18. hós gyereknek miket kell tudnia? Köszike a válaszokat
Nem "kell" semmit tudnia, minden baba más. Azt a babaszoba.hu-n elolvashatod és más oldalakon is, hogy mi az alap amit tudnia kell, különben van ami nem stimmel. Kislányom lassan 19 hónapos, azt leírhatom ő mit tud.
Majdnem 18 hónapos volt mikor elindult:) Formabedobót tudja használni, pohárból iszik, kanállal, villával eszik. Kockákból épít, kb 5 db-ot egymásra tud rakni. Szól, ha pisilni vagy kakilni kell (nem mindig), de nem pisil se WC-be se bilibe.
2 hete összeítuk mennyi szót használ rendszeresen és tudatosan, 200 volt, de azóta fejlődött, sőt már van egy-két 3 szavas mondata is. Van 16 foga. Sokat segít, pl, ha kérem, hogy vigyen ki vmit a szennyesbe vsgy a kukába, megteszi. Mosógépbe is bepakolja a ruhát stb..
Mivel későn kezdett el járni, hagyományos csúszdára egyedül nem tud felmenni és lépcsőzni sem tud. Ha eszembe jut még valami írom..
Másoltam be neked egy linket, remélem olvasható így.
Egyébként teljesen igaza van az előttem szólónak, minden baba más!!! Szóval nem kell messzemenő következtetéseket levonni az összehasonlításból.
Az én kisfiam is másfél éves lesz hamarosan, de ő például egész másképp fejlődik, mint például az előttem írt kisgyerek.
Ő például már 9 hónapos kora óta önállóan és stabilan jár, pontosabban már az utóbbi hónapokban mindenfelé futkos, rohangászik, lépcsőn is kapaszkodás nélkül, kezében egy pohárral, vagy játékkal jön lefelé, átmászik a kanapéról az asztalra, ablakpárkányra, mindenhova. (Veszélyes egy gyerek :-)) DE!! Ugyanakkor még szinte semmit nem beszél. Talán körülbelül 3 szó az, amit rendszeresen használ, de azokat is nagyon ritkán.
Azt mondják egy gyereknek vagy a beszédkészsége, vagy a mozgása fejlődik egy időszakban jobban, egyszerre a kettő nem nagyon szokott. Hát nálunk ez így is igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!