Mit csináljak? A 2 éves kislányom semmilyen főt ételt nem hajlandó megenni a leveseken kívül, érdemes erőltetnem?
Már teljesen kétségbe vagyok esve, nagyon egyoldalúan táplálkozik a lányom, és én már nem tudok ellene mit tenni. A főzelékeket nem eszi meg, a húsokat valamilyen körettel, pl rizs, krumpli bármilyen formában szintén nem megy, talán ha 2-3 falatot összesen. Az egy tál ételekből sem eszik, pl. rakott dolgok. A tésztát tejföllel igen, de ott is inkább a tejfölt.
Már nincs ötletem, hogy mihez kezdhetnék vele, ma pl fasírtot csináltam krumplipürével, de egy falat után eltolja és hajthatatlan. Előtte zöldséglevest kapott, hogy végre egyen főtt ételt is, ebből kieszi a répát, krumplit, stb. A levesekből hajlandó megenni egy tányérral, de másból egy-két falatnál többet nem kér. Ha nincs leves, akkor egyszerűen nem ebédel:(
Próbáltam, hogy akkor nem kap semmi mást, ha a felkínált ebéd nem tetszik, ez odáig fajult, hogy kb 2 hét alatt annyira legyengült, hogy szinte átaludta a napot:(
Amit szeret: üres kenyér, vagy magában a felvágott, sajt. Az összes általános gyümölcsöt szereti és eszi is, joghurtokat, krémtúrót, ilyesmit. Nyers uborka a kedvence, paprika, paradicsom.
Egyszerűen ami meleg és főtt étel, az nem megy. Szerintem ő az egyetlen gyerek aki nem szereti a tejbegrízt, rizsfelfújtat.
Mit csináljak? Hogyan szoktassam rá a normális evéshez? Nem ehet örökké főt húst 3-4 fajta főtt zöldséggel!
Látom rajta, hogy éhes, mert hisztis, de akkor sem hajlandó megenni. Ilyenkor kap joghurtot uzsonnára, hogy mégse éhezzen, meg is eszik kb 3 dl-nyit és rögtön vidám.
Szerintem nincs amiert eroltesd a dolgot. A leirtak alapjan nem is taplalkozik annyira egyoldaluan. Mindenfele levest megeszik? Hidd el, eljon az ideje amikor mast is fog enni. En kislanyom is ilyen volt, masfel-2 evesen csak levest evett ami fott etel volt, raadasul a zoldseget es gyumit sem ette. ( max ouresen a gyumit). Aztan kb 2 es fel eves kora utan kezdett par dolgot megenni, pl spagetti, rizses hus, csirke paprikas... Most 5 eves es eleg sok mindent eszik, mondhatni, h amit fozok megeszi. De en nem is aggodtam, igaz, a leveseket tartalmasra keszitettem, es pl nagy kedvenc volt a gulyas leves, husleves, paloc leves- ezekben mind volt hus is.
Ne aggodjal, fogadd el, h ilyen. Fog meg valtozni.
28 hónapos a lányom, kb 1 hónapja kezdett el mást is enni, elötte ugyanez volt a helyzet.
Nem mondom, hogy jó evö, sose volt az, de találtunk olyan ételeket, amiket szívesen eszik, így vmivel jobb a helyzet (egyébként pl a tejbegrízt még életében nem evett, mert undorodik töle, meg többnyire az édes fött ételektöl. És egy ideje a hústól is. A halrudat szereti, így azt kap gyakran hús helyett. Reggelire tojásrántotta leginkább, mást nem nagyon fogad el reggel.)
Tévedsz, mert van még olyan aki nem eszik a tejbegrízt, meg hasonlókat, az én lányom. Én örülnék, ha olyan változatosan enne mint a tiéd. Gyümölcsöt, zöldséget egyáltalán nem eszik, csak ha elrejtem valamelyik kajában. A paprikát megrágcsálja, kiszívja a nedvét és kiköpi. Ennyi. Húsleves levét megeszi, más levest nem. Húst is csak csempészett formában eszik, talán néha egy kicsi párizsit. Egyedül a tésztaféléket eszi, tehát abba kell leleményesnek lennem. Érzem rajta a változást, 2 és fél éves, de fél éve ennyit sem evett. Majd lesz valahogy, erőltetni én sem akarom. Amúgy meg jól érzi magát.
Nálad az az előny, hogy a levesekkel változatossá tudod tenni az étkezését, és a zöldségeket gyümölcsöt is szereti , akkor baja nem lehet.
Köszönöm mindenkinek, kicsit megnyugodtam, akkor nem erőltetem tovább a szilárdabb főételt, majd csak ráérez magától is.
Azért majd ki kell bővítenem a leves palettámat, mert én olyan sokfélét nem ismerek, mindnek valamilyen hús, zöldség és tészta az alapja. Itt leginkább a zöldségekkel van bajom, mert az max 10-15 féle, de majd keresgélek a neten, hogy finom és kicsit más ízű is legyen.
egyáltalán nem eszik egyoldalúan, a levessel megkapja a zöldségeket, husit, tésztát és eszik mellé még gyümit, kenyeret akkor minden rendben, ne aggódj :)
amiket én szoktam főzni, szintén leveses (és husos) fiamnak:
tarhonya leves, borsóleves csurgatott tésztával, zöldségleves grízgombóccal, májgombóc/húsgombóc leves sok répával, krumpli leves, csirke/kakas/disznó/marha/pulya húsleves, gulyás/bableves csipetkével, hagyma/sajt/brokkoli/karfiol krémleves sajttal és pirítóssal, paradicsomleves betűtésztával, erőleves (ebbe csak pici darálthúst teszek), lebbencsleves
most ennyi jutott eszembe, remélem sikerült ötletet adnom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!