Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mitől romolhat el egy 3,5...

Mitől romolhat el egy 3,5 éves gyereknek ennyire a foga?

Figyelt kérdés
Ma a játszón odajött hozzánk egy kisfiú, ő mondta hogy 3,5 éves, és fent elől totál ki voltak rohadva a fogai (nem tudok rá szebb szót) csak egy kis fekete csökevény volt a 4 foga helyén, meg még vmi szintén fekete maradvány. Borzasztó volt :( és el nem tudom képzelni hogy mit kellett csinálni ezzel a kicsivel, ami ennyire tönkrevágta a fogait ilyen kicsi korban.
2011. okt. 4. 22:54
 1/9 anonim ***** válasza:
csoki,cukor. tejfogaknál hamar megy
2011. okt. 4. 22:56
 2/9 anonim ***** válasza:
cukros tea, edes gyumolcslevek vagy szorp legtobbszor a bunos
2011. okt. 4. 22:58
 3/9 anonim ***** válasza:

Lányom ovijában is van egy testvérpár. A kiscsoportos lánynak ugyanez a helyzet elöl csak 4 fekete csökevény, de ha nevet, látszik, hogy néhány rágófoga is fekete.

Az 5 év körüli nővérének kb. félig van elrohadva elöl 4 foga, a többit nem láttam még.

Annyira sajnálom őket, hogy ennyire nem figyeltek rájuk a szüleik. Már arra is gondoltam, valami betegség lehet. De inkább az édességekre tippelnék.

Egyszer lehet összeszedem a bátorságom és megkérdezem az anyukájukat...

2011. okt. 4. 23:00
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Tévedtek. Nem mindig a csoki, cukor a bűnös. Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos bacilus amit egyik antibiotikummal sem lehet kiírtani megtámadja a fogakat, ezért kezdenek el szuvasodni. A családban nálunk is van egy ilyen kisfiú, mindenki azt hittem édességet eszik marok számra, közben meg beteg és szinte soha nem eszik édességet. Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. Egyébként ez fogváltáskor elmúlik.
2011. okt. 4. 23:03
 5/9 anonim ***** válasza:
Cumisüveg.. Azt a bizonyos bacit is az erősíti, hogy az ilyen kisgyerekek pici koruktól cumisüvegből kapják az innivalót, az lóg egész nap a szájukban, benne a mindenféle édes löttyökkel. A bacik meg ebben a szirupos közegben fene jól érzik magukat.. [link]
2011. okt. 4. 23:07
 6/9 anonim ***** válasza:
54%

A 23:00-ás válaszoló vagyok és az utának következő kommentnek ellent kell, hogy mondjak.

Az én 3 és fél éves lányom szájában is megvan az a bizonyos bacilus, amitől különösen erősen lepedékes a foga. Már 1 éves korában ott volt, amikor még gyakorlatilag semmilyen hagyomás édességet (kakaó, csoki, sütemények, cukros üdítők, cukorka stb.) nem evett.

Már akkor elvittem a fogorvoshoz, mert nagyon megijedtem, mitől lehet. Elmondta a fogorvos, hogy ez teljesen ártalmatlan baci, csak esztétikailag kellemetlen. Egyértelműen nem ezek okozzák a fogak szuvasodsát, sőt neki az a tapasztalata, hogy még kevésbé szuvasodik ezeknek a gyerekeknek a foga.

Kiírtani nem lehet, csak néhány havonta a fogorvos le tudja polírozni a feketség nagyját, ami időről időre visszajön. És valóban, amikor a tejfogak kihullanak és kinőnek a csontfogat, akkor szokott teljesen elmúlni.

2011. okt. 4. 23:10
 7/9 anonim ***** válasza:
Nekem is ilyenek voltak sajnos a fogaim picinek, ez egy ilyen baci. Nem függ össze az édességgel. Viszont a maradandó fogaim nagyon egészségesek, még sosem volt lyukas fogam.
2011. okt. 4. 23:16
 8/9 anonim ***** válasza:
Sajnos nekem anno is feketék voltak a tejfogaim. Igaz, én ettem édességet, de nem többet, mint más gyerek, meg azért ez harminc pár éve még másként volt, nem volt annyira fogmosás ilyen kicsinek stb. És sajnos az én lányomnak is van 2 hátsó foga, ami szuvasodik, 3,5 éves. Nekünk a fogorvos azt mondta, hogy a legnagyobb bűnös a cumisüveg. A mi lányunk sokszor csak szopogatta a cumisüveget, nem is ivott belőle. Valószínűleg ez megtette hatását. Ezen kívül szerintem (de ez csak az én véleményem) genetikai okok is közrejátszhatnak. De egy biztos! Mivel sok mindennek lehet ez a következménye nem szabad azonnal ítélkezni.
2011. okt. 5. 08:28
 9/9 anonim ***** válasza:
Én is tudok ellenpéldát mondani. Az én fiam soha nem cumizott, nem cumisüvegezett. 8 hónaposan kezdett el vizet inni (előtte csak anyatejet), azt is leginkább pohárból, mert a cumisüveget nem tudta használni. Itatócsőröset vettem neki útközbenre. 1 éves koráig nem kapott semmi cukrosat, se gyümilevet, se teát, édességet meg pláne nem. Max. ha a játszin a többi gyerek evett és megkínálták, de az sem volt számottevő mennyiség. 4,5 hónaposan jöttek ki az első fogai, egyből mostam is neki, bár nem fogkrémmel, hanem ujjra tekert gézzel dörzsöltem, ahogy olvastam és mondták. 1 évesen mégis elkezdett elszíneződni az első négy metszőfoga,valamint lyukadni egy hátsó rágófoga. :( Elvittük fogorvoshoz, ő sem tudta igazán mitől lehet, lehet hogy valami ásványianyag vagy vitamin hiányzott a szervezetéből, vagy csak genetikailag lett ilyen. Azóta Elmex-el mossuk a fogát és egy ideig kapott homeos calciumot is. A foga már nem romlik azóta, de a barna csík ott maradt és a lyukas fogára is nagyon vigyázunk, ne romoljon tovább. A fogorvos engem is azzal nyugtatott, hogy a csontfogak ettől még teljesen egészségesek lehetnek! Már 3 éves múlt.
2011. okt. 5. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!