Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit mondjak 4 évesnek a...

Mit mondjak 4 évesnek a temetőről és a többi hozzá kapcsolódó dolgokról?

Figyelt kérdés
Igazából még nem döntöttem el, hogy kiviszem-e magammal, de az egyik felem azzal ért egyet, hogy ez az élet része, meg kell szoknia, a másik felem pedig, hogy még kicsi hozzá. DE HA kiviszem, mit mondjak? Nem akarom mondani, hogy alszanak, mert akkor félni fog aludni (amúgy is félős), ha azt mondom, az égbe elköltöztek, akkor minek megyünk a temetőbe? segítsetek ötletekkel légyszi!
2011. okt. 24. 12:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mi azt mondtuk neki, hogy a temetőben azért vannak a sírok, mert ott tudunk emlékezni azokra, akik felmentek az égbe, csillagok közé, kinek mi tetszik. :) És azért visszük a mécsest, mert ezzel emlékezünk meg róluk.
2011. okt. 24. 12:31
 2/9 A kérdező kommentje:
Ez jó, köszönöm!!! De szívesen veszek még más ötleteket is.
2011. okt. 24. 12:36
 3/9 anonim ***** válasza:
Hát anyós elég gyakran kiviszi, de nem gyártottunk még ideológiát hozzá, hogy miért járunk oda. 3 éves. Majd ha kérdezi, megmondjuk, hogy így emlékezünk a kedves halottainkra. Mondhatod, hogy a lelke felszállt az égbe, a teste meg itt maradt nekünk. Egyébként én is várok jó válaszokat, mert lassan aktuális lesz a dolog nálunk is.
2011. okt. 24. 12:37
 4/9 anonim ***** válasza:

Elsö egy szuper jól fogalmazta meg.

1. azt mond amiben ti hisztek. ha istenbe akkor istenmellett a menybe, ha budhában akkor az szerint, ha a csillagokban akkor azt. amiben te magad és a családod hisz. amit ne tegyetek hogy apa és anya totál mást magyaráz a gyereknek.

2. szuper, az alvás és a halálnak semmi köze nincsen és ennyi idösen még annyit venne le hogy aki alszik az örökre alszik, így egy normál gyerek is félne az alvástól.

3. ha nagyon nincs fogalmad akkor egyszerüen kérdezd meg a nagyszülöket. ök minben hisznek.

a gyerekeknek a halál egy misztikus dolgo pont úgy mint a varázslás, vagy a jézuska. 4 évest már nagyon fog ez a gondolat foglalkoztatni, így fel is kell készülni a kérdésekre. amúgy lehet a temetöbe eszébe se jut halottakrol kérdezni, de biztos hogy ez az idö bennük is elindít egy kérdés hullámot.

2011. okt. 24. 12:40
 5/9 anonim ***** válasza:
29%

sziasztok!

Lehet lepontozni, de én akkor se vinném a helyedbe! Nálunk apa megy el a temetőben mécsest gyújt stb. Én itthon maradok a gyerkőccel! Szerintem nem való egy ekkora gyereknek a temetőbe járkálás!

2011. okt. 24. 12:40
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek (nem pontoztam le!). Az első válaszoló ötlete látszik valóban a legmegvalósíthatóbbnak, ezt fogom mondani.
2011. okt. 24. 12:43
 7/9 anonim ***** válasza:
84%

Mi féléves koruktól kezdve járunk a temetőbe. Amikor már beszéltek, egyik sem kérdezett egy ideig. Most, hogy 4,5 már izgatja a fantáziáját. De mivel tudja , hogy tati a csillagok közt van, így eltudtam neki mondani, hogy kivisszük a gyertyát, hogy onnan lássa mennyire szeretjük.

Eleibe, amikor olyanhoz jártunk akit nem ismert nem igazán érdekelte. De most,hogy ő is találkozott az elmúlással (számára ez eltűnés volt sokáig) könnyebben megérti.

Tényleg nagyon vigyázni kell mit mondasz. Én azt mondtam anno neki, hogy tati azért ment a csillagok közé, mert öreg volt. Aztán egyszer csak apa viccelt, hogy "jaj, de öreg vagyok" (olyan fél évvel a dolog után) és a fiam elkezdett bepisilni. Nem tudtuk mire vélni, mire pár héten belül mégiscsak kiszedtük belőle, hogy akkor apa is fel fog menni a csillagok közé, mert öreg. Összeomlottam, hogy ezt én tettem vele. Mit át nem élhetett, ha egy szobatiszta gyerek bepisil...

szóval ennyire érzékeny a kis lelkük, és ennyire tudnak összevonni dolgokat.

2011. okt. 24. 13:19
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó, pont az ilyenektől tartok én is. Majd megpróbálom okosan.
2011. okt. 24. 14:25
 9/9 anonim ***** válasza:
38%
Én nem viszem ki. Tavaly kivittem egyszer, akkor volt 2,5 éves. Nem érdekelte a dolog, ott ugrált a sírok közt, meg szedte a virágot a szomszéd sírról. Nem tudtam apuról megemlékezni rendesen. Jó, most már eltelt egy év azóta, de én inkább most otthon hagyom.
2011. okt. 24. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!