Miért mesélik be a kisgyerekeknek a Mikulást meg a Jézuskát?
A hat éves unokám előadta:
- Én már tudom, hogy a Mikulás meg a Jézuska nem létezik. Az ajándékokat az anyukámtól kapom.
De akkor miért mesélik be a kisgyerekeknek a Mikulást meg a Jézuskát?
Azt válaszoltam:
- A kicsiknek szükségük van ilyen csodás lényekre.
A válasz nem elégítette ki. Nem akartam tovább folytatni, mert oda lyukadtam volna ki, hogy a felnőtteknek is bemesélnek csodás lényeket. Más szóval ellentmondásba kerültem volna az apjától kapott vallási neveléssel.
Kedves kérdező!
Mi hívő keresztények vagyunk és a gyermekeim, bár tudják, hogy az ajándékot én veszem, de mégis a Jézuskának kell megköszönni, mert hitünk szerint, minden jó dolog, ami bennünket ér, Isten végtelen kegyelméből való.
Ha valaki nem nagy hívő, akkor sem jár rosszul a gyermeke, ha elhiszi, hogy az ajándékot a Jézuska küldi és nem kizárólag apuka vastag pénztárcája a felelős, mert így alázatra és hálára taníthatjuk.
Sajnálom, hogy a kedves kérdező nem hisz csodás lényekben... Szerintem sokkal szebb az élet, ha hiszünk!
Az iskolás gyerek azt nem értette, hogy miért kell az óvodásokat becsapni.
Fura a felállás.
Én nem hiszek Istenben.
A gyerek apja igen.
A gyerek tőle vallásos nevelést kap, ezért a Biblia szerint próbálom megválaszolni a gyerek kérdéseit.
Pl. így:
- Az Isten csak a régen élt embereknek jelent meg?
- Igen, például Mózesnek. Amikor pedig Krisztus feltámadott, akkor csak a _nők_ látták. [Oldalvágás a "lányokkal nem beszélek" kortünet miatt.]
- Ez hogy lehet?
- Ha már egyszer valaki Isten, azt is meg tudja határozni, hogy kik lássák.
Nálunk sem vallásos az egyik nagyapa. Sőt! Magas rangú katona tiszt volt, még a régi rendszerbe, szóval el tudja képzelni!
Nem szoktak tőle ilyesmit kérdezni a gyermekeim. Talán azért, mivel még kicsik, a Bibliával még nem sokat találkoztak, mert még úgy sem érthetik.
Nekik pont elég annyi, hogy tudják Jézus szereti őket.
Mindig olyan furcsa nekem - és ne haragudjon meg ezért - ha valaki kijelenti, hogy nem hisz Istenben.
Látom a titulusából, hogy művelt ember lehet, bár azt nem tudom, milyen tudomány területen.
Férjem is doktor, jómagam biológiával foglalkoztam és mégis...
> Mindig olyan furcsa nekem - és ne haragudjon meg ezért - ha valaki kijelenti, hogy nem hisz Istenben.
Mit csináljak, én már ateista nevelést kaptam a szüleimtől. Biológusként ismeri, hogy bizonyos ismeretek gyermekkorban rögzülnek. Egyik lányom baptista lett. Ahogy ott bántak vele, és amit a prédikációjukból hallottam, nem térített meg.
> Látom a titulusából, hogy művelt ember lehet, bár azt nem tudom, milyen tudomány területen.
Kémia.
Az eredeti kérdésre visszatérve, a gyereket idősebb játszótársai világosították fel a Mikulásról és a Jézuskáról. Ne keverjük a sz*rt, úgyis elég büdös!
A vallásos és egyéb nevelésről általában: Nem akarok olyan nagyapa lenni, aki bármilyen tekintetben ellentétes értékrendet ad át az unokáinak, mint a szülei, csakhogy a nemzetségfői hatalmát fitogtassa!
Az eredeti kérdésre visszatérve: ha nem vallásos, nem hívő, akkor nem kell sem megjátszania magát és megfelelni a kérdésekre, de azt se kéne - és helyesen nem is teszi - hogy a saját világnézetét ismertesse a gyermeknek.
Ha a szülők úgyis hívők, akkor én elterelném a szót és elintézném annyival, hogy "ezt anyukád, vagy apukád feladata elmagyarázni, kérdezd meg tőlük". Ennyi...
Annyi minden mást tud tanítani az unokájának, beszélgessenek másról és egyszerűen kerüljék a témát. Ha majd nem megy bele ezekbe a párbeszédekbe akkor szerintem a gyerek sem fogja erőltetni, hisz miért tenné, ha van közös témájuk is :) és biztos van.
"Heteske" vagyok. Egyet értek az előttem válaszolóval, csak én már nem akartam ezt/itt tovább magyarázni.
Túl van bonyolítva már ez a kérdés... Attól, hogy én nem hiszek istenben a párom meg hisz - lehetünk következetesek. A következetesség nem ebben rejlik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!