2 éves kisgyereket a színekre tanítani?
2 éves elmúlt, elszámol 7-8ig, ha le vannak írva el tudja mondani hogy azok számok vagy betűk, de a színekkel problémák vannak, vagy keveri őket, vagy azt mondja nem tudja. Ez probléma ebben a korban? Amúgy korához képest sok mindent tud, nagyon hamar kezdett el beszélni is. Az anyja arra gondol már hogy nem látja egyáltalán a színeket, kivizsgáltatni meg még elvileg nem tudja mert 3 éves kor alatt nem lehet.
Ha ez normális, milyen tanácsokat, játékokat tudnátok ajánlani amivel gyakorolni, fejleszteni lehetne ezt a kis hátrányt?
Nekem mindjárt 3 éves lesz a kisfiam és mostanra érzem, hogy valóban tudja a legtöbb színt, de azért keverés még előfordul a vegyes színekben (pl.lila-rózsaszín, szürke-ezüst stb.)
Természetes, hogy nem kell ezeket 2 évesen tudnia!
Ha játékos fejlesztésre gondoltál, akkor nagyon ajánlom az Anya, taníts engem című könyvet:
Illetve az jutott még eszembe, hogy biztosan fejlődik a koncentráció, színlátás azáltal is, ha pl. állatos dominókkal vagy összeillő képekkel vagy ha kis darabszámú puzzle-t raktok.
Tehát NEM hátrány, hanem normális életkori sajátosság, hogy a számokat csak mondókaszerűen elmondja, de számfogalma nincs (tehát melyik a több vagy 2+3 az mennyi), a színeknél is teljesen elfogadható, ha csak megszokásból mondja rá hogy pl. zöld és a kevert színekkel is még bőven ráér.
Nekem is fontos a kisfiam fejlesztése, a vele való játékos tanulás, de egy picit túlzásnak érzem, hogy 2 évesen az anyuka elvár ilyen ismereteket.
Szép napot:
Parszor mikor mentem a bolcsibe a kisfiamert (akkor volt 2 es fel eves) lattam jatszani kulombozo szin jatekokkal a gyerekeket.
1. Az asztalnal ultek korbe a gyerekek es mindenki elott kulombozo szinu gyurma palacsintak voltak. Az asztal kozepere kiontve egy halom mindenfele alaku es szinu gomb meg nagyobb fajta gyongy (hama maxi gyongy ha jol lattam). A gyurma palacsintakba bele kellett helyezni a megfelelo szinu gyongyot, gombot:
2. Ugyan igy egszer lattam oket korbe ulni az asztalnal es mindenki elott volt egy szines pappir. Pl a kifiam elott sarga. Az asztal kozepen meg egy csomo lego duplo votl szorva. Mindenik gyerkocnek azokbol a duplo kockakbol kellett tornyot epiteni amilyen szinu papir volt elottuk.
3. Olyat is lattam, hogy egy nagy papirlapon kulombozo alakzatok voltak a gyerkocok elott. Papirbol meg kivagva ugyanezek az alakzatok. Meg kellett oket keresni es rahelyezni a papirra. Igy a formakat es a szineket is tanultak:
Szeritnem ezek kozul otthon barmelyik elkeszitheto. Szines gombot meg gyongyot lehet talani interneten vagy hobbyboltba. Kartyakat lehet nyomtatni. Szines papirt meg iroszer boltba lehet venni amibol ki kell vagni a formakat. Duplo helyett jo szerintem barmelyik szines epitokocka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!