Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hallottatok már ilyen beszédfe...

Hallottatok már ilyen beszédfejlődésről? Kicsit meg vagyok illetődve.

Figyelt kérdés

A két éves fiam beszédfejlődése úgy alakul, hogy minden szónak mondja az első szótagját és azt ismételgeti kb. kétszer-háromszor. Tehát ha azt akarja mondani pl., hogy anyával babakocsival elmegyünk a gyógyszertárba, akkor ez úgy néz ki, hogy "aja aja (ez az anya nála) eeee (elmegyünk) bababa (babakocsival) gyógyógyó (gyógyszertárba). Szóval mindent elmagyaráz így, de mivel elég sok szónak ugyanaz az első szótagja (lsd. piros, pici, pipi), ezért ha nem látom, hogy mire gondol, vagy milyen témáról beszélünk éppen, akkor nyilván elég nehéz megérteni. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire normális, amúgy vannak értelmes szavai (ezek főleg olyan szavak, ahol egyébként is hasonlóak a szótagok), pl. dédi, mama, papa, apa, kaka, pipi, néni, bébi, nem, de a többit még csak a fentebb vázolt szinten használja.

Különben az égvilágon mindent megért, ezzel nincs gond, ha kell, kézzel-lábbal magyaráz még a szótagok mellé, hogy mi is értsük, mit akar.

Csinált ilyet másnak is a gyereke, vagy hallottatok már ilyenről? Mert én még nem igazán és ezért kicsit foglalkoztat a dolog.

2013. márc. 28. 13:00
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Minden gyereknek így fejlődik a beszéde, hogy előbb hangokat adnak ki, majd bizonyos szótagokat ismételgetnek, aztán a szavak első szótagjait mondják és nem az egész szót. Esetleg több szótagot ismételnek. Aztán majd kimondják az egész szót, aztán a szavak után jönnek előbb az egyszerűbb, majd az összetett mondatok.

És ha egy kisgyerek később is kezdett el beszélni, szinte pár hét vagy pár rövid hónap alatt bele is jönnek.:)

2013. márc. 28. 13:10
 2/4 anonim ***** válasza:

A fiam 22 hónapos, ő is sok mindennek csak az elejét mondja, sokat viszont szépen.

Nálunk egy csomó minden bá (bárány, bácsi, láb, még vannak, de nem jut eszembe)

Én amúgy azt vettem észre a fiamnál, hogy az új szavakat mondja így, aztán egyszer csak hozzárakja a másik felét, és jönnek új első szavas szótagok.

Szerintem nem nagy gond. Próbáld ösztönözni, beszéltesd sokat, kérdezz vissza, mondd helyesen, de azért a sikerélménye meglegyen :)

2013. márc. 28. 13:17
 3/4 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem írni, hogy ezt már kb. két-három hónapja csinálja és a régóta mondott szótagokhoz sem teszi hozzá helyesen a folytatást, csak gyarapszik az új első szótagok sora. Vagyis mintha nem haladna előre... pl. ki akarom mondatni vele a béka szót, mondja, hogy bééééé én meg utána hogy kaaaaa, de nem teszi hozzá, pedig külön kimondja mindkettőt. Tudom, hogy nem szabad türelmetlennek lennem vele, és igyekszem is, csak még nem volt gyerekem és a környezetünkben nem igazán vettem észre, hogy így tanultak volna meg beszélni a kicsik. De lehet, hogy én nem figyeltem oda eléggé.
2013. márc. 28. 13:20
 4/4 anonim ***** válasza:

2 évesen a fiam ennyit se mondott, összesen 16 szava volt, azoknak a felét is csak én értettem (még az apja se).

Aztán folyamatosan alakult.

Nála a piii volt minden (pisi, papi, pillangó, pipi, repcsi, neki mind piii volt).

2,5 évesen már 300 szavas szókincse volt, de mondatokat még akkor sem alkotott, talán 2 mondata volt (apa ej bu = apa elment busszal, és ana szia = anya szia).

Oviba nagyon belendül (3 évesen került be), már mondókákat is mondott, ott is megjegyezték, hogy milyen gyorsan fejlődik.

Azóta 3,5 éves, be nem áll a szája, olyan 40 mondókát-verset-dalocskát tud, és folyamatosan magyaráz. :D

2013. márc. 28. 13:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!