Egy hosszabb eszmecserére van kedvetek gyerekek táplálásával kapcsolatosan?
a védőnőnk havonta szervez egy baba-mama foglalkozást, ahol gyerekekkel kapcsolatos témákban beszélgetünk. Szerintem ez egy jó dolog, mert hasonló problémákkal küzdünk, jó ötleteket meríthetünk mások tapasztalataiból is. Megosztom a legutóbbi foglalkozás kérdéseit, és ha van kedvetek írjátok le a válaszotokat. Az se baj ha nem mindre, vagy csak röviden, mert gondolom, hogy túl sok ideje gyerkőc mellett senkinek sincs, de hátha tanulhatunk egymás tapasztalataiból, véleményeiből.
1. Melyik hónapban született a babád, mennyi idős most?
2. Mikor kezdted a hozzátáplálást, mivel, hogyan alakult, volt-e valami probléma, mikor sikerült az első étkezést kiváltanod?
3. Jó étvágyú-e, vagy kevésbé szereti a pocakját?
4. Milyen ételeket szeret, van-e recepted, ötleted, amit ez ügyben szívesen megosztasz?
5. Mit jelent számodra gyermeked egészséges, és változatos táplálása?
6. Hogyan zajlik nálatok egy étkezés?
7. Milyen típusú rágcsálni, nassolni valókat engedsz, mikor és milyen mértékben?
8. Vannak-e étkezésekhez, táplálásokhoz kötődő nehézségeitek, amikről szívesen beszélnétek?
Leírom én is a válaszaim:
1. A fiam májusi, most 21 hónapos.
2. 5 hónaposan kezdtük kóstolgatni a gyümölcsleveket, almát, narancsot, mert ennek volt akkor szezonja, később már sárgarépa és céklalevet is, eleinte csak a leveket fogadta el, a pürét nem, végül is ez volt a problémánk is, ezért viszonylag későn, majdnem 8 hósan tudtuk kiváltani az első étkezést. Sütőtökpürével, ami sokáig nagy kedvenc volt. Gond volt, hogy nem akart husit enni, ezért egy időben bébipapit kapott, abban ette meg csak a húst.
3. Nem nagy étkű a fiam, kis mennyiségekkel jól lakik. Sokkal jobban, és szívesebben eszik, mióta nem erőltetem a napi ötszöri étkezést. Elég későn reggelizik, 9 fél 10 körül, mert ébredés után nem szívesen eszik, és most már ezt rá is hagyom, ha 9-10 körül jól lakik, akkor már nincs tízórai, csak ebéd, de így újra eszik az ebédből is ez 1-fél 2 körül van. Aztán ébredés után gyümölcsöt kap uzsira, és 8 körül pedig vacsorát.
4. A sűrű leveseket kedveli, gyakran készítek neki gombócos leveseket, májjal, hússal, grízzel vagy egyszerűen belepergetem a grízt a zöldséglevesbe, és attól is „sűrű”. Olajos magokat mákdarálón leszoktam tekerni, pl. napraforgó, tök, szezám stb. és ezt belesütöm kenyérbe.
5. Megfelelő alapanyagok, lehetőleg magunk vagy ismerősök által termelt zöldség, hús, gyümölcs. Csak szezonális, és lehetőleg friss, nem tartósított dolgok. Változatos, sokféle gyümölcs, zöldség, hüvelyesek, magvak, húsok mellett máj és tojás is. Sok tejtermék
6. Etetőszékben ül, és egyre ügyesebben próblkozik ,de kell még a segítség is. Ezért először ő eszik ,aztán gyorsan én, illetve a vacsira apa is hazaér, ezt próbáljuk egyszerre, legalább látja a mintát. Sajnos közben sokszor elkalandozik , az evést is játéknak véli, aminek egyltalán nem örülök.
7. Ezt minimalizálom, mert így sem nagy evő, de rudi, joghurt, tejszelet, burgonyaszirom, esetleg piskóta vagy amit sütök mehet 1-2szer.
8. Nehézségünk volt, hogy az ebédet mindig próbálta kihagyni, de így hogy 4-szer eszik, mert nincs tízórai ez megoldódni látszik.
1. 2010 októberi, most 16 hónapos.
2. 4,5 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást, mert elkezdett fogyni. Jól alakult, hamar elfogadott szinte mindent, jobb is lett az étvágya és elkezdett hízni is. 7 hónaposan korára kiváltottuk a tízórait, ebédet, uzsonnát. Reggel-este még anyatejet/tápszert kapott ekkor, de 1 éves korától már nem fogadott el tápszert/tejet/tejitalt.
3. Nagyon jó étvágyú. Nem eszik sokat, de bármit elfogad és jóízűen bevágja.
4. Mindent szeret. Talán a kedvence a fokhagymaleves és a hagymás dolgok. Nem tudok jó receptet adni.
5. Számomra a sok zöldség és gyümölcs az egészséges. Próbálok minden napra változatos ételeket készíteni, úgy hogy azokban sok zöldség is legyen mindig.
6. Étkezéskor megkérem, hogy üljön le a kisszékébe az asztalához, és elé teszem az ételt. Próbál magától enni, de még segítenem kell neki. Így egyelőre még nem együtt eszünk, hanem őt megetetem, majd eszek én/eszünk mi a férjemmel.
7. Kekszek, piskóták, pudingok, puffasztott kukorica - általában ezeket eszi nasiként. Nem túl sokszor (nem eszik ilyeneket napi szinten), amúgy két étkezés között kapja.
8. Mivel jó étvágyú a lányom, ezért nincs sok gondom vele, így kérdésem sincs jelenleg.
Igyekszem rövid válaszokat írni.
1. Májusi, idén lesz 3 éves.
2. 5,5 hónapos korában kezdtük, először alma, banán, sütőtök, sárgarépa, krumpli. Nem volt gond, a tízórait kb 6 hónaposan kiváltotta.
3. Nem jó étvágyú.
4. Szereti: pékáruk, kelt tészták, rizs, húsok (nem minden elkészítési mód), krumpli, tejtermékek, minden gyümölcsöt szeret és szinte minden zöldséget.
Semmilyen kifőtt tésztát, főzeléket nem eszik meg.
5. Naponta zöldség, gyümölcs, tejtermék, jó minőségű húsok.
6. Reggel kakaót iszik, tízórait velem eszik, ebédet együtt apával hárman, uzsonnát velem, vacsorát hármasban.
7. Valamit minden nap eszik. Kinder tejszelet, Pingui, túró rudi, joghurtok. Néha keksz, ropi.
8. Kiskora óta "rosszevő", talán mostanában kicsit javult a helyzet. Sokféle ételt elutasít, az újdonságokat nehezen fogadja. Mivel már 3 éves lesz, bőven kiismertem a szokásait, de még mindig sokszor elkeseredek az ételek elutasításától.
1. Márciusi 11 hós.
2. 6 hósan, almával. Mindent megkóstol, de ennyi, nem váltottunk ki étkezést. Minden nap adok neki a rendes éves időben, de nem kell neki csak az anyatej.
3. Anyatejben jó étvágyú.
4. Amit szeret az a levesbe főtt krumpli, répa.
5. Egyenlőre csak mit jelentene :)
6. Beültetem a székébe vagy az ölembe és együtt eszünk :)
7. Néha eszik bulátát 1-2 darabot.
8. Én soha nem erőltettem nem is fogom az évest majdcsak rákap az ízekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!