Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van félnivalóm az orrmandula...

Van félnivalóm az orrmandula műtéttől?

Figyelt kérdés

4 évesem december óta küzd fülproblémával. Mondták már fülkürthurutnak, majd savós középfülgyulladásnak, de a legfőbb gond az volt, hogy csökkent a hallása. A fő bűnösnek a megnövekedett orrmandulát tartják.

A hallása már hetek óta rendbejött, a leghalkabb suttogást is meghallja, de a műszeres hallásvizsgálaton még mindig "C" típusú a hallásgörbe (tehát rossz).

Most azt mondta a fül-orr-gégész, hogy ki kell venni az orrmanduláját minél hamarabb, de, ráadásul, ma megijesztett, mert szerinte a torokmandulát is "ki kéne kapni" egyúttal. Meg persze akkor már felszúrni a fülét. Ha mindezeket nem vállaljuk, akkor valami tubust kell építeni a fülébe, hogy halljon a jövőben, ezzel ijesztgetett.

Valóban ennyire rossz lenne a helyzet? A műtét vajon megoldaná a problémát, vagy visszatérne? Ugye nem lesz baja a gyerekemnek a műtéttől??? Nagyon félek tőle!

2012. márc. 6. 13:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nekem 3 évesen kivették az orrmandulám, majd a garatot 5 évesen. Én halláskárosult lettem a jobb fülemre, mert állandóan be volt gyulladva a fülem és szanaszét hegesedett a dobhártyám, mert spontán kifakadt a genny nagyon sokszor. Amióta kivették a manduláim, semmi bajom. Szerencsére csak a halk mély hangokat nem hallom a jobb fülemre, így annyira nem feltűnő, de hallásvizsgálatnál észreveszik. A fél gyerekkorom viszont kórházban töltöttem a manduláim miatt. A műtéttől nekem semmi bajom nem lett. Arra kell vigyázni, hogy ne szakadjon fel a seb (köhögés, erőlködés, stb) és rántott húst, meg szénsavasat sem szabadott ennem/innom vagy két hétig utána. Ha teheted, aludj vele a kórházban, hogy éjjel, ha bevérezne ott legyél vele. Ez utóbbi ritka szövődmény, velem annó nem voltak bent a szüleim (33 éves vagyok):DD
2012. márc. 6. 13:27
 2/15 A kérdező kommentje:
A bevérzés csak a torokmandula műtét után fordulhat elő, vagy az orrmandula műtét után is? Mit tudnak vele kezdeni?
2012. márc. 6. 13:33
 3/15 anonim ***** válasza:
Nekem más okból kell hamarosan műteni a kislányomat. Én egyedül az altatástól félek, semmi mástól.
2012. márc. 6. 13:38
 4/15 A kérdező kommentje:
Az altatás mennyire káros?
2012. márc. 6. 13:39
 5/15 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Elvileg mindenhol lehet bevérzés, de ritka. Ha ilyen történik, a kórházban eltamponálják, összevarják, kap vérzéscsillapítót. Az altatás nem káros. Engem ugyan nem altattak, de a fiamat más műtétből kifolyólag igen és semmi mellékhatása nem volt. Úgy ébredt fel, mint reggel. Az altatásra sem emlékszik. Filmszakadás neki a műtő. Nincs rossz élménye.
2012. márc. 6. 13:43
 6/15 anonim ***** válasza:

Nem azért félek, mert káros, hanem mert egy kis százalék nem ébred fel...

Amúgy adnak egy igen hosszú tájékoztatót az altatás menetéről, amit el kell olvasni és alá kell írni, hogy beleegyezel pl. a szükség esetén az újraélesztésbe, meg ilyesmi.

Én is akkor paráztam be, amikor elolvastam.

Elvileg persze rutin dolog, csak hát ha mi vagyunk az a töredék százalék... :o//

2012. márc. 6. 13:44
 7/15 anonim ***** válasza:
Ha valaki nem ébred fel, az nem a szimpla altatástól van, hanem ott komolyabb okok vannak. Pl. gyenge szív, stb.
2012. márc. 6. 13:47
 8/15 anonim ***** válasza:
Úgy legyen!
2012. márc. 6. 13:48
 9/15 anonim ***** válasza:
Első vagyok, meg az utsó előtti. Én is féltem, mikor a gyerekem altatták, ez természetes. Engem még nem altattak, de ha kellene, hát be lennék tojva rendesen:))) Ezzel mindenki így van. Főképp a műtétektől:)))
2012. márc. 6. 13:52
 10/15 anonim ***** válasza:
Nem tudok érdemben hozzászólni, csak szeretném később megtalálni a kérdést, mert az én kisfiamnak is javasolják, (neki egyrészt azért, hátha megoldódna a súlyos atópia egy része, másrészt időnként folyik a nyála még mindig, pedig már 8 hónapja kinn az összes foga) jövő hét kedden megyünk fül-orr-gégészhez.
2012. márc. 6. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!