Miért engeded meg a (kis) gyerekednek, hogy "a nagy átlag szerint" nem neki való (mese) filmeket/adásokat nézzen?
Pl. 3 évesen sokan Tom és J.-t néznek vagy Madagaszkárt, nagyobbak, 6-7 évesek Kobra 11-et, Való világot - ilyesmikre gondolok.
Oviban rendszeresen tapasztaljuk, ezért érdekel.
Azért mert tetszik neki. Legalábbis a Tom és Jerry-t szereti a 3,5 és 1,5 éves gyerkőcöm. Olyan jókat tudnak kacagni rajta. Persze tudom, hogy nem kéne, de én is nagyon szerettem gyerekkoromban (és mégse lettem aggresszív).
Viszont a többi nagyoknak való még csak le se köti őket, szóval azokat nem is nézik, csak a nekik valót.
Pontos indokot csak azok szájából hallasz,akik engedik.Mivel
én nem tartozom ezek közé,csak tippelni tudok.
-Az anyukának ez így sokkal egyszerűbb.A gyerek leül a tévé elé és akár 2-3 órát elvan ott.Ez idő alatt az anyukának nem kell a gyerekkel foglalkoznia.Sajnos,elég sok ilyenre van példa.Szerintem ez a legvalószínűbb.Hozzáteszem TISZTELET A KIVÉTELNEK,akik sokkal nyomósabb ok miatt teszik.Nekem 3 éves a lányom,napi egy 15-20 perces mese van,olyan ami neki való.
Számítógépezni nem engedem,csak ritkán.Heti 1 max 2 alkalom és kb. 10 perc is.Sokkal jobban szeretek velük kint lenni (3 hónapos a kisebbik lányom),kirándulni,játszóterezni stb.,minthogy ők ott punnyadjanak a tévé/számítógép előtt.
32 hónapos a lányom.
Diego, Dora, Yakari, ezeket nézi mostanában, mert szereti (Diego-tól, Dora-tól idegbajt tudok kapni, ennek ellenére rengeteget tanul belőlük.)
Tegnap este megnéztük együtt a Vukot, tetszett neki, ma kérte újból, hogy nézzük:-)
Tom és Jerry-be talán 2x nézett bele, nem igazán jött be neki, de nem is bánom...
Viszont kapott egy Kis Vakond dvd-t, amiről én azt gondoltam, neki való, de a szülős-vajúdós részen meglepődtem, ezt túlzásnak tartom egy ilyen jellegű mesében:-S
A fiam 4 éves. Nagy általánosságban az ilyen korú gyerekeknek még Thomas-t, meg Roary-t kellene nézni. Őt azonban ezek már nem kötik le. 2-3 évesen nézte a neki való rajzfilmeket, azóta viszont ezek már nem érdeklik.
Sajnos a legtöbb rajzfilm vagy a nagyon kicsiknek, vagy a 12 éven felülieknek van kitalálva... Főleg a fiúknak való mesékre igaz ez, mert hiszen a lányok meséiben nincs annyi akció, míg a fiúmesék gyakorlatilag erre épülnek.
Visszatérve a kérdésre: azért hagyom, hogy "korhatáros" meséket nézzen, mert nem gondolom, hogy baja lenne tőle. A lényeg, hogy utólag megbeszéljük azokat a részeket, amiket nem ért. Sokáig azt hittem, meg tudom óvni a külvilágtól, de sajnos már az óvoda megtanított rá, hogy jobban teszem, ha inkább felkészítem arra, ami a világban vár rá. Fiú, tehát természetes, hogy harcolni, küzdeni akar. Ez még azoknál a fiúknál is így van, akiknél egyáltalán nincs otthon televízió. (Pl. az unokatestvére.)Ők nem látnak akciómeséket, mégis ugyanúgy kardoznak, lövöldöznek... Éppen ezért szüksége van olyan mesékre, ahol a Jó küzd a Gonosszal, és persze ahol végül a Jó győzedelmeskedik. Fontos, hogy a Jóval akarjon azonosulni, ne a Gonosszal. Amire figyelek, hogy azért az akció jelenetek ne legyenek túl durvák. (Pl. a régi Superman-részek nagyon jók ilyen szempontból.)
Korhatáros felnőttfilmet már egy ideje mi, szülők se nézünk, hogy a gyerek se láthassa, ValóVilágot meg soha nem is néztünk... Az akciómeséket ugyanis közel sem tartom olyan veszélyesnek, mint a teljes értékrendet eltorzító, celebeket gyártó, műbalhéktól hemzsegő reality-műsorokat, és ilyen szempontból még a Fókuszt, vagy az Aktívot is veszélyesnek tartom.
Sztem tényleg annyi van benne hogy a legtöbben bele sem gondolnak milyen hatással van a gyerekekre,nem hiszik el mert már ők is tv-n nőttek fel és semmi bajuk..meg hasonló indokokkal lehet találkozni..Stzem egy nagyobb gyerekeknek való mesét is megnézethetsz a gyerekkel ha ott vagy vele és elmagyarázod mi történik..Nálunk ez még nem megvalósitható..16hónaposan még magyarázhatok neki..Ezért nincs csak bogyó és babóca,de ha nem az megy a tv-be(ezenkivűl zene csatorna szokott) akkor rá se néz..
fiú mese lány mese sztem meg nincs...a keresztfiam imádja hello kitty-t,eperkét,meg dora-t..mégsem akar soha babázni vagy lányos dolgokat jétszani..elkardozgat meg harcolgat a barátaival ettől függetlenül..(5éves)
Bnőm lánya meg inkább a "harcossabb" mesékért van oda..ez is mentalitáskérdése sztem..
Azt itélem el aki egy az egyben napi több órán keresztül babysitternek használja a tv-t tök mindegy hogy mit néz a gyerek benne..Egy ismerősöm szájából hangzott ela következő mondat: Menjél azonnal kapcsold be a mesét és nézzed amig nem szólok vagy nem számitógépezhetsz délután..
Én sokkot kaptam:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!