Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyós és gyereknevelési...

Anyós és gyereknevelési elméletei vs én? Kinek van igaza, hogyan lehetne megoldani az állandó konfliktust?

Figyelt kérdés
Lányom 3,5 éves oviban igazi kisangyal. Itthon viszont nagyon nagyon hisztis. KÉpes azért is hisztizni mert az ég kék színű és nem rózsaszín. Elég sokat, heti 1alkalommal van a nagyiéknál olynakor ott alszik péntek délutántól szombat délutánig. Természetesen anyósom szerint semmi gond nincs a gyerekkel hanem mi vagyunk a szigorúak. De náluk semmilyen határ nincs. Pl a gyerek az unokatesóival a múltkor nyugodtan játszhatott fent a traktor pótkocsiján. :O én kiakadtam mikor mondta. Hogy engedhették fel oda? Ha leesik akkor persze senki nem hibás csak a gyerek mert leesett, ugye?!! De már mesélte azt is hogy a padlásra i felmentek. egyedül. De nem csak ezen a téren nincs határ, pl megkérdezi a gyerektől anyósom hogy vizet vagy szörpikét akar inni. Nálunk nincs is a lakásban szörp sose kérdezem meg mit szeretne inni, ha szomjas vizet adok neki. Ha persze van valamilyen üdítő itthon szoktam adni neki alkalmanként.ha a gyerek ebéd előtt 5 perccel csokit akar enni, akkor adnak neki. és én vagyok beállítva a gyerek előtt a gonosz mostohának. Mint aki nem ért a gyerekhez. Mert ugye ők két gyereket felneveltek jobban tudják mint én. Ha reggel nem akarja azt a ruhát felvenni amit a mama kikészít neki, és elkezd nyávogni, akkor a mama új ruhát tesz ki neki, és ez megy addig míg nem talál a kisasszony kedvére való ruhát a szekrényben. szerintem ez sem jó, ezt itthon is próbálgatja elsütni. és pont ez a gond. hogy amit ott megengednek neki azt itthon is el akarja érni. De mivel mi nem akarunk egy kényes nyávogós kislányt faragni belőle nem szoktunk engedni az ilyen fent említett követeléseknek. Mondtam a sogórnőmnek is hogy megkérdeztük az ovónő véleményét a dolgokról, meg sem hallgatott hanem annyit mondott hgoy minden gyerek ilyen mert az övéi is otthon katasztrófák. Persze ha az amit a gyerek akar akkor jóhogy katasztrófa van. Egyébként a sogórnőm gyerekei is iszonyatosan szófogadatlanok. pl mondja neki hogy öltözzön fel, és nem nem nem és egész nap pizsamában rohangál a 9 és a 6 éves. Vagy mert nem akar csak üres kenyeret enni akkor egyen azt. és bevág vagy negyed kiló kenyeret üresen, azegészségesebb étel helyett. Így is dagika de nem figyel erre csak arra hgoy a gyerek jól érezze magát. iskolában is vannak fegyelmezési problémái. Ti mit tennétek? Értelmes válaszokat szeretnék. Remélem sikerült érthetően leírni a problémát. már az is eszembe jutott hogy nem engedem többet oda de akkor meg óriási sértődés lenne anyósom és sogórnőm részéről. egysezr már volt rá példa hogy nem engedtem 6 hétig oda, akkor itthon egy kisangyal volt a lányom. aludt mikor kellett, evett, öltözött szót fogadott. de mostanra már teljesen kikészít. Az unokatesók lehetnek rá ilyen rossz hatással? Mit tegyek SOS!
2013. máj. 11. 08:45
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
60%

8as vagyok! Nem arról van szó, hogy nem lehet jól érezni magunkat mamánál, nekem is azok a nyarak a legszebbek, amiket ott töltöttünk, de nálunk nagyjából összhangban volt a család még úgy is hogy elváltak a szülők, és ott is csak azt lehetett csinálni amit otthon! Már úgy értem, hogy mi is ittunk a nagyi szörpjéből, de az otthon is volt... nem mindig de néha kaptunk... Ezen kívül mindig tiszteltük a nagyszülőket, és amit mondtak az úgy volt, ettől függetlenül nagyon jól elvoltunk, és nagyon jól éreztük magunkat...

Szóval nem arról van szó, hogy nem lehet szeretni a gyereket, ha nagyi vagy, de nem a te gyereked!

Ha el akartam menni valahova a nyáron akkor fel kellett hívnom anyát, hogy elenged-e! Mamáék is csak akkor engedtek el! Erről szól, hogy közösen jól csináljátok, nem arról, hogy uszítsátok a gyereket, meg vesztegessétek...

2013. máj. 11. 11:24
 12/17 anonim ***** válasza:
Csak 1-1 délutánra hagyd ott,amikor csak játékidő van (nem esik egybe alvó/öltözködő stb. idővel), így nem borítja fel a napi rutint, és a gyerek nem látja majd máshogy. Akkor anyósod se mondhat semmit, ha pl. heti 2 délutánt ott tölt. Amúgy szerintem is lehet még valami más probléma, mert mamánál nekem is mindent lehetett, mégse voltak soha fegyelmezési gondok.
2013. máj. 11. 11:26
 13/17 A kérdező kommentje:
Azzal teljesen egyetértek hgoy milyen szép emlékek fűződnek a gyerekkorom emlékeiben a nagymamához. Azokkal teljesen elégedett is lennék. De ahogy írta is az egyik válaszoló, nekem is fel kellett hívnom apukámat hogy elmehetek e a szomszéd kislánnyal sétálni, és a mama is csak azt engedte meg amit a szüleim. Nem volt olyan hogy nem fogadtam volna szót a szüleimnek vagy a nagyszüleimnek. Ott az a probléma hogy nem foglalkoznak velük. szabadjára vannnak engedve. és hiába próbálok szólni egy két dologért, mint a falra hányt borsó. Vagy letagadják vagy azt mondják hogy oké és később megtudom hogy ugyanúgy nem hallgattak rám. Pl van egy góré az udvarban, létrával lehet oda feljutni. Többször szóltam nekik hogy ok hogy az uncsitesók felmennek, de ha a lányom ott van akkor vegye el onnan a létrát és ne engedje fel oda mert rögtön a góré mellett nagy téglarakás, egy betonkád és egy csomó szir-sz.r vas meg amit el tudsz képzelni ha leesik és ráesik kitöri a nyakát vagy bármi. nem puha homokba huppan mint pl a játszótéren. mert lényegében nem magas felengedném én is de így hogy nincs körülötte elpakolva... a másik meg az a gond hogy ők ilyen majomszeretet mutatnak. Hogy ha rászólok valamiért és sírva fakad a gyerek akkor persze mennek hogy jaj gyere ide drágaám majd a mami/papi megvígasztal. Vagy az orrom előtt miután megmondtam hogy nem mehet fel a pótkocsira játszani, az orrom előtt jött a papi semmissé téve az én szavamat felrakta a gyereket a pótkocsira. sajnos a családban szavam nem lehet mert szép lassan az évek alatt elnyomtak azzal hgy túl nagy a szám... Nem akarok összeveszni velük megoldást akarnék találni a konfliktusokra. mindig az az érzésem van ha náluk vagyun hogy be akarják bizonyítani hogy ők jobbak, ők jobban szeretik és persze ők mindent meg tudnak adni neki. Most itt voltak az uncsitesók nálunk és érdekes tudtak ebédelni, utána adtam én is nekik jégkrémet, és szót tudtak fogadni nem másztak fel életveszélyes helyre. és szerintem jól érezték magukat. ami az én szüleimet illeti, elég ritkán találkozunk nyitottak az unokák felé de nem igazán foglalkoznak velük. még nem voltak a gyerekek náluk egyszer sem. az unokatesókról még annyit hogy a 9 évesnek engedi az anyukája hogy alkonyatot nézzen, saját hordozható dvd lejátszója van és mindenhova magával cipeli és nézi azt a sz--r filmet. Volt egy fél éve szexuális zavara, elkezdte fogdosni meg vetkőztetni a lányomat. akkor mondtam hogy oké amig ezen nem változtatnak nem engedem oda. Ez volt az az időszak amikor lányom is normális volt. aztán anyósomék és sogórnőm állítása szerint megjavult(persze magától, nem vitték el szakemberhez) azóta engedem újra játszani. bár azóta nem mondogatja a lányom és én sem vettem észre hogy fogdosná... áá tudom kész én hibám hogy egyáltalán elengedem oda. csak abból is már veszekedés meg fintorgás van ha nem megy egy hétvégén oda. anyósom már húzza a száját hogy mer mééé nem ??? és akkor magyarázkodni kell meg ilyenek. nem akarom megbántani se de idegesítő :(
2013. máj. 11. 13:27
 14/17 anonim ***** válasza:
37%

Nekem 2,5 éves lesz a lányom és vannak hasonló problémák.Apával itthon egyetértésben neveljük a gyereket, próbálunk következetesek lenni.A legnagyobb gond nem pont anyósommal van, inkább a sógornőmmel(20 éves, anyósommal él.)

Sarkalatos pont pl az édesség:én is tartok itthon, de a gyerek csak akkor kap ha evett normálisan, különben nincs nasi.A sógornőm a múltkor azért vett csokit a lányomnak, mert sírt érte, ugyanis a szomszédban lakó rokon kisgyerek (3,5 éves kisfiú) éppen azt evett.Azért bosszant a dolog, mert a sógornőm jól tudta, hogy a gyerek egész délután nem evett semmit és azt is tudta, hogy a csoki után nem is fog,dehát ha egyszer sírt érte, akkor meg kellett neki venni!Ez bosszantó 2 okból is:1-mert enged a hisztinek és a gyerek ettől már azt hiszi, hogy mindent szabad itthon is, 2-mert rohadtul nincs rá szüksége a gyereknek, de azért mégis megkapja, hiszen "úgy ízlik neki!".És?Én is szeretem, mégse eszek belőle ebéd/vacsora előtt és pont.

Ma pl ballagáson voltunk, a lányom a sógornőm ölében ül és iszik.Átlátszó folyadék volt a pohárban, ezért nem is foglalkoztam vele, akkor akadtam csak ki amikor a lányom mondja, hogy iszok szpájtot (sprite).Ekkor megkérdeztem a kedves sógornőmet, hogy miért azt iszik a gyerek (amúgy vizet, gyümölcsszörpöt, gyümölcslevet iszik a kislány, de semmi esetre sem szénsavas cukros löttyöt), a válasz ez volt:-Jajj, hát most egyszer iszik, akkor mi baja lesz tőle?

Alkalmanként vannak ilyen dolgok, de a 2,5 év alatt eljutottunk oda, hogy ha a gyerek eszébe jut a gumicukor és nem kap, mert nem evett, akkor képes nem vacsorázni és felkelni 2-3 alkalommal éjjel kakaózni, majd reggel képtelenség normálisan felkelteni, ha indulni kell, de ez persze a sógornőmet hidegen hagyja.Anyósom még normális e tekintetben, vele lefektettem az alapokat már a legelején:nincs csoki, cukros üdítő és semmi hasonló.Nem is ad neki, ha én nem szeretném, legalábbis én nem tudok róla (addig jó), mindenesetre a gyerek nála pl szokatlanul jól eszik és nem válogat, még sosem hozta haza éhesen :)

Annyit mondtam anyósnak, hogy ezt vagy azt ne kapjon, mert egy ekkora gyereknek nincs rá szüksége, a szervezete nem ismeri stb.Anyósom fiatal, rugalmas, jófej nő,hála Istennek,de volt ami magyarázásra szorult.

Annyit tudok javasolni, hogy próbáld te is lefektetni az alapokat a nagyszülőkkel, ha pedig nem megy akkor unokamegvonás, mese nincs.Meg kell nekik mondani, hogy ne csak szeressék, hanem neveljék is a gyereket, lehetőleg úgy ahogyan te, hiszen veled van többet, a te nevelésed a mérvadó és más nevelés összezavarja, így tehát nem tanulja meg, hogy hol a határ.Ha nevelik attól még szeretik, nem tesznek vele rosszat, hiszen az ő érdeke elsősorban az, ha következetes viselkedést tanusítanak vele szemben.Ha ez így nem tiszta nekik akkor rövidítsd a látogatásokat.Ha megsértődik rajta akkor legalább tudja, hogy miért :)

28N

2013. máj. 11. 21:14
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Én akkor sem engedném oda minden hétvégén a lányomat a nagyikhoz. Nem féltésből, de nem egészséges, hogy sosem vagytok együtt. Mert mi is hiába megyünk haza akkor tudom, hogy java részt a nagyikkal papikkal van és ez így rendben is van, de a gyereknek kell a saját kis helye is nem csak hétközbe hanem hétvégére is. Kell az állandóság az életébe. Lehet ez is baj a lányoddal.

Megsértődnek nem érdekelne ahogyan most sem, hogy nyáron elakarták vinni a lányomat magukhoz nyaralni de nem engedem. Nyár végén születik a tesó és igen is kicsinek érzem még arra, hogy ennyi időt egyedül ott töltsön. Amikor meg lesz a tesó nem akarom, hogy a lányom azt érezze, hogy ő már nem kell anyának és apának.

2013. máj. 12. 09:16
 16/17 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Pont ez volt velünk tavaly. Született a kistesó és sógőrnőm elvitte magukhoz nyaralni a láynomat. Nem akarta hazahozni csak 2 hét után.Így én mentem el érte 1 hét után de teljesen kiakadtam hogy csak így önfejűen eldöntötte hogy 2 hétig nála marad a lányom. Idén is biztos el akarná vinni de nem fogom engedni. inkább jöjjenek ide az unokatesók, de nem viszi el a lányomat. igazatok van, csak néha úgy érzem hogy teljesen befolyásolnak és el is megy sokszor az önbizalmam mert ők annyira állítják azt hogy nem volt semmi gond amig náluk volt, hogy kezdem úgy érezni hogy velem van a baj. És csak én érdemlem meg a lányomtól a hisztit a nyávogást és a veszekedést. :( De persze ők nem hallgatnak rám! Mikor 1 éves volt a lnyom jártam vezetni tanulni addíg anyósomék vigyáztak rá. És direkt kikötöttem hogy ne adjanak neki édességet, vizet igyon ne szörpöket. De figyelembe sem vették és ez sajnos a mai napig így van. :( ha modnok valamit figyelmen kívül hagyják, felülírják az én véleményemet és ők önfejűen eldöntik magukban hogy másképp cselekednek. :( nehéz esetek
2013. máj. 13. 09:50
 17/17 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszoló vagyok.

Akkor szerintem kezd azzal, hogy nem enged oda annyiszor hozzájuk. Fére ne érts nem azt mondom, hogy egyáltalán nem de mondjuk havonta 1 alkalommal. Ha szólnak egyszerűen meg kell mondani, hogy nem mert te is kettesben akarsz lenni a lánykáddal. Viszont ez, hogy veled hisztis lehet szerintem attól is, hogy akkor elvitték és ő ezt másként élte meg mint ahogyan szánták. Na én pont ezért nem fogom engedni tudom nagyon nagyon nehéz lesz de könyörgöm egy családdá kell kovácsolódnunk és ez a lányom nélkül nem fog menni.

A másik meg oda kell menni én megcsináltam amit tényleg nem akartam, hogy kapjon és láttam nem engedtem, hogy a gyereknek odaadják. Volt olyan, hogy elvittem a gyereket és amikor lefektettük őt akkor elmagyaráztam, hogy miért és annak, hogy valamit nem engedek oka van. Kicsit legyél határozottabb, nem görvcsösen. Persze lehet, hogy kapott akkor a lányom olyat amiről én nem tudok amíg én nem láttam de addig jó, hiszen ha megtudnám hogy egyszer átvertek akkor nem vigyázhatnának a lányomra. Szerintem kölcsönös bizalomra kellene ennek épülnie. Én megbizom bennük, hogy nem vernek át és vigyázznak a lányomra ők megbíznak bennem, hogy oka van annak, hogy én így csinálom amit csinálok.

2013. máj. 13. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!