3 évesen még megoldható a fitymaszűkület metélés nélkül?
Azért mondják, hogy várnak 3 éves korig, mert addig magától meg tud szűnni a kisfiúk fitymaszűkülete. Ha ennyi idős korára nem oldódik meg, akkor 2 eset van. Egyszerűbb esetben elég a leválasztás, amit ambuláns kezelésen meg tudnak oldani.
A másik eset az, amikor az első nem megoldható, akkor mindenképpen műteni kell. Ha nem műtteted meg, vársz, csak még rosszabb lesz. Annál jobb, mielőbb túlesik rajta.
A fiamnak is fitymaszűkülete van, illetve fitymatúltengése, nála megmondták, hogy tuti nem oldódik meg magától a dolog, a leválasztás is elég kétséges, nálunk csak a műtét jöhet számításba. De mivel abban a kórházban ahová mi tartozunk, ott 2 éves kor alatti gyereket nem tudnak altatni, így megvárjuk míg betölti a 2 évet a fiam, de utána egyből műttetjük. Mi is nagyon-nagyon tartunk a műtéttől, de sajnos muszáj. Neki is jobb lesz utána.
Én apukaként mindkét oldalról ismerem a problémát. Nekem is volt ilyen gondom, egyik fiamnak kiskorában megműtötték, másik épp előtte áll a műtétnek.
Kedves anyukák, ne féljenek a metéléstől fitymaszűkület esetén! Gyerekeknél altatásban végzik. Ha kellően fel van készítve a kiskrapek az eseményre nem okoz neki traumát. Nem szabad hazudni a gyereknek! El kell mesélni neki, mi a problémája és jobb lesz, ha az orvos bácsi meggyógyítja. Mi ilyen esetekben 1-2 héttel előtte adagoljuk be a gyerekeknek. (mandulaműtét, fitymaműtét, de egyszerű gégészeti vizsgálat, vérvétel, stb. estén is bevált) Eddig mindenféle ellenállás, probléma nélkül túllettünk ezeken. A műtétek után ajándékot is kaptak. Legutóbb, mandula műtét után, lábadozást követően, az akkor 4 éves kisfiúnk első mozi élményét és egy apró játékot kapott. Máig pozitívan gondol a dologra! (hozzáteszem, ha negatív élmény a gyerek számára a műtét nem szabad ajándékot venni neki, mert akkor azt köti majd hozzá)
A fitymaműtét nem minden esetben jelenti, hogy teljesen metélik! Ez többek között megbeszélés kérdése az orvossal, illetve az orvos képességeitől is függ.
Nekem gyermekkoromban nem metélték, fellazították, felhúzták, kenőcsözték, stb. Majd kamasz koromban mikor jött a szexuális kapcsolat, rájöttem, nem mindig kellemes érzés kissé szűk fitymával. Hátrahúzható volt, ám merev állapotban ott is maradt és kissé feszült. Halogattam a dolgot, majd felnőtten cukorbetegségem lett, mely okozhat fitymaszűkületet a kissé feszülő fitymák estében. Akkor megműtettem egy kiváló urológus főorvossal. Felnőttként nem altatnak! Egyáltalán nem fájt, de nem volt épp kellemes élmény. Nem metéltek le teljesen-, úgymond,- részleges metélést csináltak. Ez az orvos számára bonyolultabb munka, de a páciensnek megéri. Tudni kell, felnőtt esetében a fityma teljes eltávolítása után két fázis következik. 1. a heg gyógyulása 2. a makk érzékenységének gyengülése és a heg látványának csökkenése. Előbbi 1-2 hét, utóbbi akár 1-2 év. A felnőtt férfiak makkja érzékeny, főleg, ha fitymával borított. Ha eltávolítják a fitymát, a legjobb minőségű alsó is kellemetlenül dörzsöli a makkot. Ha kisgyermeknek távolítják el, ők hamar túl lesznek a problémán, lévén kevésbé érzékeny még ezen testrészük. Ám nagyon jó megoldás a részleges metélés /félmetélt :-)/! Hiszen a fityma megmarad, csupán a végéről távolítják el a problémás, szűk részt. Ebben az esetben az orvosnak háromszor annyi munkája van a műtét folyamán. Gondolom, a legtöbb doki lustaságból, hozzá nem értésből a számára egyszerűbb megoldást preferálja.
Nagyobbik fiamnak sem metélték teljesen le, tehát gyermekkorban is van részleges eltávolításra lehetőség! Neki a Bethesdában csinálták annak idején.
Tehát, ha megfelelő megoldást választanak a kedves szülők, egész életre megoldják a problémát!
Szia!
Szerintem még megoldható, az én fiamnak is volt 4 orvosnál voltam vele 1,5 évesen, nem törődtem bele, hogy nem csinálnak semmit, steroidos krémből 3at próbáltunk, de azt nem lehet mindig használni, így nem tudott rendesen segíteni.
Legutóljára a HeimPál-ban mondták, hogy sima körömvirág krémmel kell kenegetni, minden peluscserénél, bevált, csak ajánlani tudom, mi biomed-et használtunk 2 doboz kb 800-900ft. Te meg minden wc-zés után felhúzod amennyire tudod, és egy borsónyit rákensz, ne várd egyből az eredményt, de 1 hónap elteltével majd látod, hogy megéri. Fürdésnél is húzd fel amennyire tudod és sima vízzel mosd le, majd estére is kend be, kicsit húzhatod tovább, de érezni fogod hol a határ. Előfordulhat, hogy besebesedik, akkor Folyékony Betadinnal kezeld, felhúzod amennyire tudod, és cseppentesz belőle, majd visszahúzod. remélem sikerül, és helyre jön, nem nagy befektetés, és megéri, nekünk bevált!
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!