S. O. S anyukák mert befogok dilizni?! (hosszú)
kislányom 3 éves lesz márciusban,átlagban olyan mint egy ekkor három éves,..dackorszak,próbálja a határait.
2 hónapos a kisöccse,és azóta teljesen de teljesen megőrült,most jött el az a pont amikor azt mondom
nem bírom tovább elegem van.
szereti őt,puszilgatja simogatja stb,terhesség óta tudja hogy lesz baba,egyszóval mindenbe be lett vonva, és nincsen kevesebbet törődve vele sőőőt,a kisfiam áldott jó baba észre se lehet venni hogy "létezik".
tudom attól még a lányomnak nem könnyű hisz nincs egyedül.de attól még viselkedhetne normálisan.
a problémám amit már nem tudok orvosolni,mint anya csődöt mondtam azt hiszem ..
nem fogad szót,de semmilyen formában csak amiben ő akar.
hiába kérek vmit szépen,csúnyán,nem használ,csak akkor fogad szót ha az az érdeke kívánja,.
próbálok kompromisszumokba menni,de nem elég neki az sem,ha felajánlom hogy kap egy kocka csokit vagy kettőt,megeszi és még kér,ha mondom hogy nincs akkor is csak szajkózza tovább hogy kér,kér kér,kér, és mellé orbitális hangon üvölt,ordít,hisztizik,egész nap ha nincs az amit ő akar,könyörgöm hogy halkabban mert alszik a baba,ő azért is ordít direkt,pedig szereti őt mert látszik rajta,a másik hogy már több napja,nem akar aludni,ebéd után.hiába rakom le akár 1 órát is ott vagyok mellette nem alszik,pedig álmos,neki még szüksége volna az alvásra de nem..este ilyenkor bezzeg már húzza a lóbőrt hamar mert ugye nem aludt délután,,de ha meg alszik délután,akár csak 1 órát ,akkor nem alszik este,mint most is, majdnem 2 órát voltam bent nála mire elaludt,mellesleg mindent kitalál hogy húzza a lefekvést is,pisi,kaka,éhes vagyok stb,de ezt tudom hogy sok gyerek eljátssza,de ő addig nem tágít míg nem adok neki enni,akkor is ha már evett..csak azért hogy húzza nyúzza,nem akarom rákapatni az édességre se,de valamivel le kell őt "kenyereznem" de így amint írtam nem elég neki 1 kocka,követeli tovább üvöltve míg nem adok,pedig nem kapja meg hanem próbálok terelni.
a másik az alvás,amit félbehagytam ..
mondhatnám hogy jó ne aludjon ebéd után,de ez is csak dac hogy az legyen amit ő akar,pedig oviba is kell aludni majd és nem akarom hogy délben csak ezért el kelljen hoznom mert nem akar aludni. és amint írtam kell neki még az alvás mert nagyon felpörög ha nem alszik és még hülyébb lesz mint eddig..
már nem bírom idegekkel van elég bajom enélkül is és ő még rátesz nem tudom hány lapáttal. a játékait sem becsüli.
harapja földhöz vágja,hiába mondom hogy nem szabad hiába kérek bármit nem fogad szót semmiben
hát mit tegyek??????????
én már mindent megpróbáltam,.de semmi semmi semmi
adjatok tanácsot mert már megfogok őrülni
bár nem tudom mit tudnátok írni, mert azt hiszem én már mindent megtettem de semmi,..
Nálunk is ugyaez volt. nagy 4 éves a kicsi most 3 hós. Annyira nem volt hiszti, inkább szófogadatlanság és sértődés.
Nekünk az segített hogy ahányszor csak lehetett megölelgettük és mondtuk neki mennyire szeretjük, csak úgy nem kell hozzá semmi jócselekedet.
Meghát neki is idő kell hogy megszokja az új helyzetet.
nagyon jókat írtak az előző válaszolók is:
-semmi csokizás-lekenyerezés, pont ezzel erősíted az érdekből-szófogadást.
- ha hiszti van akkor nyomás a szobába/gondolkodószékre és majd he megnyugodott és lehet vele beszélni akkor előjöhet és meg lehet oldani a gondot normálisan, nem üvöltve. Hidd el, 3-4 próba után rá fog jönni, hogy neki is jobb, ha nem "elfledve"/ forgalomból kivonva kiabál ott magának...
- ha eldobja a játékait, szedd össze egy kukászsákba és rakd ki a kuka mellé. Néhány kedvenc lehet, hogy egy időre ki lesz vonva a forgalomból (pl visszahozod amikor nem látja és néhány hónapra felteszed a padlásra. ő higgye azt, hogy kidobtad!), de megtanulja, hogy nem dobálhat csak úgy! Nekem egyébként ez a pakoláskor stb is bevált, amire azt mondom, hogy rakd el/vedd fel stb különben kidobom már szaladnak is összeszedni - hozzáteszem, egyetlen egy kis műanyag húszforintos vackot dobtam ki összesen, mégis tudják, hogy nem viccelek. Nehéz amúgy a tekintély és a szeretet közözz egyensúlyozni állandóan, de muszáj.
- figyi, nagyon is jól érzed, hogy a baba érkezése borította meg őt ennyire. Amikor a leghülyébben viselkedik, pont akkor lenne a legnagyobb szüksége egy kis szeretgetésre. Nehéz, mert a buta viselkedést ugye az ember nem "jutalmazhatja" ölelgetéssel, de azért próbáld ki, hogy nem te is elkezded felemelni a hangod, hanem odavonod magadhoz, megölelgeted és belesusogod a fülébe, hogy szereted és tudod, hogy most azért dühös mert... stb. minden lehető alkalmat meg kell ragadnod, hogy érezze, így is elfogadod őt, így is szeretet, és nincs szüksége provokációra, hogy ezt meg is mondd neki akár napi 100x.
épp ezért: amikor csak lehet, csinálj vele privát programot! ne mfeltétlen úgy kell hogy a kicsit lepasszolod teljesen, nyilván néha erre is szükség lenne, de ha másként megoldható, jelen lehet, de a nagyot helyezd előtérbe. pl találjon ki egy programot, menjetek el, foglalkozz annyit közben a naggyal amennyit csak lehet és minimálisan a kicsivel. Legjobb, ha ő közben alszik vagy rá se kell nézni stb. ha apa/bárki bevonható, akkor menj el a naggyal kettesben! legyen minden nap olyan rituálé, ami csak a tiétek, ha napi 2x 10 perc ,akkor annyi, de valami oylan privát idő, ami csak kettőtöké! és bármikor "normálisabban" viselkedik, erősítsd meg abban, hogy most milyen jó nektek együtt. ha épp zizi, akkor meg próbálj a viselkedése mögé látni, a konkrét szituban mi zavarhatja stb.
én is végigzongoráztam ezt két saját gyerekkel és végigasszisztáltam 4 közeli rokonnál. csakis az vált be, amiket írtam: minél több privát idő és figyelem, és hogy a nagyobb tudatosítsa magában, hogy szeretik elfogadják mindentől függetlenül. Ugyanakkor a szabályok továbbra is kellenek: nem dobálunk, igenis csendespihenő van ebéd után stb...a szabályok nekik is kellenek, keretet adnak a mindennapi kis létüknek, most különben is fel van borulva az élete a kicsi miatt hát különösen fontos, hogy tudja, mit lehet és mit nem stb. Helyezd kicsit őt az előtérbe, a baba nem sínyli meg, ha a nagyobb picit előrébb van sorolva viszont a nagy nagyon is megsínyli, hogy megszűnt kizárólagos gyereknek lenni. Meg fogjátok találni az egyensúlyt, kitartás. Szedj magnéziumot, dajkáld sokat a nagyot is és beszélgess vele rengeteget mindennapi kis dolgokról, nem direktbe a viselkedésről, hanem ami őt érdekli, sőt, amíg ilyen pici a tesó jobban tudsz csak a nagyra figyelni, még most húzz bele, mert nemsoká elkezd kúszni mászni és most szólok, hogy az keményebb időszak lesz a mostaninál! Úgyhogy hajrá, töltsd fel csurig érzelmileg a nagyobbat amíg van rá kapacitásod!
nyugi, sikerülni fog!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!