Egy 1,5 és egy 2,5 éves gyerekeim vannak és este nem bírom őket időben elaltatni egyedül. Hogy csináljam?
Én azt hiszem megpróbálnám kettébontani az altatási időt, és bevezetni, hogy a kicsi 7 órakor aludjon el este, a nagy pedig fél 8-8 között. Amíg a kicsit altatom, addig a nagynak adnék valamit, amivel lefogalalja magát, könyv vagy játék vagy mese dvd-ről (szóval amivel szívesen foglalkozik).
Ha ez nem válna be, akkor megpróbálnám egy időre tenni az altatást, és amíg a kicsit ringatom, addig a nagynak mesélek.
Nekem még csak 2 éves múlt a lányom és 5 hetes a fiam, de ez utóbbi verzió működik, ha egyszerre kell altatnom őket a nappali és az esti alvásnál. A kislányom már az ágyában fekszik, én pedig a szobában járkálok a kisfiammal a karomon, vagy ha engedi, és hajlandó ellenni rajtam, akkor oda tudok feküdni a lányom mellé és úgy beszélgetni, mesélni egy kicsit, míg elalszik.
A kicsit berakod a rácsosba, elalszik egyedül, a nagynak olvasol egy mesét, ágyba parancsolod, hogy aludjon.
A szomszédunknak 5 gyereke van, (nem barnák) és nincs ez a cirkusz este.
Nekem is két gyerekem van, és nálunk sincs műsor, a kicsit, aki szintén 1,5 éves berakom a rácsosba, elalszik egyedül, a nagynak olvasok mesét, betakargatom, és kijövök. Igaz, ő már 3,5 éves.:)
Nálunk is pont ilyen idősek a gyerekek! És ugyanilyen fiú-lány felállásban! :)
Én is úgy csinálom, ahogy valaki írta, hogy nem egyszerre fekszenek le. Először megy a kicsi, és ha nincs itthon a férjem (bár ez csak hetente egyszer fordul elő), akkor addig a fiam a nappaliban van. Bár én csak leteszem a kicsit (is) és kész, de arra az időre, amíg elaltatod a kislányt, talán lekötné a fiadat valami mese a youtube-on, esetleg. Lehetne talán egy külön mese erre az alkalomra (nálunk a Teletubbies és a Mickey Mouse Clubhouse a mostani sztár). A fiamat 15-20 perccel később viszem aludni, mert akkor tudom, hogy 98%-ban alszik már a lányom, és nem ébred fel arra, hogy felmegyünk a fiammal. (Ők is külön szobában vannak, de a hálók az emeleten vannak, a nappali és konyha pedig lent. Így ha ébren vannak, érzékelik, hogy fent járkálás van.)
Ugyanezt meg lehetne próbálni fordítva is, ha a nagy alszik el hamarabb. Ha őt már nem kell ringatni, akkor a kicsi csak egészen rövid időt töltene nélküled a nappaliban. Nálunk ez most nem működne, mert éppen szeparációs szorongás van, a kicsi ordít, ha hátat fordítok neki, és akkor a nagy sem tud elaludni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!