Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Olvasástanítás - mássalhangzók...

Olvasástanítás - mássalhangzók ejtése? Elsősorban pedagógusok segítségét kérném, de persze más is válaszolhat, aki tudja.

Figyelt kérdés

Apósom olvasni tanítja a 6 éves fiamat, aki szeptemberben megy majd iskolába - különben ennek sem örülök, de most ebbe nem szeretnék belemenni.

Ami a fő kérdésem az az, hogy egy ismerősöm szerint nagyon helytelen, hogy úgy tanulja a gyerek a mássalhangzókat, hogy "bé", "em", "ká", stb, szerinte az lenne a helyes, hogy "bö", "mö", "kö", stb, mert ez támogatja az összeolvasást, meg a diszlexiával riogatott, meg, hogy a Meixner-módszer szerint is így kell. Én utánaolvastam a Meixner-módszernek, igaz csak felületesen, de abban ilyet nem találtam. Ez tényleg ennyire fontos? Mert ha igen, akkor leállítom apósomat, mert nem szeretném, ha a gyerekben helytelen dolgok rögzülnének. De eddig nem gondoltam, hogy ez ilyen kardinális kérdés lenne, bár emlékszem, hogy annó én is "ö"-vel tanultam az összes mássalhangzót.

Ha valami hivatkozást is adnátok, amit apósom orra alá dughatnék, az még jobb lenne. Köszönöm.

2012. dec. 31. 10:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Az én lányom is 6 éves, ovis, majd jövőre kezdi a sulit, de van több barátnője is, aki már most iskolás. Ők magánhangzó nélkül tanulják a mássalhangzókat, tehát nem "em", vagy "mö", hanem "m", mert így könnyebb az összeolvasásnál. Tőlem is szokta kérdezni a lányom, hogy melyik betű micsoda, én eddig a hivatalos formában mondtam neki, de így tényleg nem tudja összeolvasni, mert a "mama" helyett pl úgy olvassa, hogy "amaema".

Én is úgy emlékszem, hogy "ö"-sen tanultuk a mássalhangzókat anno a suliban 25 évvel ezelőtt.

2012. dec. 31. 21:08
 12/14 anonim ***** válasza:
Most elsős a lányom,simán a hangot kiejtve tanulják a betűket.A tanító néni kifejezetten kérte hogy véletlenül se tanítsuk magánhangzóval együtt a betűket az otthoni gyakorláskor sem.Ha a gyereket érdeklik a betűk az nem baj ha tudja hogy milyen betű,ha az ő kiváncsisága a dolog.De ennyi,olvasni nem tanítanám.Az én lányom is kérdezgette a betűket annak idején,és egyszer csak magától elkezdte összeolvasni őket.Nem tanította senki.És igen szerintem fontos kérdés hogy hogy rögzülnek a betűk mert később nem olvasásnál is gond lehet ha így rögzül.
2013. jan. 1. 10:22
 13/14 anonim ***** válasza:
-nem(ez nem tudom hogy került oda)
2013. jan. 1. 10:24
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok hasznos választ!
2013. jan. 2. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!