Mikre tanítgatjátok 3 évesedet?
Kedevs Kérdező,
a kisfiam július végén lesz 3 éves.
Én is az előző válaszolóhoz hasonlóan megtanítottam neki a saját nevét, az én lánykori nevemet, a lakcímünket (város, utca, házszám), hogy hány éves- ezek hasznos infók, ha esetleg elkeveredne.
Egyébként pedig (teljesség igénye nélkül, ami épp eszembe jut):
- naponta mondókázunk, énekelgetünk, olvasunk- ezekkel fejlődik a szókincse, beszédtechnikája
- nagy színes fa gyöngyöket és formákat fűzögetünk cipőfűzőre ("nyakláncot gyártunk"), meg nagyobb méretű (kb. körömnyi) pötyiket szúrogatunk a lapra ezekkel a finommotorikus mozgás fejlődik
- megvettem a LÜK (Dinasztia) és LOGICO primo (Tessloff-Babilon) készségfejlesztő sorozataiból a korban nekivaló kötetekkel (lapcsomagokkal): ebben logikai készség, színtanulás, formafelismerés, alap mennyiségi fogalmak megismerése (tehát nem mondókás számolgatás), sziluettből tárgyak megkeresése, sorbarendezés, ok-okozati összefüggések tanulása stb. van játékos formában és pluszban a megoldásokhoz szükséges egy kis kézmozgás is (korongtologatás vagy kirakó rakás)
- próbálunk 6-8-10-12 darabos puzzle összerakni
- egyedül öltözni-vetkőzni (pólónál-pulóvernél, egyszerűbb bedugós-csatos cipőnél van még mit fejlődni főleg, a többi tk. megy)
- rendes wc-be pisilni fellépővel állva (mert eddig még csak bilibe megy állva..)
- rollerezni 2 kerekűvel a szülinapjától (1,5 hónap múéva) tanítom (akkor kap :))
- váltott lábbal menni a lépcsőn LEfelé (felfelé megy)
- alakzatokat rajzolgatni a firkákból (csigabiga, kör, háromszög- nem túl bonyolult dolgokat)
- laphintán hintázni teljesen egyedül (már megy- csak gyakorolni kell, hogy ne felejtse el lökni magát :)
- alapszínek mellett a kevert színeket is felismerni, mert ott még vannak keveredések pl. lila-rózsaszín vagy szürke-ezüst vagy sárga-narancssárga vagy barna-bordó ilyesmik
- dolgok párosítása, kiválogatása (pl. gyümölcsös fa dominó vagy vannak 3-4felé vágott mágneses állatkák, amiket össze kell rakni stb.)
- kétnyelvű család vagyunk, de a magyar nyelv domináns. Így az angollal való foglalkozást, beszélgetést, mesélést is tk. ide sorolhatom, mert ez is egyfajta természetes tanulás
Én is kíváncsi vagyok, te mire tanítgatod a kicsidet?
Szép napot:
Az én lányom szeptemberben lesz 3 éves.Megtudja mondani hogy hány éves,hogy hívják,az én nevemet,az apját meg a nagyszülőkét is.Még a lakcím dolgot egy kicsit ismételgetni kell mert bele kavarodik.Elkezdtük használni a wct.
Kirakózni szoktunk,énekelni,sokat olvasok neki,vannak ilyen matricás foglalkoztató könyvei azzal nagyon szeret játszani.De most sajnos valamiért elkezdett dadogni.A fogmosást kezdi megszokni.Eddig mindig sírt érte.Rajzolgatni tanítom,számolni 10-ig tud.Minden színt ismer.Hirtelen így este már ennyi jutott eszembe. :)
Nem történt nálatok valami változás mostanában? A dadogás miatt kérdezem. Az én lányom akkor kezdett el dadogni, amikor az apja nem volt velünk pár hétig munka miatt. A végén már anyukám elsírta magát, olyan rossz volt a helyzet. Szegény mondta is, hogy Anya, nem tudok beszélni.
Aztán egyik napról a másikra elmúlt.
Nekem augusztusban lesz 3 a lányom, hasonlókat tanulunk mint Ti, és az előttem válaszolók, még kiegészíteném az ágyterítő, és a ruhák hajtogatásával. :-)
Amit szeretnék veled megosztani, hogy a családunkban van egy kisfiú, aki már felnőtt:-)), szóval nála volt az kicsinek, hogy szinte BÁRMITŐL ha kicsit is megijedt, akkor elkezdett dadogni, és ez elég sokáig kitartott neki, alkalmanként 1-2 hétig, amúgy a tinikor közelében abbamaradt...tehát nem mindig kell ehhez nagy lelki törés vagy vmi nagy változás, lehet egy olyan apróság is kiváltja, amire mi felnőttek nem is gondolunk, mert számunkra egy ártalmatlan valami...
aha, hát igen, ilyenekre gondolok..
Persze vidd el logopédushoz, de sztem 3 év körül még nem csinálnak semmit, és ráadásul ha ez lelki alapon van, akkor nem is tudnak..itt a szorongást lehet inkább sztem oldani, tehát inkább pszichológushoz vinném...de egyenlőre még oda sem, ha nem állandósul...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!