekkel is. Ha van is konfliktus a gyerekek közt, akkor az nem a korbéli különbségekből adódik, hanem mert éppen ugyanazzal a játékkal akarnak mondjuk mindketten játszani, de ez ugyanúgy a saját korosztálybeli gyerekkel is előfordul.
Nálunk csak vegyes csoport van, de én jobbnak tartom mint a homogént.
Ha jó a koreloszlás, akkor szuper a vegyes.
3.éve járnak ide a gyerekeim (most már a testvér is).
Szinte csak előnye van.
Az óvónőktől függ minden, majd úgy próbáld megismerni (és lehetőség szerint kiválasztani) a csoportot. A mi csoportunkban (most kezdtük az ovit), az érkező gyerekekhez leguggol reggel az óvónéni, megkérdezi, hogy jókedvűen jött-e oviba, jól aludt-e, hogy érzi magát, szóval ilyen kis pici beszélgetést kezd velük, utána invitálja őket a reggelizőasztalhoz. Amikor délután kiadja a gyereket, akkor elmondja pár szóban, hogy jó volt-e a nap, volt-e valami említésre méltó, a kisgyerektől is elköszön. Családlátogatásra is jöttek, ahol majdnem 2 órát voltak nálunk, mindenféléről el tudtunk beszélgetni. Nekem ez nagyon szimpatikus. Ugyanebben az oviban másik csoportban a gyerekek bemennek, az óvónők nem nagyon beszélnek velük, a beszoktatós kisfiút nem vigasztalták meg, ott ült a reggelizőasztalnál sírva, szorította a maciját. A mi óvónénijeink már ott lettek volna mellette, ebben a csoportban nem. Ennek ellenére szeretnek oda járni a gyerekek, megszokják a környezetet, alkalmazkodnak. De azért szülőként jobb érzés olyan óvónőkkel együtt "dolgozni", akik szakmailag és emberileg is jók. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy nekik ez munka, és a gyerekünk "csak" egy a sok közül, nem kell őt "szeretniük", persze aranyosak vele, de nem szabad irreális elvárásokkal bombázni az óvónőket.
A vegyes csoport is pont emiatt az óvónőktől függ, hogy milyen, nálunk jók a többi szülők is, rendes gyerekek járnak a csoportba, van több kisebb is, és valóban a nagyok segítőkészek az újonnan érkezőkkel. Az iskolára felkészülés külön zajlik.
Viszont voltam ovilátogatáson egy másik helyen, ahol nem volt szimpatikus maga a csoport, a csoportélet, amit láttam, és ott nem tetszett a vegyes csoport. Ez igazából akkor derül ki, amikor elkezditek a csoportban az életet. Nálunk a beszokás könnyebb volt szerintem úgy, hogy nem feszült légkör volt a csoportszobában, nem aggódó, síró gyerekek, mert akik már oda jártak, azok "húzták" fel kedvben a kisebbeket is. Nem volt miért szomorkodni. Már nem volt az, hogy nem adják oda a játékot, mert ők már túl vannak azon a korszakon, míg az én 3 évesem még javában ott tart, hogy amit kinéz magának, az az övé. :-)
Egy tiszta csoportnál sok kezdő kisgyereknek szerintem nehezebb beszokni.
az enyém is vegyesbe jár, nincs vele bajom, a nagyobbak inkább segítik a kicsiket, nálunk egy "nagy" kislány rögtön elkezdte pátyolgatni a kisfiamat, mellette evett, aludt, tök jóban lettek
a hátránya szerintem a foglalkozások megtartása, illetve hogy nem ugyanazokkal jár végig, hanem elballagnak, majd jönnek az újak
Köszi. Megnyugtattatok.
Az ovi látogatás az hogyan zajlik? Van minden ovinak nyílt napja,amikor be lehet menni szétnézni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!