3-4-5 évesek anyukái látjátok már miben jó a gyermeketek, tehát mi az erős oldala úgymond, és mi az amiben gyengébb?
Leírnátok 1.et 1.et mindkettőből? Tehát pl. erőssége a nagymozgásos dolgok (mászókázás, hintázás, futás,falmászás ilyesmik tehát amihez mozgásos ügyesség kell). 2. gyengesége: kommunikáció, vagy kézügyesség vagy rajzolás vagy emberekkel való kapcsolat, túlzott félénkség szóval ilyesmire gondolok.
Köszönöm
Nemsokára 4 éves lesz a fiam, mozgása nagyon jó. Hihetetlen ügyességgel mászik fel mindenre. Óvodában is dicsérik, hogy nagyon ügyes, sokkal fejlettebb a kortársainál. (vegyes csoportba jár, és ő a nagycsoportos korúakkal tornázik)
A beszédével sincsen gond, szépen, érthetően beszél, szinte egész nap mondja a magáét. Azonban nem szeret énekelni, mondókázni (soha nem mond egyet sem, szerintem nem is tudja őket). Viszont olvasni imád, rengeteg könyve van, sokat olvasunk ovi után.
Nyílt, barátságos, mindenhol hamar feltalálja magát, egyből talál magának játszótársat.
Az én fiam sem szeret rajzolni, nem is nagyon tud, nem szeret gyurmázni sem. Semmit sem szeret, amihez kézügyesség kellene.
Én azt veszek a fiamnak, amit nagyon szeretne. (aztán a nagyszülőktől, lehet hogy megkapják azt a játékot, amivel fejleszteni lehet)
2. vagyok.
Vedd meg, amit szeretne, és mellé pl. a Mikulás hozzon egy foglalkoztatót (pár száz forintért lehet venni). Van 1000 féle, keress olyat, amit szeret (pl. az én fiam traktor és munkagép mániás, olyan színezőt kapott, amiben az van). Lehet, hogy utána kell járni, de megéri.
A 2. kérdésedre, azt veszem, amit szeretne. Mivel focimániás, így veszek neki egy könyvet (Mi micsoda junior- Focikönyv), labdája van rengeteg, így azt nem kap. Meg mellé gyurmaszettet, autópályát vagy garázst kap, szóval aminek tudom, hogy örül, mert szereti. Fejleszteni meg ott van az év többi napja, ne a karácsony szóljon erről.
A kisfiunk imádja a nagymozgásos dolgokat, mindig is így volt. Kézügyessége katasztrofális volt még 5 évesen is, és nagyon nagyon nem is szerette. (pont azért mert ha valakiben valamiben nem olyan jó és nem is érdekli, az így jár, nem szereti) Legózni nem szeretett , semmit nem szeretett amihez az ujjaival kellett ügyeskedni, pedig trükkösen próbálkoztunk nála. Néha egy egy dolgot segített nekem, amihez kellett a finommotorikája, de nem haladtunk valami jól. Most 8 éves, másodikos. Októberben apukája vett magának (ez csel) apró legókat, repcsiket lehet stb vele építeni. Eleinte nem hagyta a kisfiunkat, hogy segítsen, aztán igen. Direkt, hogy jobban kezdje érdekelni, kívánja, akarja. Mostmár együtt csinálják, és elvagyok ámulva, hogy ügyeskedik, és határozottan látom az írásán is a változást. Hirtelen megtanult normális mérettel írni, nem nagy ló betűkkel. (azért érettség is kell)
Szóval tudom idegesítő, főleg ha tanárok óvónénik izgatják az embert, mi is átestünk ezen. De van esély, hogy nem lesz gondja később, hirtelen változik valami hatására, vagy csak megérik.
Erőssége még a felnőttekkel a kommunikáció, és zenét nagyon érti, szereti.
Nálunk én voltam aki próbálkozott a cseles játékokkal, hogy javuljon a kézügyessége, de még nem igazán vált be akkoriban, tehát már tudom, hogy nem ilyesmit vennék neki, hanem aminek tényleg örül és szeret. Egyébként, nem ünnepre, hanem csak úgy, vennék neki ilyesmit, és meg is mondanám, ahogy tettem is, hogy ezt azért, hogy ügyesítsük a kis ujjaidat. De amikor tudja, hogy jön ajándékozás, akkor olyat adjatok neki amit szeret valóban.
Ami bevált kicsit, hogy azt mondhatom szerette, ha szülinapi buliba mentünk, ő csinálta a kis kártyát, nem vettünk. Ezt szerette, mert örömet okoz másnak.
Óvatosan próbálkozzatok, sőt meg is lehet mondani, hogy miért kell egy kicsit ezt gyakorolni játékosan, és mindig valakivel. Egyedül nem fogja csinálni amit nem is szeret.
Sok türelmet !
3 éves kiscsoportos kislány
Erőssége: félelmetes milyen logikája van, 10-es számkörben már most ismeri a számokat, összead és kivon. Érdekelte, apuja meg tanítgatta. Nagyon jó a kézügyessége, szeret rajzolni-színezni-gyurmázni stb.
Gyengesége: akaratos és rendkívül makacs. Ha valamit a fejébe vesz akkor tűzön vízen keresztül harcol érte. :)
A múlt héten kérdeztem tőle, hogy miért kell ennyire hisztisnek lennie. Teljesen őszintén komoly arccal válaszolt. "Anyuka hát nem lehetek mindig jó!" Na erre mit lehet válaszolni....
Utolsó hozzászólóhoz hasonlóan az akaratosság, makacsság a kisfiammal a legnagyobb bajom. Nálunk is volt egy kis szócsata: épp a minap mikor kértem, hogy ne hisztizzen a mamáéknak, ha szeretne valamit, normálisan mondja el nekik, kijelentette: DE ANYA! HA ROSSZ KEDVEM VAN, AKKOR HISZTIZEK!
3 éves múlt szeptemberben. Hihetetlen választékosan, óriási szókinccsel, szépen fejezi ki magát, másokkal való kommunikációban hibátlan (legyen az felnőtt, vagy gyerek, teljesen mindegy, bárkivel eldumálgat, akár vadidegenekkel is leáll társalogni). Nagyon nyitott, barátkozó típusú gyerek. Viszonylag tisztán beszél, az r és l betűket is kimondja, nála viszont az s,sz,c,cs okoznak némi problémát, kicsit pöszén, egyformán mondja mindegyiket: kidugja a nyelvét. :)
Rengeteg verset, mondókát, tud, egész mesét elmond elejétől a végéig, angolul is dumál, 20-ig elszámol, felismeri majdnem az összes betűt, kétjegyű számokat ránézésre megmondja, hogy mi az (ilyeneket is pl. hogy 92). Nagyon szereti a mesekönyveket, vigyáz rájuk, nagy becsben tartja őket, sokat kell neki olvasni.
Kézügyesség? Katasztrófa. Marokra fogja a ceruzát, csak firkál össze-vissza. Bár már rajzolgat pont-pont vesszőcskét, és kezd felismerhető is lenni, illetve egyik nap egy egész jó kis házikót összehozott, de így nagyjából ennyi. Úgy érzem, hogy más gyerekekhez képest fényévekre le van maradva rajzolás terén. A gyurmát csak tépkedi, meg lapítgatja kicsi sodrófával. Oké, formákat ki tud szúrni, de ennyi. Nem érdekli a legózás, a várépítés, az építőkockázás. Nem tud hintázni (tehát magát nem tudja hajtani), nem tud egy nyomorult labdát elkapni. Belerúgni még hagyján, de itt ki is merült a tudomány. Mászókázni, létrát mászni, futni viszont tud, és a futóbringával nagyon ügyes. Nemrég ráültettem a kis barátjának a biciklijére, és métereken keresztül tekerte is, és ügyesen egyensúlyozott rajta úgy, hogy elengedtem őt. Kicsit magasan volt az ülés, és nem ért le a lába, így megijedt, és eldőlt, de elhatároztuk, hogy tavasszal kap bringát, mert simán meg fog tanulni biciklizni.
Összességében azt mondanám, hogy ő a dumában jó, finommotorikában, mozgásban kevésbé.
Karácsonyra olyasmit szeretnék neki, amivel a kézügyességét fejleszthetném.
16 os bocsi de szerintem ezen kívül nem nagyon kell mást rajzolnia és csinálnia gyurmával mondjuk egy 3 évesnek:)
Úgyhogy szerintem ő etéren pont hogy a társai szintjén van, az összes többi dologban meg sokkal előrébb tart ahogy írod.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!