Anyukák, akiknek vegyes korosztályú ovis csoportba jár-járt a gyerekük, megosztanád a tapasztalataidat?
Elméletileg tudom, vagy majdnem tudom, az előnyeit, hátrányait, engem a tapasztalatok érdekelnének. Gyerkőc szereti/szerette? Akinek 3-4 év körüli a gyereke, az milyen előnyét és milyen hátrányát tapasztalta? Akinek nagyobbacska a gyereke, az mit tapasztalt? Ha újra ovis lenne a gyereke, akkor is vegyes korcsoportba rakná? Gyerek miket mesél, hogy éli meg?
Ezenkívül, érdekelne még, azok tapasztalata is, akiknek a gyereke nagy létszámú, átlag 20 fős csoportba jár.
Kérlek meséljetek, osszátok meg velem a tapasztalataitokat!
Előre is köszönöm mindenkinek.
Mindhárom gyermekem vegyes csoportba járt, helyesebben a harmadik nemrég kezdte, a többiek már iskolás korúak.
Nekem nem volt rossz tapasztalatom. A gyerekek szerettek járni, most a kisfiam is. Konkrétan 3 nap alatt beszokott az oviba, napi 1 óra szoktatással.
A nagyobbak csak jó hatással voltak rájuk.
A lányom 35 fős vegyes csoportba jár. Vannak minik, kicsik, középsősök, nagyok!
Hátrányát nem láttam, még annak sem, hogy sokan vannak! Az hogy néha úgy jön haza, hogy a legpöszébb gyereknél is pöszébben beszél (pedig amúgy kristály tisztán beszél) az nem vegyes csoportban is előfordul ha van pösze gyerek a csoportban.
A lányom imádja, minden korosztályból van barátja, a legjobb barátai viszont a saját (középsős) korcsoportjából vannak, ő választotta magának a kis barátokat!
Nálunk az óvónők profin megoldják a gyerekekkel való foglalkozást, a nagy létszám és vegyes csoport ellenére az iskolafelkészítés is tökéletesen működik a nagyoknál, sőt az ügyes középsősöket is beveszik olykor.
Szerintem itt minden az óvónőn múlik, az hogy ők hogy tudják kezelni a gyerekeket!
Köszönöm a "megnyugtató" válaszokat. A helyzet az, hogy úgy néz ki ovit kell váltanunk. 3 éves a lányom és ahová most jár 2 korosztályra vannak bontva a gyerekek, a kisebb csoportban a 3-4 évesek, a másikban az 5-nél idősebbek vannak, mindkét csoport kislétszámú. Mivel ugyanezen intézmény bölcsijébe járt, így nem volt nagy váltás, mikor idén januárban átkerült, 1-2 másik társával együtt az oviba. Most viszont nekem van görcsben a gyomrom. Jó lesz neki? Nem fogja megzavarni? Jól fogja magát érezni? A nagyok nem fogják bántani? Egyszóval csak kavarognak bennem az érzések és ha látom, hogy másoknak mennyi pozitív tapasztalata van, akkor talán nekem is könnyebb lesz.
Köszönöm a válaszokat.
Szia! Nekem is vegyes csoportba járt a gyerekem, és szerencsére egy kicsi óvodába (mindössze 2 csoport volt benne), mi nagyon szerettük. 25 fős csoportok voltak.
Szerintem nagyon jó, hogy nem csak egykorúak vannak együtt, a fiam kicsiként pl. a nagyobb lányokkal játszott, sosem érte atrocitás, a nagyobb gyerekek figyeltek a kicsikre, és mikor ő is nagy lett, láttam, milyen kedvesen bánik a kisebbekkel (ez most a suliban is megvan, és egyszerűen nem érti, másoknak miért „buli” bántani egy kisebbet – jó, mondjuk mi mindig hangsúlyt fektettünk arra, hogy fogadjon el másokat olyannak, amilyen).
Én azt láttam, hogy az ovis gyerekeknek elég eltérő a „fejlettségi szintjük”, de egy vegyes csoportban minden korosztály találhat játszópajtit,egy kisebb gyerek pl. ha akar (az iskolaelőkészítő feladatokon kívül) bekapcsolódhat a nagyobbak játékába. Látják, hogy „mi vár rájuk”, ami szintén pozitív, pl. az én gyerekem nagyon várta már, hogy nagycsoportos korú legyen, és ő is teríthessen – és mikor középsőben megengedték már neki, mondván, hogy ügyes, nagyon büszke volt. Ugyanez igaz a külön programokra, a kicsit látták, hogy a nagyobbakat viszik madároviba, és vágytak rá, hogy ők is mehessenek majd. Nagyként pedig arra lehetett büszke, hogy pl. ő kötheti be a kicsik cipőjét, vagy segíthet az óvó néninek a csoport háziállatát takarítani.
Egyetlen hátrányát észleltem a dolognak (bár nem vagyok meggyőződve arról sem teljesen, hogy hátrány :): hogy évvesztesként az utolsó évben minden barátja elment már suliba a gyereknek, illetve baromi kevesen maradtak „nagyok” a csoportjában. De ha másképp nézek erre, azt is mondhatom, hogy milyen jó, mert emiatt már várta az iskolakezdést. :)
Igen, ha megint ovis lenne, megint vegyes csoportba adnám. Egy feltétele van csak annak, hogy jól tudjon működni egy ilyen csoport: hogy az óvónő szeresse a vegyes csoportot. Beszélgettem több óvónővel, van, aki utálja, viszont van, aki nagyon szereti – nos, ha az óvoda vezetése figyelembe veszi az ilyen preferenciákat, és a jó óvónőt a jó helyre rakja, akkor remek dolog ez.
Mondjuk azt is gondolom, hogy egy nagy óvodában nem biztos, hogy ilyen jól működnek a dolgok, ezért én mindenképp ilyen kicsi helyre adnám a gyereket: hiszen ha csak két csoport van, minden gyerek ismeri egymást, és minden óvónő ismer minden gyereket, sőt, a szülők is nagyjából ismerik egymást, szóval szerintem sokkal kezelhetőbb, mint egy 200 fős óvoda.
Ezenkívül, érdekelne még, azok tapasztalata is, akiknek a gyereke nagy létszámú, átlag 20 fős csoportba jár.
ez inkább kis létszámúnak számít.
Nekem van vegyes csoportosíts rossz és korcsoportos 20 fős klassz tapasztalatom:)
Köszönöm a válaszokat. Úgy tűnik többeknek volt jó tapasztalatuk, ami kicsit megnyugtató.
7. válaszoló, mesélnél arról, hogy milyen rossz tapasztalatod volt a vegyes korosztályú csoporttal? Köszönöm előre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!