Akiknek későn, valóban későn indult el a gyereke önállóan járni, mesélnétek?
Most már tényleg kezdek kétségbe esni, mert lassan 16 hónapos kislányom még mindig nem jár önállóan :( !! 2-3 lépést megtesz, aztán eldől, vagy lehuppan a földre. Én úgy látom akarna járni, csak nem megy Neki. Nekem ez olyan fura, mert a nagy lányom 1 évesen már járt egyedül, a kicsi meg még csak meg sem áll kapaszkodás nélkül, vagy anélkül, hogy neki nem támaszkodna valaminek.
Az orvosunk hagyott egy kis haladékot, de visszavár minket, aztán gondolom elküld kivizsgálásra, vagy nem tudom, de már kezdek félni, nehogy valami baj legyen a háttérben. A mászást is későn kezdte, és egyébként teljesen egészséges, meg semmi baja, csak ez a járás... Mászni is megy az ágyra fotelba, le is tud jönni.
Jó lenne, ha írna olyan akinek későn indult el a babája, mikor, hogyan stb.
Minden jó szót szívesen fogadok :)
Az én kisfiam 16 hónaposan még csak úgy ment, ha fogtuk a kezét, de inkább mászott. 17 hónaposan viszont már a kavicsos vízparton egyedül sétált, úgy hogy nem esett el. Ő megvárta, amíg teljesen egyedül és biztonságosan tud járni. Nem is esett el szinte soha. Motorozni viszont már egy évesen tudott. :)
Szerintem nálatok sem lesz gond.
Sziasztok!
Már egy év eltelt azóta, hogy kiírtam a kérdésem. Most megírom mi történt velünk. Remélem aki ezt olvassa, segítségére lehet..
Szóval! Egy ismerősünk ajánlott egy Dévényest. El is mentünk. Ott a hölgy azt mondta, hogy bizony hipotóniás a gyerek! Így elkezdtünk járni hozzá. Úgy 8-10 alkalommal voltunk. Amikor betöltötte a másfél éves kort, elmentünk a neurológiára. Ott azt mondták minden rendben. És hogy ez a gyerek nem hipotón! Elrendelték, hogy 2 éves korába vigyük vissza! A háziorvos szerint sem volt hipotón. Voltunk a Nyúlcipő Alapítványnál is, ahol azt mondták enyhe hipotóniája van.
Végül abbahagytuk a Dévényezést. Elkezdődött a nyár, és ugrásszerűen fejlődött. Szinte mindig mezítláb járt. Már járt önállóan, és fel is tudott állni kapaszkodás és segítség nélkül. Nagyon őrültünk! Eljött a kontroll ideje. Nem aggódtam különösebben, mert tudtam, hogy sokat fejlődött. Bár tény, hogy kissé esetlen volt, de azért ment! Illetve nem lattam túl stabilnak. Bementünk hát a neurológiára, és ott jött a hidegzuhany! Azt mondta az orvos(aki fél évvel korábban azt mondta egészséges), hogy egyértelműen Ataxia! Be is rendelt minket a Pető Intézetbe. Emelt családi pótlék, közgyógyellátás. Illetve egy altatásos MRI. Hát mit mondjak...sírtam a döbbenttől! Elmentünk a Petőbe, ahol fel is vették egy járó csoportba. Azt mondták 1650.- lenne egy alkalom, de megkapjuk ingyen, mert papírunk van róla, hogy a gyerek beteg. Mivel mi a 18.kerületben lakunk, ez meg Budán van, érdeklődtem, hogy nincs e máshol is ilyen konduktív fejlesztés ahová járhatnánk, mert heti 2x átutazni az egész városon sem pénzben, sem időben nem a legjobb. Mondták, hogy csak náluk van ilyen fejlesztés, sehol máshol ezt meg nem kapjuk. Érdekes dolognak gondoltam, hogy egész Magyarországon, de beszéljünk csak Budapestről, hogy csak itt ezen az egy helyen van ilyen fejlesztés! Csakhogy mi akkor már tudtunk a Nyúlcipő Alapítvány létezéséről, és arról is, hogy a mi kerültünkben van. Így kértünk időpontot és bizakodtunk, hogy tudunk váltani. Így történt az, hogy 3 alkalom után áttértünk a Nyúlcipőre! Ugyanazt megkapja a gyerek, mint a Petőbe, ugyanúgy konduktorok tanítják. És, hogy őszinte legyek, nekem sokkal szimpatikusabb! A lányomis imádja! Eddig 8x voltunk de már látom a változást! Bár itt fizetni kell 1800.-/alkalom, de az utazás csak 10 perc. Én nagyon meg vagyok elégedve! Mindenkinek ajánlom. És remélem mások is tudnak erőt meríteni az írásomból!
Szia! :)
Koszonom kerdesed!
Azota az alapitvanyt otthagytuk. Sajnos sok valtozas tortent ott, ami nem volt szimpatikus. :(
Ezt kovetoen egy konduktor jart ki hozzank hazhoz heti 1x jo egy evig.
Majd kezdodott az ovoda. Ugy volt, hogy a kozeli oviba iratjuk, de mivel itt nem kapott volna fejlesztest, igy egy tavolabbi, de keruleti oviba jelentkeztunk. Masodik evejarunk ide, es teljesen meg vagyok elegedve. Napi szinten kapjuk a fejlesztest. Nagyon ugyes mar, de latszik a kulonbseg egy egeszseges gyerek es kozte. A mozgasa bar sokat javult es ugyesedett, de sok minden nem megy meg. Pl a paros labon ugralast nemreg tanulta meg, pedig az atlag egy-masfel evesek mar tudjak. Az en lanyom most mult 5 eves. Valszoszinuleg a nagycsoportot ismetelni fogja majd ( most kozepsos), es ennek remenyeben normal suliba jarhat majd. A rajz meg sehogy sem megy, bar a szinezese sokat javult az elmult idoszakban. A finommotorika eleg nehez neki.
Voltunk genetikusnal is, ahol megallapizottak,hogy"csupan" a veletlen muve, hogy "beteg" lett. 1000bol 1 ilyen eset van.
Mindenesetre mi bizakodoak vagyunk, mert szuper aranyos, okos, gyonyoru kislany! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!